Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Vse o britvah: katere imamo, katere bi radi imeli, kaksne smo naredili, kaj bi radi vedeli,...
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28
Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a miha » 13 Dec 2013, 14:03

Pa se dajmo malo razpisati o svojih prvih izkusnjah britja z britvami, ce sele zacenjate oz se to dogaja v tem casu, bi bilo super ce dodate fotko ali 2 ;)...

PS. Prosim da se drzite tem, za ostale diskusije odprite nove teme!
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28

Re: Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a miha » 13 Dec 2013, 14:46

... pri meni je bilo tako da nisem kupil nove britve. Ze veckrat sem hotel zaceti a se nikoli lotil, potem je spet prisla ena taksna situacija in sem rekel, da je treba probati pa konec...!

Najprej sem kar nekaj casa iskal informacije na to temo, se poskusil iz izkusenj drugih cim vec nauciti kako se restavrira stare britve. Nato sem se odlocil obnoviti staro britev do te mere da se bom lahko z njo bril, sicer to prakticno povsod odsvetujejo za zacetnike, ampak sem si rekel skoditi ne more (da se ne bom na pol prerezal bom pa ze pazil :D).

Posledicno sem nabavil staro britev ki je po mojem mnenju ustrezala mojim potrebam in kvalitativnim zahtevam ter se doma, po se nekaj prebiranja literature, lotil restavriranja :). Rezilo sem ocistil in za silo spoliral ter ga nabrusil. Ker nisem imel vodobrusnih kamnov sem nabrusil na diamantnih brusih ki so naceloma dosti bolj abrazivni, hitro in se za brucenje britev ponavadi ne uproabljajo (sel sem do grobosti 8000) ter nato sem na starem pasu (res le za silo) postropal.

Ker nisem mogel cakati da bi jo skombiniral z rocajem (ne spomnem se ali sem ga se delal ali sem ga ze oljal) sem se sredi noci ko sem zakljucil (ob 2 zjutraj) sel briti.. Sicer je na podoben princip veliko japonskih britev, ti. kamisori (ki niso zlozljive ampak iz 1 kosa), vendar imajo le-te daljsi rocaj, poleg tega pri klasicnih preklopnih britvah rocaj deluje kot nekaksna protiutez ki jo imamo med prsti in tak oprecej oblj stabilno drzimo britev oz rezilo Ž8naceloma sta rezilo in rocaj uravnotezena na sredi okoli "panta".

Na sreco je z veliko koncentracije in dobre volje moje prvo britje minilo brez poskodb, je pa res da je bilo to moje (po kvaliteti gledano) najslabse britje po cca 20 letih :D .. vsekakor pa je je bilo ob vsakem sledecem britju dosti boljse, ko sem zacel brusiti na vodobrusnih kamnih in dobil malo prakse je pa seveda vse skupaj postalo kvalitetnejse in lazje. Spodaj slika rezila za priblizno predstavo :D (sebe pa takrat nisem slikaril). Tako da v kolikor ste pred prvim poskusanjem ali odlocitvijo ali sploh poskusiti vam seveda zadevo toplo svetujem :)!

prvo britje je tako potekalo s takim odorjem kot je to spodaj :)....
Slika
britev.si ruleeees :)

Bajkman

Re: Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 18 Dec 2013, 03:46

Prvi poskus z britvo je za mano. Žal nisem zadovoljen. Če privzamem, da je britev bila ostra, konec koncev jo je brusil profesionalec @miha, je več razlogov za neuspešno britje.
1.) Na vratu mi dlake ne rastejo navzdol, pač pa vodoravno od golše nazaj. Z britvijo pa je v tej smeri zelo nerodno. Če grem samo navzdol in navzgor je to 2xXTG. A vsaj prvo rundo bi moral WTG. Za BBS bi moral pa ATG. Ravno to dvoje je na mojem vratu zelo nerodno. Kože tam nimam ravne, imam precej "hribov in udrtin".
2.) Poglavitni razlog pa je, da se mi je britev hudičevo zatikala. Tiste pesmi o polzenju kot skozi maslo, danes nisem okusil. Ne samo da ni gladko drsela, celo zaustavila se je popolno. Pa sem pripravil kožo in dlake kot še nikoli. Seveda sem moral res močno forsirat, da je šlo naprej, ampak to so idealni pogoji da se urežeš ali vsaj da ni gladko.
3.) Zaradi točke 1.) in 2.) ni BBS-a
4.) Traja dlje. Vem, da še nisem navajen, a mislim da bi v vsakem primeru tudi če bi bil zverziran, trajalo veliko dlje kot z DE. Ni edini problem daljše časovno obdobje. Velik problem sem zato imel tudi s sušenjem pene, zato sem jo moral vmes večkrat hidrirati, bil sem v začaranem krogu.

A mislim da bi za marsikoga vseeno lahko bila dobra izkušnja. S točko 1.) povezana smer rasti dlak je morda samo pri meni. K točki 2.) moram dodati, da imam zelo trde kocine. Tako da lahko ta dva problema za marsikoga odpadeta. Problem pri točki 4.) verjetno tudi izhaja iz 1.) in 2.), a temu mislim da se ne da popolnoma izogniti. Mislim da je dejstvo, da britev pobere več časa kot DE, kjer se lahko obriješ skoraj miže.


Za vzpodbudo za poskus morda velja omeniti:
1.) da ni spet toliko nevarno za ureznine. Lotil sem se previdno, a potem videl, da lahko tudi bolj pritisnem in pogumneje potegnem, pa še vedno ni nobene nevarnosti.
2.) Mislim da je manj iritirajoče. Čeprav sem kake dele popravljal, čeprav sem testiral tudi močnejši pritisk, čutim da je koža skoraj nerazdražena. Mislim da manj kot pri kateremkoli brivniku do sedaj.

Če imate probleme z rdečino in ne pričakujete BBS, potem je britev prava izbira. Za dosego pravega BBS pa bi morda prišlo do iritacije, lahko pa tudi ne. Samo ugibam.

Na podlagi današnjega poizkusa sem ugotovil, da je zame DE boljša izbira. Morda poizkusim še enkrat na pasu "porihtati" ostrino britve, nato še na papirju in na dlani. Na tak način je ostrina resnično maksimalna. A občutek imam, da bi zame bil dovolj oster samo Kamisori.

Ker sem torej poizkusil sedaj že večino načinov britja, mi je škoda da ne bi še Shavette. Morda bo za moj specifični primer to boljša izbira, ker bom tam imel možnost izbire ostrine na podlagi uporabljene žiletke. To je meni vsekakor prednost. Mislim pa, da bo DE ostal moj primarni način britja. :D

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28

Re: Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a miha » 18 Dec 2013, 13:09

.. jaz pa mojster, ne ga srat...

ce smem predlagati... ne smes takoj obupati ker se je treba le malo nauciti oz terja svoj cas da sovojis tehniko... spodaj je citat iz drugega foruma ki sem ga slucajno videl (na temo zacenjanja britja z britvo):
"E sada - samo polako i hladne glave. Praksa čini čuda sa britvom, a tebi praksa i strpljenje zasigurno nisu strane stvari. Nemoj se razočarati, nemoj prenagljivati sa očekivanjima. Britva reagira na najmanje pomake - koliko god to bio najjednostavniji alat za brijanje - komad naoštrenog metala - toliko je začudno koliko je efikasna... I KOJI OSJEĆAJ PRUŽA "

skratka ti vadi (ce se ti da) pa bo kmalu boljse...
vsekakor pa se ne strinjam da z britvijo bbs ne mores dosec,... a se hecas... ce se dobro obrijses je to bbs v pravem pomenu besede...

to da traja dlje se pa strinjam,... ampak tudi ta cas ki si ga na zacetku porabil se bo obcutno skrajsal :)
britev.si ruleeees :)

Bajkman

Re: Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 18 Dec 2013, 14:18

Včeraj sem skor cel večer prebral ful materjala, pregledal vse mogoče posnetke in probal. A če gre britev 30 stopinj na kožo (skoraj sem meril kot :D ) in se na dlakah hudičevo zatakne, je edina razlaga da verjetno ni dovolj ostro?

S tem da je bila priprava 100 krat pretirana, dlake res maksimalno zmehčane itd..

Nisem pa našel enega posnetka, da bi kdo dejansko uspel po vratu potegniti vodoravno z britvijo. Več ali manj gre povsod navzdol in potem navzgor. Glede tega DE nima problemov.

Zagotovo bom še poizkusil, a najprej probam še Shavette.

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28

Re: Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a miha » 18 Dec 2013, 14:51

ja skoda da te tako zeza,..
navzgor po vratu gre normalno,.. jaz grem najprej dol in potem gor xtg ponavadi izpustim in itak pol na koncu se popravljam nestetokrat :D :D.. dokler ni bbs al pa pol litra krvi :D :D ... no ce se vrnem v resne vode,.. sem probal tudi ze direkt atg sam oje precej bolj na trdo in moras paziti in se po moje tudi prej tako urezes... torej pri DE takoj navalis na atg brez problema?

ko sem jo nabrusil sem naredil samo 1 poteg atg in se mi je zdela ok (da ti je nebi skrhal raj nisem veckrat, potem sem jo samo se razkuzil in spravil),.. se prej sem probal hht za ostrino in je blo ok.. tako da se je meni zdela zadosti ostra .. dopuscam pa seveda moznost da ni bila.. :oops:
britev.si ruleeees :)

Bajkman

Re: Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 18 Dec 2013, 14:56

Delovala mi je ostra in mi še deluje. Ampak privzeti je treba, da imam pravi "drat". Pri DE grem vedno WTG, potem XTG, potem ATG. Ampak po vratu je moja smer rasti dlak vodoravna. Če bi gledal klasiko, kot drugi brijejo z britvo, bi šel samo 2x XTG, vsakič z ene smeri. Ampak potem BBS vsekakor odpade.
Glede manevriranja po vratu je DE res prednost, vsaj če raste tako kot meni.

Je pa dobro probat več načinov, meni manjka samo še Shavette.. :D

Primorec
Prispevkov:475
Pridružen:24 Okt 2013, 07:19

Re: Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a Primorec » 18 Dec 2013, 15:05

Natančno tako je bilo z mano, bajkman..Kupim britev, brusim, cepim dlake kot za stavo, vse mogoče teste ostrine je gladko prestala, še pol roke sem si obril brez problemov ko sem probaval. Nato pa tako kot ti, perfektna priprava, mirna roka, vrhunska koncentracija, vsa teorija v glavi, vsi koti naštudirani, vsi filmčki na youtubu pogledani in ne in ne..Zdaj vidiš, če pogledaš starinske slike zakaj je bilo toliko bedancev..Ker enostavno ne gre, vsaj pri meni ne.. Če pa bi se spravil do te mere da bi nekako šlo potem adijo minimalno pol ure na session...
S tem pa nočem nikogar odvračat od tega, človek mora probat da vidi. Na youtubu sem videl folk, ki se je z britvijo obril prej kot bi rekel pixna, pa res lepo bbs in vse kar sodi zraven..Res lepo za gledat, ampak pri meni žal ne. Tu bi sedaj moral napisati, da sem vrgel britev v koruzo pa je ne bom, jo bom obdržal za spomin..

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28

Re: Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a miha » 18 Dec 2013, 15:11

..da ne bo izpadlo da na vsak nacin silim (kar pa itak), samo razmisljam na temo..

uni k se v "pixni" obrije se verjetno ne brije prvic,. pa tudi vprsanje kako je ta njegov BBS ce ne probas z roko..

kar se pa tice kotov, 30o itd ,.. jaz se nebi s tem prevec obremenjeval, to je teorija, ti Bajkman pa se pac brij po obcutku.. ko si rekel da imas dosti neravnin,.. (z izjemo adamovega jabolka) moras po moje pac lepo napeti kozo

kakor ti opisujes primer rasti: ce imas teoreticno v 2 smeri rast dlak, potem s 3 prehodi naredis v bistvu wtg in potem na koncu se atg oz popravis kjer ni dobro odrezalo?
britev.si ruleeees :)

Bajkman

Re: Moje(A) prvo(a) britje(a) z britvijo(mi)

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 18 Dec 2013, 15:12

Ja, jaz sem včeraj v teorijo vložil res cel večer, komot bi rekel še večino popoldneva. Ne bi rad koga razočaral ali koga odvrnil, a zdi se mi, da ne bo zame..

Žiletke pa mislim da so ostrejše oz. ne vem, če se lahko britev nabrusi toliko kot žiletka pri kvalitetnih postopkih izdelave. tudi jaz sem po britju bril dlake po roki ko keks. A kaj ko so veliko mehkejše.

@Primorec, si poizkusil takole nabrusiti?

se pravi pas + papir + dlan

Odgovori