Britve splošni vtisi, grupiranje, informacije

Vse o britvah: katere imamo, katere bi radi imeli, kaksne smo naredili, kaj bi radi vedeli,...
Odgovori
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5724
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Britve splošni vtisi, grupiranje, informacije

Odgovor Napisal/-a miha » 10 Apr 2016, 11:08

idejo sem dobil ob prebiranju teme na drugem forumu, tema se mi zdi zanimiva zato sem se odlocil se tu napisati podobno..

Glede na popularnost v zadnjih letih gredo posledicno tudi nekaterim britvam cene gor. Naceloma velja da so prepoceni britve za nic (kitajci, pakistanci ipd), vecje so drazje (najvecje so po mojih izkusnjah veckrat tudi boljse, ker so delane iz drugih blank-ov kot vecina danasnjih britev, ker so bile drazje so bile tudi bolj natancno narejene).
Sam se brijem tako z britvami kot z DE in SE brivniki (novih SE se nisem sprobal), in edino kar lahko recem je da gre pri primerjavi britja z DE i nbritvami za 2 razlicni stvari, po mojem mnenju se z britivjo lahko obrijes bolj v nulo, oz BBS dalj casa traja, z DE se pa obrijem hitrejse (in seveda tudi do BBS). Od britev so mi ljubse vvecje britve (13/16, 7/8, 8/8), a s oseveda tudi manjse (do 5/8) super.

Glede na pojavnost britev in glede na naso prostorsko uvrstitev bom britve grupiračl kar po pordocju iz katerega izhajajo..


- NEMSKE britve: brite okrozja Solingen, v nasem prostoru najbolj razsirjene (predvsem manjsi modeli), v vdanasnjem casu so se tudi kot eni redkih proizvajalcev ohranili, sam bi pri nakupu svetoval malo boljsi model (ne zaradi kransljanja ampak zaradi kvalitete izdelave), hollow grindane v veliki vecini, jeklo je baje pri vseh novejsih cca isto (kar ne velja za francoske). Po pravici povedano so mi bolj vsec kaksne vecje starejse brite iz tega okolisa. Proizvajalcev danes je vec (Dovo, Boker, Wacker, Ralf Aust, Revizor,…), zadnja dva znata biti malo bolj cenovno ugodna, a sta ravno tako vrhunska..

- FRANCOSKE britve: do danes se je ohranil Thiers Issard, vecinoma je malo drazji od nemskih novodobnih britev, tudi materiali rocajev so veckrat bolj ekskluzivni.. hollow ali manj grind nova jekla pri tem proizvajalcu naj bi bila trda in tezja za brusiti (a naj bi dlje drzala ostrino).

- ANGLESKE Sheffield britve: so starejse, najveckrat wedge profila, vecje (for barbers use) so bile in so se vedno tudi zelo popularne, seveda so visoke. Danes mnozicnih proizvajalcev iz tega obmocja ni vec (za razliko od solingen in francozov). Po mojih izkusnjah nudijo dober smooth shave, ponavadi gre za 100 in vec let stare britve), sem ter tja so se znasle tudi v nasem prostoru.

- SPANSKE britve, do cca 90ih let se je ohrainla Filarmonica zadnja leta zelo popularen proizvajalec, temu ustrezno so visoke tudi cene, velikosti imajo drugace oznacene, najvecje so 14, eno stopnjo manjse so 13. Sam imam eno 13, ki se mi ne zdi nek presezek, ter nekaj 14k, za katere imam vecja pricakovanja, a jih zal se nisem usposobil. Jeklo naj bi bilo lahko za brusiti, ostrina vrhunska, vecinoma gre za full hollow grind, rocaji plastika, obstajajo seved tudi drugi spanski proizvajalci (Palmera, Cocodrilo itd).

- SVEDSKE britve: danes jih ne delajo vec, najbolj poznan je proizvajalec Heljestrand, vrhunske britve, najbolj poznan model je MK32, cene so zelo visoke, sploh za NOS primerke, z rocaji iz slonovine. Japonci so velikokrat uvazali jeklo iz Svedske.

- AMERISKE britve: cel kup proizvajalcev, mogoce malo manj kot v Evropi, kot se meni zdi je bil ovecina jekla uvozenega iz Evrope v obliki blank-ov, ki so jih potem pogrindali, dali v rocaje in nabrusili…

- JAPONSKE britve: klasicne japonske britve so ti. kamisori, le-ti so grindani in bruseni asimetricno (brusenje ene in druge strani se izvaja v dolocenih razmerjih, npr. 1:3 ipd, britve so delane za levicarje ali desnicarje), naslednja skupina so ti western kamisoriji, ki se spravijo v rocaj (torej so nekaj vmes med kamisorijem in britvijo), seveda so japonci delali tudi navadne zahodnjaske britve . Japonske brite ki jih imam so dobre, je pa res da so tudi japonske britve popularne in znajo biti drage.

- CUSTOM britve: glede na popularnost britev je seveda danes prisotnih cel kup custom izdelovalcev britev, cene se zacnejo pri nekaj 100 eurih in gredo (verjetno) v neskoncnost, izbira materialov je zelo siroka (tudi npr jeklo iz starega samurajskega meca ipd). Obstajajo tudi izdelovalci britev, ki imajo bolj zemeljske cene (npr na hrvaskem).

- INOX (stainless steel) britve: tudi popularne v zadnjem casu, posledicno visje cene (npr modeli Friodur od proizvajalca Zwillingswerk, psloh vecje, 7/8, ali 14ke, ki so bile delane za spanski trg). Drugi segment so medicinske/kirurske inox britve (npr. poljska Waipienica), ki so sicer zanimive al malo tezje za uporabo, ker imajo tezji rocaj (ki je tudi iz inoxa)..
britev.si ruleeees :)

Odgovori