Hvala

tisti obrocki ne vem kdaj grejo gor-prvic delam lesen rocaj..pri temu bi bili bolj kozmeticne narave, da bi koncni izdelek izgledal bolj "profi"
Kar se pa brusenja tice..hmm..izgleda bolj indijansko pri meni, saj nisem se nasel primernega izgovora za zeno, ki bi upravicil nakup pravih in predvsem dragih kamnov
Uporabljam 4 oz. 5 kamnov razlicnih granulacij in sicer:
~400
~1000
-belgijski modri in rumeni(coticule stone) granulaciji 4000 in 8000
-kamen za finiš pa je nekje med 10k in 12k-na tem brusim s par kapljicami olja
-navaden usnjen pas za hiter strop
Proces pa...kamne najprej namocim za 15-20min in veselica se zacne

na katerem kamnu zacnem je seveda odvisno od zacetne ostrine noza. Koncam vedno s par potegi po usnjenem pasu. Z ostrino sem pa zadovoljen, ko je noz sposoben britja pod lastno tezo oz.lahko odrezes rezino zrelega paradajza brez tezav s kozico in se skozi samo rezino vidi.
Za poliranje uporabljam pasto in lots of elbow grease

To velja za noze, ki sem jih ze brusil oz. tiste, pri katerih pustim enak kot brusenja. Na sliki se vidijo sledi brusenja od vodnega kamna, ki se vrti, saj sem zbrusil stran "dvojni kot" kar mi omogoca boljso ostrino in zivljensko dobo ostrine.
Ta doticni noz ne bo sel na poliranje ker nima pomena + skrobna zivila in ostala z veliko soka v sebi se "lepijo" na rezilo ce je le-to kot ogledalo, kar otezuje delo pri hitrem rezanju..
Projekt izdelave sem pa zelel predstaviti. Sem pa vedno odprt za bilokaksne predloge/nasvete
Rocaj bo pa premazan s 3-4 rokami laka ker oljenje ne pride v upostev zaradi pogostega stika z raznimi zivili, olji, cistili...in mora pac biti po predpisih(ceprav prodajajo olja za premaze rocajev, rezalnih desk itd.)
Pri premazu lesa z lakom pa ponavadi zbrusim do granulacije 320, nanesem eno roko kar pa naredi to da les vecino vpije in se nabrekne. Ko je suho, zbrusim stran te kocine s 320 in nato s 500. Sledi nov nanos in brusenje s 500 in 800, tretji nanos in brusenje z 800 in 1500. Po zadnjem nanosu naceloma ne brusim vec.
Ta noz je pa na zacetku imel drugo podobo-rezilo je bilo ~2cm daljse in vrhnji del konice je bil drugacen. Rezilo sem pa moral skrajsati, da sem pridobil na dolzini dela, ki je v rocaju ker jim ga je uspelo tam zlomiti

Se pa tudi sam ne bi branil bilokaterega jap.noza ne samo debe

cene za prave in dobre so pa tut..
V to sem se pa spustil predvsem zato, ker so mi nozi, taksni in drugacni, od vedno pri srcu. In ja, en dober je dovolj-problem je pa v tem, da je prevec dobrih