Odgovor
Napisal/-a JaV » 03 Mar 2020, 16:55
oho...še en moj hobi. Čiliji, feferoni in pekoče paprike! Neke uradne lestvice za pekočino omak in paprik ni. Proizvajalci sami določajo jakostno stopnjo omak. Naš največji iz Gorenjske jo je pač od 1 do 10, nekateri jo imajo samo do 3, nekateri do 5. Je pa seveda za vsako sorto čilija načeloma določena Scovillova enota ostrine...ki ima pri njih razpon od cca. 500 SHU, pa čez 3MIO SHU.
Miha, nekako vidim nova semena. Kaj boš sedaj z njimi? Po mojem vedenju in praksah, si tudi za sajenje bolj nežnih sort (kak Jalapeno) že skoraj malce prepozen, zato kar pohiti. Sredina februarja je idealno za našo geografsko dolžino in širino.
Za kake bolj nuklearne zadeve, ki se ti začnejo pri 200.000 SHU ali da plodovi spominjajo na kožno bolezen, pa si definitivno prepozen. To se počne že okrog Božiča, tako da škoda šotnih tablet in truda.
PS: obstaja tudi priročnik v slovenščini Gojenje čilijev (Jason Nickels), kjer ti avtor malce ilustrira te zadeve...