Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
- bregargasper
- Prispevkov:563
- Pridružen:22 Jun 2016, 22:37
Pa je prišla sezona zrelih čilijev. KONČNO!
Moja zgodba o pridelavi čilijev se je začela (saj ne vem točno) 3 ali 4 leta nazaj, ko je moj brat kupil semena raznih vrst čilijev in pa šotne tablete v trgovini Kupičili.si. Prva letina ni ravno veliko obrodila, predvsem so uspeli le feferoni Bolivian rainbow (Med zorenjem spreminjajo barvo slednjem vrstnem redu: zelena, vijolična, rumena, rdeča) in pa en Congo black. Prihodnje generacije so potomci večinoma sort Bolivian rainbow in pa AS chili, so pa na žalost plodovi izgubili proces spreminjanja barv. Glede na to, da letos zori že tretja generacija iz tega rodu, sem zelo zadovoljen, da se ni genski zapis preveč pomešal s papriko, saj so čiliji kar konkretno pekoči in tako primerni za izdelavo omake. Teh rastlin imam posejenih kar veliko in pričakujem nekaj kilogramov feferonov (realna pričakovanja so cca. 3 kg), ki bojo vsi končali kot čili omaka.
Lani decembra sem na degustaciji Piva in Burgerjev v Trebnjem dobil semena od sorte Naga Jolokia, ki sodi med najbolj pekoče čilije na svetu. Tu se imam zahvaliti B&G Chillies iz okolice Trebnjega. Na moje veliko veselje so semena vzklila in se razrasla v bohotne grme, na katerih sedaj visijo plodovi temno rjave barve. Poleg Nage Jolokie sem spomladi prejel še sadike Bhut Jolokia, Moruga Scorpion, Habanero in pa Carolina Reaper. Od slednjih najlepše uspeva Bhut jolokia, ki ima na sebi največ plodov, kateri so že skoraj popolnoma zreli, le cvetove pa mi zaenkrat ponuja samo Carolina Reaper za katerega predvidevam, da pogoji niso najboljši ali pa rabi svoj čas. Bo dobil priložnost drugo leto.
Za primerjavo, kako je pekoča Naga Jolokia, doseže na Scovillovi lestvici omaka Tabasco original (najbolj splošna primerjava) okoli 4000-5000 enot, medtem ko jih feferon Naga Jolokia doseže okoli 1.000.000 (ne nisem se zatipkal; res piše en milijon).
Moja zgodba o pridelavi čilijev se je začela (saj ne vem točno) 3 ali 4 leta nazaj, ko je moj brat kupil semena raznih vrst čilijev in pa šotne tablete v trgovini Kupičili.si. Prva letina ni ravno veliko obrodila, predvsem so uspeli le feferoni Bolivian rainbow (Med zorenjem spreminjajo barvo slednjem vrstnem redu: zelena, vijolična, rumena, rdeča) in pa en Congo black. Prihodnje generacije so potomci večinoma sort Bolivian rainbow in pa AS chili, so pa na žalost plodovi izgubili proces spreminjanja barv. Glede na to, da letos zori že tretja generacija iz tega rodu, sem zelo zadovoljen, da se ni genski zapis preveč pomešal s papriko, saj so čiliji kar konkretno pekoči in tako primerni za izdelavo omake. Teh rastlin imam posejenih kar veliko in pričakujem nekaj kilogramov feferonov (realna pričakovanja so cca. 3 kg), ki bojo vsi končali kot čili omaka.
Lani decembra sem na degustaciji Piva in Burgerjev v Trebnjem dobil semena od sorte Naga Jolokia, ki sodi med najbolj pekoče čilije na svetu. Tu se imam zahvaliti B&G Chillies iz okolice Trebnjega. Na moje veliko veselje so semena vzklila in se razrasla v bohotne grme, na katerih sedaj visijo plodovi temno rjave barve. Poleg Nage Jolokie sem spomladi prejel še sadike Bhut Jolokia, Moruga Scorpion, Habanero in pa Carolina Reaper. Od slednjih najlepše uspeva Bhut jolokia, ki ima na sebi največ plodov, kateri so že skoraj popolnoma zreli, le cvetove pa mi zaenkrat ponuja samo Carolina Reaper za katerega predvidevam, da pogoji niso najboljši ali pa rabi svoj čas. Bo dobil priložnost drugo leto.
Za primerjavo, kako je pekoča Naga Jolokia, doseže na Scovillovi lestvici omaka Tabasco original (najbolj splošna primerjava) okoli 4000-5000 enot, medtem ko jih feferon Naga Jolokia doseže okoli 1.000.000 (ne nisem se zatipkal; res piše en milijon).
If you don´t have a razor, make one
- bregargasper
- Prispevkov:563
- Pridružen:22 Jun 2016, 22:37
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Pa da preidem še na omake, da ne gledate le nepredelanih čilijev.
Čez kakšen teden ali dva, ko bo zrela večina čilijev pride na vrsto kuhanje omake. Na pamet sicer ne vem recepta ampak sestavine so le tri:
*kis
*feferoni
*sol
Vse čilije za začetek operem in odstranim peclje, nato pa jih v sekljalniku sesekljam do drobnih koščkov. Nič ne odstranjujem semen, saj vsebujejo veliko kapsicina (pekoča snov v čilijih), le-ta pa se v nadaljevanju procesa izloči v omako + nekaj ur manj dela je brez čiščenja semen. Čilije v velikem loncu kuham (ne vem natanko koliko časa) skupaj s kisom in soljo, proti koncu pa jih še s paličnim mešalnikom konkretno "zmiksam" v gladko omako. Še vročo omako nalijem v steklen kozarce (največji ki gredo v hladilnik...eden drži 2,5 litra) in vse skupaj pustim kakšen dan ali dva na sobni temperaturi da se shladi. Ko je omaka shlajena jo postavim v hladilnik, tam pa se nadaljuje proces razvijanja okusov še kakšen mesec ali dva. Po preteklem procesu v hladilniku omako spasiram s pasirko, jo še enkrat zavrem in napakiram v 100 mililitrske stekleničke.
Čez kakšen teden ali dva, ko bo zrela večina čilijev pride na vrsto kuhanje omake. Na pamet sicer ne vem recepta ampak sestavine so le tri:
*kis
*feferoni
*sol
Vse čilije za začetek operem in odstranim peclje, nato pa jih v sekljalniku sesekljam do drobnih koščkov. Nič ne odstranjujem semen, saj vsebujejo veliko kapsicina (pekoča snov v čilijih), le-ta pa se v nadaljevanju procesa izloči v omako + nekaj ur manj dela je brez čiščenja semen. Čilije v velikem loncu kuham (ne vem natanko koliko časa) skupaj s kisom in soljo, proti koncu pa jih še s paličnim mešalnikom konkretno "zmiksam" v gladko omako. Še vročo omako nalijem v steklen kozarce (največji ki gredo v hladilnik...eden drži 2,5 litra) in vse skupaj pustim kakšen dan ali dva na sobni temperaturi da se shladi. Ko je omaka shlajena jo postavim v hladilnik, tam pa se nadaljuje proces razvijanja okusov še kakšen mesec ali dva. Po preteklem procesu v hladilniku omako spasiram s pasirko, jo še enkrat zavrem in napakiram v 100 mililitrske stekleničke.
If you don´t have a razor, make one
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Bravo!
Jaz družino Naga, še sveže sesekljam in s koščicami vred utopim v flaši domačega olivnega olja! V roku meseca dni imam odlično pekoče olje, ki ga uživam z vsem, najraje pa ga polijem čez biftek. Če v kuhinji kaj zaJ.,pol to olje reši vse...tako dobro je. Pridelam ga pa toliko, da ga je zame in za prijatelje dovolj za 365 dni in več. Kar pa ostane čilijev pa s prijateljem skuhava velik lonec "čili kon karne". Nekaj zmrzneva v lončke, velika večina pa gre v želodčke. Pri receptu sva minimalista, saj na malem ognju 6ur cmariva le čebulo, tri vrste na različne koščke narezane govedine in seveda goro čilijev brez semen.
Za junake z inox želodcem, pa taisti čili kon karne oplemenitiva z dodatkom koncentrata kapsaicina v gorkoti petih miljončkov! To, fantje moji...to je pa avtogeno švasanje na školjki! In to še isti dan!
Jaz družino Naga, še sveže sesekljam in s koščicami vred utopim v flaši domačega olivnega olja! V roku meseca dni imam odlično pekoče olje, ki ga uživam z vsem, najraje pa ga polijem čez biftek. Če v kuhinji kaj zaJ.,pol to olje reši vse...tako dobro je. Pridelam ga pa toliko, da ga je zame in za prijatelje dovolj za 365 dni in več. Kar pa ostane čilijev pa s prijateljem skuhava velik lonec "čili kon karne". Nekaj zmrzneva v lončke, velika večina pa gre v želodčke. Pri receptu sva minimalista, saj na malem ognju 6ur cmariva le čebulo, tri vrste na različne koščke narezane govedine in seveda goro čilijev brez semen.
Za junake z inox želodcem, pa taisti čili kon karne oplemenitiva z dodatkom koncentrata kapsaicina v gorkoti petih miljončkov! To, fantje moji...to je pa avtogeno švasanje na školjki! In to še isti dan!
Nothing less...than BBS
- bregargasper
- Prispevkov:563
- Pridružen:22 Jun 2016, 22:37
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Opala dobro se sliši
Jaz sem ravno nekaj dni nazaj v 3dl olja dal eno jolokio in še dva malo švohnejša feferona. Zadnjič sem si skuhal porcijo testenin (azijska tematika...koriander, ingver, limonska trava, paprika, bučke, sojina omaka, nekaj kokosovega mleka in bambusovih vršičkov) s četrtino jolokie...ravno prava doza da se še čutijo vsi okusi vseeno pa lepo peče....je bilo za prehlad pregnat
Jaz sem ravno nekaj dni nazaj v 3dl olja dal eno jolokio in še dva malo švohnejša feferona. Zadnjič sem si skuhal porcijo testenin (azijska tematika...koriander, ingver, limonska trava, paprika, bučke, sojina omaka, nekaj kokosovega mleka in bambusovih vršičkov) s četrtino jolokie...ravno prava doza da se še čutijo vsi okusi vseeno pa lepo peče....je bilo za prehlad pregnat
If you don´t have a razor, make one
-
- Prispevkov:9
- Pridružen:28 Avg 2016, 12:58
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Super tema!
Že nekaj časa razmišljam, da bi se spustil v vrtnarske vode in gojil kaj eksotičnega kot so čiliji. S svojima opisoma pripravkov in jedi iz čilija pa sta me sedaj dokončno prepričala. Že naslednje leto bo namesto paprike na vrtu rasel čili. Bo mama vesela . Mogoče vesta, kje bi lahko dobil seme kakšne posebne super pekoče vrste?
Že nekaj časa razmišljam, da bi se spustil v vrtnarske vode in gojil kaj eksotičnega kot so čiliji. S svojima opisoma pripravkov in jedi iz čilija pa sta me sedaj dokončno prepričala. Že naslednje leto bo namesto paprike na vrtu rasel čili. Bo mama vesela . Mogoče vesta, kje bi lahko dobil seme kakšne posebne super pekoče vrste?
- bregargasper
- Prispevkov:563
- Pridružen:22 Jun 2016, 22:37
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Ti lahko jaz preskrbim semena ko bodo feferoni nared za predelavo...bom takrat semena pobral ven in jih posušil
Semena lahko dobi kdorkoli od članov. Čez kak mesec jih bom imel ogromno
Semena lahko dobi kdorkoli od članov. Čez kak mesec jih bom imel ogromno
If you don´t have a razor, make one
-
- Prispevkov:9
- Pridružen:28 Avg 2016, 12:58
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
To bi bilo super! Katero sorto najbolj priporočaš?
Res je najbolje, da se jih pridela doma. Se spomnim, ko smo ne dolgo nazaj kupili vložene, in si jih lahko jedel kot salamo. So bili skoraj tako pekoči kot paprika .
Res je najbolje, da se jih pridela doma. Se spomnim, ko smo ne dolgo nazaj kupili vložene, in si jih lahko jedel kot salamo. So bili skoraj tako pekoči kot paprika .
- bregargasper
- Prispevkov:563
- Pridružen:22 Jun 2016, 22:37
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Kot sem že na začetku napisal je moja najuspešnejša sorta Naga Jolokia...ta sorta je zelo pekoča in je ne moreš jesti ravno kot salamo, jo pa lahko dodaš k salami zadnje čase kar redno jem te jolokie in se kar navajam na njihovo pekočnost...definitivno priporočam
If you don´t have a razor, make one
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Če nimaš nekih izkušenj s čiliji, ti svetujem da začneš počasi in ne takoj z nagami. Ločen nož in deska za rezanje. Obvezno lateks rokavice, ko režeš. Če nočeš zašvasan auspuh se izogibaj koščicam in jih raje prišparaj za seme. Olje, maščoba mu ubijajo gorkoto, če pa pogreješ jo pa potenciraš. V kolikor preteraš in "muški" ne zdržiš...pol posezi po mlečnih proizvodih: smetana, sladoled, mleko... A če si telesno zdrav, naj te ne plašijo mravljinci v okončinah in šumenje v ušesih...tam od 15 do 20 minut v svetu nage morich in podobnih.
Aja, pa mami vseeno pusti kako vrsto papri...solata bo odlična!
Aja, pa mami vseeno pusti kako vrsto papri...solata bo odlična!
Nothing less...than BBS
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Puskin ti to resno o teh mravljincih? Lih zdravo se ne slisi , predvidevam da je to posledic preobremenitve sistema s signalom (pekocine ).. spomnem sen z enega kongresa da imajo rastline, ki so s enekaj razredov bolj pekoce od teh vasih najbolj pekocih feferonov, velik potencial oz se ze uporabljajo za analgetike (s svojo aktivnostjo ti saturirajo receptorje za bolecino, oz nekaj na to vizo, se ne spomnem vec cisto tocno)..
britev.si ruleeees