Da ne bo pomote o trajanju brusenja..nozi, ki so v kuhinji, so sli skozi dve fazi brusenja(vsaj jaz tako gledam na zadevo):
-odbrusil sem stran "dvojni kot" oz. zahodnjaski stil brusenja in s tem na novo naredil t.i.cutting edge kar pobere 15-30min odvisno od dolzine rezila saj mora biti povsod enakomerno in rob raven(sirina kamna je ~4cm)
-sledilo je brusenje na 5 kamnih pri cemer najprej odstranim "iglo" in nato postopno brusenje do ~10-12k
V grobem cel proces traja eno uro, lahko tudi vec, saj se s takim brusenjem ne ukvarjam in srecujem vsakodnevno.
Ko pa je noz sel skozi moje roke na ta nacin oz.kota nisem spreminjal, vsako nadaljno brusenje oz.dobrusenje traja do 15min. Noz, ki ga vecinoma sam uporabljam, pa pred vsakim zacetkom dela na hitro cez kamen potegnem-cca.2min dela.
Vsi nozi, ki naj bi bili boljsi, se rocno perejo z dovolj mocnim cistilnim sredstvom, ki vecino mikrobov unici. Po brisanju na suho se jih pa se z razkuzilnim sredstvom prebrise. Ce pa ti noz posljes skozi pomivalni stroj, ga agresivno cistilo v kombinacijo z visoko temperaturo(okrog 86stopinj)otopi.
Kar se pa predpisov tice..ne bom ravno iz knjig prepisoval vendar v grobem naj bi zadeve bile iz cimmanj sestavnih delov z malo ali nic spranjami, razpokami in drugimi za pranje in razkuzevanje tezko dostopnimi oz. nedostopnimi "koticki". In kot je ze @miha napisal ce se le da iz cimmanj poroznih materialov. Izjeme se seveda najdejo ampak vecina spodobno ociscenih in urejenih kuhinj stremi k cimmanjsi uporabi le-teh.
@brico ce te se kaj zanima le vprasaj, ni mi tezko odgovoriti.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)