Čiščenje in razkuževanje

Brivniki/britvice od a do ž...
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28
Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a miha » 19 Jan 2015, 21:14

sori... niša, (niche po anglesko), torej iz SSKJ :) (đ se je prikradel noter,.. to pa je tako ce ima clovek anglesko tipkovnico in ne uporablja sumnikov ter posledicno pozabi kje je š :D :D ) .. malo smo tu v offtopic smeri ;)

níša -e ž (i) vdolbina v steni: zid
krasi niša s kipom; radiator je v okenski
niši; stranska oltarna niša // manjši
stranski prostor kot del večjega
prostora: zajtrkovati v jedilni niši;
delovna, umivalna niša
♦ biol. (ekološka) niša prostor, način
življenja posamezne živalske ali rastlinske
vrste v združbi, zlasti glede na prehrano
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov:2490
Pridružen:05 Nov 2014, 22:59

Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a olly » 19 Jan 2015, 21:17

Madona, tole je bil pa cel raziskovalni projekt!

Seveda vem, kaj je niša!

Če bi le znal prebrati prej :)

Hvala!

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov:2490
Pridružen:05 Nov 2014, 22:59

Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a olly » 20 Jan 2015, 07:32

Tule so sestavili prav krasna navodila, kako skrbeti za brivnike --> KLIK

Dovolil sem si ukrasti njihov tekst, ki govori o meni najzanimivejšem področju:

  • What About Germs?

    Worried about bugs on your razor? What can you do to make sure they don't creep off the razor and into your bloodstream? Do you need to sanitize, disinfect, or sterilize a used razor?

    One of our members, an Emergency Room MD with over ten years of experience, wrote a post on this topic. You can also read what OSHA has to say. The short answer is that cleaning with Lysol will kill almost everything. In health-care settings Lysol is used for ultrasound probes, stethoscopes, and other items that are considered external but still come into contact with bodily fluids on a regular basis. That is a fair description of a razor, too.

    Even without Lysol cleaning, most bloodborne pathogens can't survive on a clean, dry surface for more than a few hours. The needlestick injuries described by OSHA and in studies of health-care professionals involve relatively fresh, whole blood. Any particles of old, dried-up body fluids on a used razor are extremely unlikely to contain any viable disease. But even if they do, cleaning with soapy water will remove them. Cleaning with Lysol will kill anything that remains.

    If you are still worried, get vaccinated for Hepatitis A and Hepatitis B. You should do that anyway, whether you buy used razors or not.

    Still worried? You could use what our MD member called a solution soak decontamination. Soak the razor in a 5% aqueous solution of a phenolic germicidal detergent (e.g. industrial strength Lysol or Amphyl) for at least 1 hour.

    To summarize, remove any heavy dirt on the razor and then clean the razor with Lysol in normal household concentration (for example, 1.25-oz in 1-gal water). If you aren't satisfied, then soak it in 5% Lysol. Household Lysol concentrate is generally mixed with water for a 1% solution, so use five times that. For example, 1.25-oz Lysol in 1-gal water becomes 6.25-oz Lysol in 1-gal water.
O Lysolu oz. njegovem nadomestku, ki bi bil nam bolj dosegljiv, pa upam, da bo Miha še kaj dodal, čeprav se mi zdi, da je že omenjeni Spitaderm čisto dostojen substitut.

Mach3
Prispevkov:557
Pridružen:01 Okt 2013, 22:21
Kraj:LJ

Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a Mach3 » 20 Jan 2015, 09:13

Ne verjamem, da lahko kuhanje pri 100°C kakorkoli poškoduje brivnik ali krom. Voda v bojlerju ima povsem običajno 70°C, pa brivnike povsem običajno spiramo pod tako vročo vodo.
30°C več močno dvomim, da bi imelo kakršno koli posledico. Sploh, če se da brivnik v hladno vodo in počasi segreje do vretja. Mehurčki pa tudi dvomim, da so sposobni premetavati kovinski brivnik po posodi. Skratka moja taktika bi bila sigurno kuhanje v vreli vodi ene pol ure, čiščenje, na koncu pa še kakšen dan namakanja v 70% etanolu. Če bi to kaj preživelo, bi moral imeti pa neznansko smolo. :ugeek:

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov:2490
Pridružen:05 Nov 2014, 22:59

Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a olly » 20 Jan 2015, 11:20

Meni se zdi teorija, da se različni materiali različno hitro širijo in krčijo zelo verjetna in sprejemljiva. Pri tanki plasti kroma, ki se slabo drži podlage, je to velik problem.

Evo, 45-minutno namakanje v vroči vodi z dodatkom zvrhane jedilne žlice sode bikarbone, je končano. Sledilo je ščetkanje z mehko zobno krtačko pod tekočo toplo vodo in brisanje s krpo iz mikrovlaken.

Slika

Slika

Slika

Slika

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28

Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a miha » 20 Jan 2015, 16:16

... no pa si ga prav lepo spucal... cestitke :)!

glede razlicnih koeficientov sirjenja razlicnih materialov smo ze rekli

tale sestavek v anlescini je pa malo po domace napisan (milo receno).. kot prvo stetoksop in ultrazvocna sonda lahko pridejo v kontakt s telesno tekocino, .. ok, ampak britev in brivnik nista v tem rangu saj prakticno vsakic pride do mikro ranic in do potencialnega pvdora mikroorganizmov, torej predrte bariere koze (ki je btw mocna bariera kar se tice mikrobov).. ta primerjava ne drzi..

..to da se je treba cepiti proti hepatitisu A in B... ne recem da se tudi HVA ne prenasa s krvjo v skrajnih primerih, ampak ljudje se z njim okuzujejo oralno (ala s hrano oz fekalnim okuzenjem le te), tako da ne vem ka jima ot skupnega z brivnikom, razen ce si kdo z njim brije ne vem kaj,..

...to da se vecina patogenov inaktivira na zraku itd je ze res,.. a se zal ne vsi, se veliko veliko bolj se ne aktivirajo pa vsi mikrobi,.. skratka ce bi to drzalo bi pac iglo v bolnici posusili na zraku, jo malo sprali s scetko pa bi jo spet drugemu v roko zabili :D ... generalno gledano tak princip v naravi ponavdi na naso sreco drzi, a problem nastane ker je dovolj za okuzbo enkratni vdor (z dovolj vleiko kolicino ipd) takega ali drugacnega patogena... , v taksnih primerih (HIV; HBV ipd) je pa najboljse se drzati principa better safe than sorry ;), torej kljub tem ud aje moznost okuzbe relativno majhna se brivnik ocisti, ce ne skodi brivniku prekuha in rzakuzi z dezinficiensom (ki po moznosti ne skodi brivniku)..
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov:2490
Pridružen:05 Nov 2014, 22:59

Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a olly » 20 Jan 2015, 21:03

Hvala za čestitke! Iskreno, sem kar vesel rezultata, nisem si mislil, da bo tako dobro izpadlo.

Sestavek v angleščini so pisali fantje, kot smo mi, oni verjetno nimajo mikrobiologov, biokemikov in podobne smetane med sabo, zato se najdejo cvetke, kot jih beremo, toda tole je vseeno lepo napisano: "Any particles of old, dried-up body fluids on a used razor are extremely unlikely to contain any viable disease. But even if they do, cleaning with soapy water will remove them. Cleaning with Lysol will kill anything that remains."

Ali pa ti misliš, da je prekuhavanje vseeno nujno, pa čeprav s tem tvegamo poškodbo brivnika - resda le z vizualne plati, pa vseeno?

Seveda, absolutno se strinjava, da britev in britvica ne spadata v razred stetoskopa in UZ sonde, o tem je škoda sploh debatirati.

Kako to misliš, da je koža za mikrobe močna bariera? Ko je koža enkrat predrta, si izpostavljen okužbi, ostalo je odvisno od tvojega imunskega sistema. Strinjam se s tem, da je nepoškodovana koža mikrobom močna ovira, toda ko jo porežeš, ovire ni več.

Evo, če potegnem črto pod vse, lahko rečem, da gre brivnik jutri vseeno v avtoklav. Bo, kar bo, vsaj testiral bom lahko, kako se plast kroma pri tem obnaša in bo neka referenca za naprej, če bo to hotel delati še kdo med vami, saj konec koncev lahko to vsak doma naredi v ekonom loncu. Če bo šlo kaj narobe, šola ne bo draga. Dražja bi bila, če bi se okužil s čim :)

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov:5897
Pridružen:10 Sep 2013, 10:28

Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a miha » 20 Jan 2015, 21:18

ta k ije to pisal bi to moral vedeti,...
pise "One of our members, an Emergency Room MD with over ten years of experience," ..
to MD naziv pomeni da je zdravnik..

koza je prakticno nepremagljiva bariera za mikrobe, ko je intaktna,... se steje za del imunskega sistema ce se prav spomnem


ce je brivnik zdrzal kuhanje oz vrelo vodo bo tudi avtoklaviranje oz tistih 20 stopinj vec.. :)
visoka tempertura gotovo unicuje mikrobe, zna pa tudi pustiti posledice na birvniku,.. mislim da bos tudi z tkao ociscenim cisto dobro shajal,.. ce bos avtoklaviral bos pa gotov da si ga steriliziral :D
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov:2490
Pridružen:05 Nov 2014, 22:59

Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a olly » 21 Jan 2015, 06:41

Evo, lepim post tega dr., da ne bova zaradi tekstov, vzetih iz konteksta, še naprej klatila bučk:
  • Hi there,

    Did my B.Sc. Hn. in Microbio and Immuno, and have been an MD in ER for >10 years, managed our ER's policies during H1N1 last year as the acting director.

    Here are some simple facts without too much details. Lysol kills almost everything, alcohol/stanhexidine/iodine are used on living tissues because they aren't as damaging. Your razor is dead ... use lysol or industrial wipes (the ones that say do not wipe hands).

    We use Lysol and the wipes for ultrasound probes, stethoscopes, and other items that are considered "external" but still come into contact with bodily fluids on a regular basis.

    Spreadable viruses via sharing of sharp objects; the most important one would be Hep B when considering greatest impact to public health and likelihood of contracting: get vaccinated !!! and while you're at it, get twinrix to get vaccinated for Hep A. Unless you do NOT travel and do NOT socialize and have no dependents at home that you could infect, you should just get vaccinated for Hep A&B. HIV and Hep C ... don't really survive that long on surfaces, you really need to share "whole blood". Herpes, Flu, and HPV which can all be unpleasant to contract and "may" survive on some surfaces will also be "killed" or rather lose viability with the use of Lysol ... Lysol will kill.

    If you want to get FULL ON medical; from the CDC, stolen from one of their guidelines for one type of disaster or other.

    "Reusable medical equipment should be cleaned with a 5% aqueous solution of a
    phenolic germicidal detergent then decontaminated using one of the following
    methods. The method selected should be based on manufacturer recommendations
    for decontamination of the equipment.

    1. Autoclave decontamination- Manufacturers standard protocols for autoclave
    decontamination may be used.

    2. Ethylene oxide decontamination - Equipment that must be decontaminated
    using this method should be bagged in plastic bags that are permeable to
    gaseous ethylene oxide. Humidify the material to be sterilized by injecting
    water into the plastic-bagged material to produce a relative humidity of 50-
    70%. Place the bags into an ethylene oxide sterilizer and allow an exposure of
    at least 24 hours at a concentration of at least 800 mg per liter ethylene oxide.
    The equipment should be allowed to fully aerate after ethylene oxide
    decontamination.

    3. Solution soak decontamination - Soak equipment in a 5% aqueous solution of
    a phenolic germicidal detergent (e.g. industrial strength Lysol or Amphyl, )
    for at least 1 hour."

    This means clean it with Lysol, then soak it in Lysol. In most hospitals, the Industrial grade concentrate diluted down to 5% Lysol solution is considered quite satisfactory. Just find the Lysol concentrate, and dilute as indicated for 5%. Repeat if you wish, or do two different techniques to increase your comfort level ... the risks remain very low.
Škoda, ker ni natančno specificiral avtoklaviranja :(

Nisem ga kuhal in ga izpostavljal vreli vodi, najvišja temperatura, ki ji je bil na kratek čas brivnik izpostavljen, je morala biti nekje okrog 80°C.

Vodo sem res prevrel, vendar se je temperatura z vrelišča hitro spustila, ko sem jo nalil v odprto skodelico. Mimogrede, vodo sem pred segrevanjem še spustil čez Brita filter.

Evo, danes gre brivnik v avtoklav, pa bomo videli.

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov:2490
Pridružen:05 Nov 2014, 22:59

Re: Čiščenje in razkuževanje

Odgovor Napisal/-a olly » 21 Jan 2015, 07:16

Mach3 napisal/-a:Voda v bojlerju ima povsem običajno 70°C, pa brivnike povsem običajno spiramo pod tako vročo vodo.
Imate pri vas res tako vročo vodo v bojlerju?

Razni ECO programi so nastavljeni na 52°C, jaz sem svoj bojler nastavil na 56°C, pa se že opečem, če mi iz pipe teče samo vroča voda.

Teh tvojih 70°C je že hudo prevročih za gospodinjsko rabo.

Odgovori