Sintetični čopiči

Vse o čopičih...
Bajkman
Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 06 Okt 2014, 20:10

Pred temi čopiči sem imel predsodke. Razloga za predsodke ni, oz. je, ampak ta je subjektiven (čopiči niso tradicionalni, zato za njih ne morem govoriti, da imajo dušo ;) ).

@simon mi je po telefonu namignil, naj jih ne ignoriram. Ker je Simon zame profesor doktor za čopiče, ta namig enostavno mi mogel mimo mene.
Prvi korak k raziskovanju področja je bil sintetični čopič Zenith, katerega mi je poklonil Paolo s Tvbshaving.com. Ko je milo na "dlakah", je pena hitro narejena. Suh je takoj, hrbtenica pa ni močna.
Drugi korak je bil email @TMB-ju vsebina emaila pa seveda, kaj si misli. Ni si mislil nič, sporočil pa je, da nima izkušenj.
Naslednji korak je bil čika google. Pohvale so, a take in drugačne. So pa tudi graje. Največkrat sta omenjena Muhle Silvertip Fibre 2.0 in Plisson synthetic. Muhle naj bi imel močnejšo hrbtenico, Plisson pa mehkejše, prijetnejše dlake (konice).
Na hrvaškem forumu pa zasledim zelo podrobno opisano, objektivno, tehnično, skoraj inženirsko mnenje našega poznanega @Slice-a. Mislim da ne bo zameril, če ga citiram, vesel pa bom, če še kaj doda:
Slice napisal/-a:Slika

Prvi dojam: Bila mi je potrebna četka kojom mogu raditi ugodan FL, poglavito s problematičnim sapunima kao što su to LEA, a čekam ponovno i MWF, za kojeg sam sada i spreman i opremljen. Drška na ovoj četki je, a kako piše i na kutiji, od bukve. Premda mi je na fotografijama izgledalo da je masa drške prilično skromna, u stvarnosti mi je ipak nešto veća od očekivane. Ovu sintetičku četku mogu usporediti jedino s prvom verzijom Mühleovog Silvertipa. Plissonom se dobiva nešto kremastija pjena, za što nisam vjerovao kad sam čitao usporedbe između nje i Mühlea: s time da je potrebno u vidu imati kako se usporedbe najčešće rade s drugom verzijom Mühleovih četki, premda se učestalo po različitim forumima spominje i prva.

Vlakna su izuzetno tanka i osjećaj na licu je fenomenalan. Mnogi su iznosili zaključke isključivo prema izgledu četke i tu su se dakako prevarili. Prvo sam napravio testnu pjenu od Celle na dlanu, a time sam ujedno i prvi put isprao četku. Dobio sam iznimno kremastu pjenu. No, napominjem da sam upotrebljavao destiliranu vodu. O svim tehničkim detaljima vezanim za četku, kao i načinu na koji sam radio pjenu, neću ovdje pisati. Nakon što sam dobio odličnu pjenu od Celle, odlučio sam odraditi FL i to najproblematičnijim sapunom (simptomi kao i kod MWF-a) kojeg trenutačno imam i kojeg sam dobio od Ancrea kojem zahvaljujem: LEA Classic. Naime, ovaj je sapun formulacijom vrlo sličan MWF-u pa sam se odlučio za njega. Taj je sapun, barem kako se pokazalo u mom slučaju, osjetljiv na vodu i zbog tog nesaponificirajućeg dijela formulacije, odnosno velikog udjela lanolina, pogodniji za izradu na licu.

Umočio sam vrhove četke u destiliranu vodu i kružio vrhovima minutu po LEI. Taj je sapun jako tvrd pa smatram da nekih uobičajenih 30 sekundi jednostavno nije dovoljno. Nisam omekšavao sapun i upotrebljavao sam malu količinu destilirane vode. Nakon što sam zasitio četku, krenuo sam s izradom pjene na licu. Četka je jako, jako, jako mekana na licu, ali opet ima i dobru kralježnicu. Za svega 10 do 15 sekundi sam imao odličnu pjenu na licu, za koju mi je Mühleom trebalo osjetno više i FL nije bio ugodan. Ukoliko sam u iznimno kratkom vremenu ovim sapunom dobio tako kvalitetnu pjenu, onda pretpostavljam da će i s ostalim sapunima pjena biti izvrsna. Ovo je odlična četka koja je za razliku od Mühleove (v1) i osjetno kvalitetnija po mnogo čimbenika. Pored toga dolazi i sa stalkom za razliku od Mühleovih, ali nije joj ni potreban jer se vrlo brzo osuši.

Postoje različita nagađanja da Plisson više neće raditi ovu četku za L’Occitane. Neki smatraju da je to zbog vrlo dobre prodaje i odlične povratne informacije korisnika. Dakako, Plisson možda želi cijeli kolač za sebe kad su uvidjeli kako dobro ide L’Occitaneu. Napominjem, ipak su to samo nagađanja! Ne posjedujem mnogo četki: to je zapravo možda i jedan od segmenata u klasičnom brijanju koji me najmanje zainteresirao. No, želim kvalitetnu četku koja će jednako dobro raditi pjenu u posudi i na licu. Sve to sam pronašao u ovoj Plissonovoj četki koja je uvelike nadmašila sva moja očekivanja i, naravno, Mühleov Silvertip (v1). Moja preporuka! :thumbs:
Zato se danes odpravim v L'occitane trgovino na ogled čopiča. Na obisk njihovih trgovin se je potrebno psihično pripraviti, saj ste hitro deležni raznih pravljic. Jaz sem se pripravil tako, da sem jim takoj povedal, da pravljic ne bi poslušal. Nekoliko čuden izraz na obrazu trgovke, a se je splačalo saj mi pravljic res mi jih ni bilo potrebno poslušati. :D
Njihove stvari so za moj okus cenovno precenjene. 100g Cade mila v obliki refill-a stane 12,5€. Tukaj več ni kaj razmišljati, za 9 € dobim isto količino nekega drugega mila, ampak sliši na ime D.R. Harris!! ;) In kar je še toliko bolje, D.R. Harris ni omejen z veganskimi sestavinami, kar pomeni dodaten potencial za tehnično kvalitetnejše milo. Malo offtopic-a, a naj bo argument za pretirane marže. S tem sem vedel, da če mi čopič ne bo absolutno všeč, ga ne bom vzel.

In nisem ga vzel. Ročka je lesena, kar mi ni OK, a me ne moti toliko, da bi bilo odločilno.
Res je zelo mehka, prijetna "dlaka", kar mi JE všeč.
Vendar pa NIMA HRBTENICE - Miha bi rekel, da je "cunja". :D
Zgoraj navedene lastnosti meni osebno nikakor ne opravičujejo cene 49€. Če bi bil cenejši, bi ga vzel za test, da si morda iz glave izbijem predsodke. :lol: Razmišljal sem celo, da ga morda po temeljitem razmisleku vzamem v prihodnosti. V ta temeljiti razmislek pa je spadalo tudi eventuelno obširno google-anje pri čemer naletim tudi na Simpson Chubby 2 Synthetic. Do sedaj sem na Simpson sintetično "dlako" naletel le mimobežno. Ob tem sem pozabil na komentar na srbskem brivskem forumu glede Duke 3 Best:
gagi napisal/-a: Sjajna cetka, slike govore vise od reci... A tek pokretne, nisam do sada video ovaj video sa poredjenjem "kicme"! Elem htedoh nesto da kazem, sto se ne uklapa ni u jednu temu (a glupo mi je da otvaram novu, samo za to)... Buduci da Paolo dobija dobru cenu za Simpson, sto se vidi po ceni koju trazi za njih, mislim da bi mu pravi hit bio Chubby 2 synthetic. Trenutno sintetika dobija bitku sa prirodnom dlakom, ne bez razloga. Inace i sam planiram nabavku iskljucivo sintetike. Pomenuta se pravi od vlakana Muhle STF (silvertip fibre) druge generacije (cetvrta generacija sintetickih vlakana) u sirokom i izuzetno gustom cvoru (kao i originalni Chubby 2), po, barem za sada, vise nego razumnoj ceni. A nema je nijedan vazniji sajt u Evropi. Prosledi mu moj savet, a ako bude zadovoljan sa plasmanom, moze da se oduzi nekim narednim popustom za SB ;)
Simpson je pač Simpson, najbolj cenjena blagovna znamka, zato si ne bi odpustil, če bi kupil kaj drugega - sedaj ko vem da dela tudi sintetiko.
Že danes sem glede Simpson Chubby 2 Synthetic kontaktiral Paola, od tukaj pa je vse šlo z bliskovito hitrostjo. Kmalu dobim odgovor, da bo z njimi govoril, malo po tistem pa že obvestilo, da so ti čopiči naročeni. :shock: Čeprav nisem omenil, da ga mislim kupiti.

Jurbanowski
Prispevkov:123
Pridružen:05 Apr 2014, 20:39
Kraj:Poland Alkoholand

Re: Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a Jurbanowski » 06 Okt 2014, 20:25

Sam imam HJM 21P8ROGR, ki stane slabih 20 EUR. Hotel sem kupiti nekaj sintetičnega in prvi vtis je bil: vau! Pred tem sem uporabljal neko dokaj poceni živalsko varjanto iz drogerije in tu ni bilo primerjave. Če mi prej ni nikoli uspelo narediti neke dobre pene sem jo tu imel v parih sekundah. Nobenega namakanja, 10 sekund pod vodo in gremo. Edino kar me malo moti je to, da je mogoče res premehek. Čeprav še vedno bolje kot trde dlake in da me bode kot pri predhodniku. poleg tega se mi zdi kot da pena gre na dno čopiča in miram potem manevrirati po obrazu, da jo dobim ven.

S čopičem sem zadovoljen, peno pa vedno delam na obrazu.

Slika

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28

Re: Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a miha » 06 Okt 2014, 22:21

imam Muhle fibre Silvertip in je vrhunski copic, mehak kot nobeden, hrbtenice ravno prv milo nalozi za salo in peno naredi za salo x 2...
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
Omega
Prispevkov:305
Pridružen:30 Jun 2014, 20:58

Re: Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a Omega » 06 Okt 2014, 23:28

jaz imam muhle black fibre in mi je kar vsec, ceprav skoraj Nima hrbtenice. Prav zaradi tega ga uporabljam le za kreme in Mehka italijanska mila :) moram rect da Pena kar eksplodira in je tudi Copic zelo mehek a precej neuporaben za mila.
Hotel sem prvotno silvertip fibre ampak mi je drzalo zgledalo prevec plasticno. Ideal bi bil silvertip fibre v rocaju od black fibre.
Up spirits!

Bajkman

Re: Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 06 Okt 2014, 23:36

Kaj pa potem uporabis za trda mila?

Uporabniški avatar
Omega
Prispevkov:305
Pridružen:30 Jun 2014, 20:58

Re: Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a Omega » 06 Okt 2014, 23:47

Za trda mila (MWF in ostalo) pa uporabljam kar omego 10029. Tudi zelo vsecen copic, le malo je majhen za moj okus :) sem pa trenutno v italiji (Rim) do srede in bi rad vedel ce kdo pozna kaksno trgovino v starem delu mesta, ki prodaja stvari za britje. Zanim me predvsem kaksna Cella in copici.pa Oprosti za off-topic :D
Up spirits!

Bajkman

Re: Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 07 Okt 2014, 00:03

Profesor @Marco je iz Rima. Na tem svetu ni boljšega poznavalca brivskih trgovin v Rimu. On pravi takole.

Za kaj več mu pa pošlji ZS ;)

EDIT:
Še tole:
http://wiki.badgerandblade.com/Italy_Shaving_Supplies

Uporabniški avatar
Luka
Prispevkov:81
Pridružen:01 Sep 2014, 21:51

Re: Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a Luka » 07 Okt 2014, 07:18

miha napisal/-a:imam Muhle fibre Silvertip in je vrhunski copic, mehak kot nobeden, hrbtenice ravno prv milo nalozi za salo in peno naredi za salo x 2...
+1 tudi pri meni so vedno dobri rezultati z tem copicem, res mi je usec. :D
✞ Memento Mori ✞

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28

Re: Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a miha » 07 Okt 2014, 17:59

.. za MWF, ki ga omenjas, recimo se nalozi prej ko reces keks, pena rata brez problema....
britev.si ruleeees :)

Bajkman

Re: Sintetični čopiči

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 09 Okt 2014, 12:34

MWF če je stara verzija, je zagotovo zelo muhasto milo. Lahko mi verjamete, da sem probal z njim na vse mogoče načine z vsemi čopiči, zagotovo naložil dovolj itd. A še vedno je zelo muhasto milo. Da bi to zagato rešil sintetični čopič, enostavno ne morem verjeti, pa čeprav lahko trenutno poizkusim samo z Zenith sintetiko.

Sedaj pa Ontopic:
4 generacije sintetičnih čopičev. 4. Generacije = Muhle Synthetic 2.0

Odgovori