Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

..za vse kar ne spada drugam in je povezano z britjem :)!
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5730
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a miha » 26 Apr 2014, 23:30

Zadnjic sem dobil idejo da bi lahko s skupnimi mocmi poskusili zbrati podatke kako je s ceno britja z ozirom na razlicne metode britja. Vem da je bial o tem ze debata, ampak nikjer ni to vse skupaj na enem mestu, kar je tudi eden od razlogov za to temo. Dodatno je cenovni faktor tisti zaradi cesar se ljudje odlocijo ali uporabljajo klasicno britje. V kolikor bomo prisli do kaksnih pametnih razultatov, primerjav, ugotovitev, sem se pogovarjal in bi znalo biti to povzeto v clanku, kar se mi zdi da bi bilo dobro za promocijo klasicnega mokrega britja in konec koncev tudi foruma.

V mislih sem imel sledece:
- britje z britvami britve
- britje z DE brivniki
- britje s kartusami
- britje z elektricnimi brivnikiVem da je trajanje ostrine in posledicno poraba zelo odvisno od cloveka, tehnike britja, priprave ipd ampak zaradi lazje primerjave bomo morali narediti neke posplositve, dajmo privzeti da:
- se brijemo 3 dni v tednu
- napisimo zacetno investicijo
- napisimo ceno za britje ki bi bilo cenovno ugodno a se vedno normalno izvedljivo in bi omogocalo dobre rezultate britja (torej recimo BBS oz temu blizu), podajmo ceno britja na mesec


Ce ima kdo se kaksno idejo, kako bi to zastavili je predlog seveda dobrodosel. Za britve bom napisal jaz (lahko seveda tudi kdo drug), za ostalo pa msilim da vas je veliko bolj kompetentnih od mene. Ravno do tocnih cen ne bomo prisli, tako da imejmo v glavi da gre za priblizne cene (da ne bo kreganja o cenah). Pri nakupu npr ziletk pa tudi imejmo v glavah da vecina ljudi ne bo kupila paket 200 ziletk prek oebaya, za katere niti ne vedo ce bodo res dobre, mogoce lahko dmao eno normalno varianto, recimo da kupis v DMju, lahko pa dodatno se napisemo da se pa dobi tudi boljse za tako ceno oz cenejse ce se malo pomujamo za to ceno.

No upam da se vam stvar zdi zanimiva in boste pistopili k temu projektku :).
britev.si ruleeees :)

Mach3
Prispevkov: 557
Pridružen: 01 Okt 2013, 22:21
Kraj: LJ

Re: Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a Mach3 » 27 Apr 2014, 14:19

Evo bom jaz napisal nekaj o brivnikih na kartuše.
Začetna investicija je majhna, 4-8€, praktično pri vseh brivnikih od Hoferjevega princa do Gillette Fusion.
Razpon pri kartušah je veliko večji, od 65centov do več kot 4€.
Torej:
- DM Balea (3 rezila) 65c/kos
- Hofer Prince (3 rezila) 75c/kos
- Gillette SensorExcel (2 rezili) 1,2-1,4€(Müller)/kos
- DM Balea (5 rezil) 1,7€/kos
- Gillette Mach3 (3 rezila) ca. 2,5€/kos
- Gillette Fusion (5 rezil) ca. 4€/kos

Ker se ugotovil, da se z DM Balea (3 rezila) obrijem odlično (boljše kot z DE), BBS, praktično brez iritacije, lahko rečemo, da pride letni strošek pri britju na 2 dni cca. 24€ (recimo da kartuša pri vsakem zdrži najmanj 5x). Meni osebna zdrži ta kartuša najmanj 10x, torej se mi letni strošek še prepolovi.

Še druga zadeva so brivniki za enkratno uporabo. Včeraj sem prvič preizkusil Wilkinsonovega z 2 reziloma za samo 25c/kos(!), in se obril odlično. Morda ne čisto na nivoju DM Balea ali SensorExcel (glava ni gibljiva!), vendar še vedno odlično, BBS z 1-2 urezninama. S takim brivnikom pride pri isti računici letni strošek cca. 9€, kar je na nivoju DE britja.
Podobne cene imajo tudi BIC brivniki za enkratno uporabo.

Bajkman

Re: Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 27 Apr 2014, 22:41

Kar se tiče DE, če izpustimo čaranje z mili, kremami, čopiči, je začetni strošek samo brivnik. Za normalen brivnik v stilu R89, 34C, 37C je začetna investicija 40 EUR. K temu komot dodamo 100 kosov britvic Astra SP po ceni 8,5 EUR. Vem da je @miha omenil, da novinec ne bo kupil 200 žiletk, a če bo kupil brivnik za 40 EUR, je dodatnih 8 EUR majhen delež.
Če si zaželimo kvalitetno britvico za super denar, je za moje pojme ni čez Astro SP.

Z Astro se zagotovo lahko obrijemo 3x, zato bom to upošteval v izračunu. Osebno verjamem, da se z lahkoto obrijemo tudi 5x, če sem se jaz 16x. :lol:

Letni strošek v primeru britja na 2 dneva ter menjave britvice vsako 3. britje, za britvice znese 5 EUR. Seveda se da nekaj privarčevati tudi z milom namesto piksen, a tukaj najbrž ni smiselno delati izračuna, ker je precej odvisno, kakšno milo izberemo.
Pri 5x britju bi bil strošek cca 3 EUR.

Če pa pogledamo moj primer, britje na 3 dni, ter potencial 15. britij, je letni strošek celih 69 centov. :lol:
Nazadnje spremenil Bajkman, dne 28 Apr 2014, 11:37, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5730
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a miha » 27 Apr 2014, 22:48

Hvala obema da sta si vzela cas pa napisala, jaz sem na telefonu pa malo tezje trenutno ampak bom (ocitno oot zadnji) napisal. Seveda lahko tudi se kdo ce je zelja :).
britev.si ruleeees :)

Mach3
Prispevkov: 557
Pridružen: 01 Okt 2013, 22:21
Kraj: LJ

Re: Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a Mach3 » 28 Apr 2014, 09:18

Ja, dejansko je potrebno tudi določiti trajanje 1 britvice. Z Bajkmanom sva oba očitno vzela, da zdrži 1 britvica 5x, kar mislim da je povsem realna povprečna cifra. Torej britje na 2 dni, 1 britvica 5x. Če bo še kdo za kakšno drugo britje računal.

Sicer pa kot vidimo, so lahko že med podobnimi načini britja ogromne razlike. Recimo kartuše DM proti Fusion 24:150€, kar je 6x dražje.

Poleg tega seveda YMMV - nekomu, ki se brije 1x/teden in mu zdrži Fusion kartuša 10x, mu bo morda letni strošek majhen. Nekdo se pa brije vsak dan in mu zdrži le 3x, bo pa dal celo premoženje.

Enako pri DE; če se 1x/teden briješ z Rimei+Derby bo britje praktično zastonj, lahko si pa omisliš kakšnega Ikona+Feather britvice+čopič za 60€, pa milo za 20€ - pa bo letni strošek večji od kartuš DM.

Bajkman

Re: Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 28 Apr 2014, 11:31

Vidim da sem res napisal nejasno. V oceni variabilnih stroškov sem upošteval 3-kratno britje z Astro SP. Sicer bi bil letni strošek 3.1 EUR.

Bom popravil, da bo ocena jasna. Razlika je skoraj 40% :D

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5730
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a miha » 28 Apr 2014, 13:09

Ja po moje glavno da imamo eno enako merilo, da bodo potem med seboj cene primerljive.
britev.si ruleeees :)

Bajkman

Re: Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 28 Apr 2014, 13:29

Ce izhajamo iz enakega merila, mislim da moramo izhajati iz britja vsak drugi dan. Se najbolj tocna ocena bi bila cena na britje, a zal bi bila taka ocena nepregledna.

Z Astro SP bi, glede na merilo, bila realna cena 3,1 EUR, 5 britij z eno britvico.
Vendar bo ze zaradi zelo nizke cene britvice marsikdo "teral luksuz" in britvico menjal pogosteje, torej na 3 britja, cena pa potem poskoci na 5.2 EUR.

Za DE mislim da bo potrebno oceniti letni strosek v okviru, torej od 3 do 5 €. Lahko pa zaradi enostavnosti vzamamo povprecje 4€.

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5730
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a miha » 03 Maj 2014, 17:22

se moj prispevek glede birtja z britvami..

pri britvah je predvsem zacetni vlozek velik, saj vse stroske skoncentriramo na zacetek, predvsem v britev, pas in potencialno kamne za brusiti.

Cene novih omembe vrednih britev se gibajo okoli cca 60 euro in navzgor, z malo truda lahko najdemo rabljene, nabrusene (shave ready) britve za manj denarja. Z malo truda se tako npr dobi rabljeno britev za 20 euro, temu pristejemo strosek brusenja (recimo da 15 euro) in smo na recimo da 35 eurih. Dodaten storske predstavlja usnjen pas, ki ga lahko dobimo po moje lahko za mal otruda od 15 euro naprej.

Denar ki ga potrebujemo za nakup mila in copica je nekje od 10-20 euro naprej (ta strosek je isti kot pri ostalih vrstah mokrega britja). Ce bi zeleli kupiti se kamen za brusenje se cene le teh gibajo od nekaj 10 euro naprej.

Torej nujen zacetni strosek je po mojem mnenju tako na pocez receno od 50 euro naprej (kot ze parkrat receno z malo truda). Ce se brijemo na cca 2 dni (ceprav se z britvijo verjetno tubrijemo tudi redkeje, ker pobrije cisto do nule, BBS) je potrebno vsake toliko osveziti rob rezila. To lahko naredimo z abrazivnimi pastami na pasu (ki ni isti kot tisti ki ga uporabljamo ob vsakem britju). Ko taksno osvezevanje ne zaleze vec je nujno potrebno osvezevanje na brusnem kamnu. Brusenje na kamnu lahko izvedemo sami ali pa to prepustimo nekomu drugemu... V kolikor zelimo brusiti sami pristejemo zacetni investiciji se ceno brusnega kamna (kar je po mojem mnenju priporocljivo ce se mislimo briti z britvijo).
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
denis
Prispevkov: 264
Pridružen: 08 Okt 2013, 16:07

Re: Cenovna primerjava razlicnih vrst britja

Odgovor Napisal/-a denis » 04 Maj 2014, 14:49

Ker je že dosti napisanega o DE britju in se praktično o vsem strinjam, ampak mislim, da je v ceno britja potrebno všteti še ceno brivnika ter ceni čopiča in mila. Pač za vsako stvar določeno življenjsko dobo. Razen če ločimo mokro in suho britje, ki ga bom jaz opisal.

Jaz torej lahko napišem nekaj o britju z električnim brivnikom, s katerimi sem se bril do lanskega leta. Sicer sem preizkusil samo dva, Phillishaveova z tremi glavami, ki se premikajo. Prvi je bil serije 6, drugi pa 8. Cenovni rang je bil okrog 70-90 €, torej nekako srednji-nižji. Prvi mi je delal približno 7 let preden je začel cukati, verjetno zaradi mehkejših dlak ko sem bil še mlajši. Drugi pa 3. Ko začne brivnik cukati in slabo briti imamo na voljo nove glave (cca 45 €), ali pa nov brivnik, ki je približno dvakrat dražji, ali pa zamenjavo načina britja :P kot sem to naredil jaz.

Torej bolj relavanten za izračun cene britja je drugi brivnik, ko sem imel že trše dlake. Bril sem se tako kot sedaj, na 3-4 dni, torej v treh letih znese to okrog 315 britij in to je bila pri meni tudi življenjska doba brivnika oz. glav.
Če pa vzamem za izračun britje na 2 dneva, kot vi, pa to znese približno 50€/leto. Razen če menjamo samo glave, pa je to 25€/leto, kar je še vedno precej.

Mene je pri suhem britju najbolj zmotilo to, da se v vročih poletnih dneh nisem mogel briti, ker sem bil čisto moker in brivnik ni lepo tekel in se je pojavila še hujša iritacija kot sicer.

In zato sem želel poizkusiti mokro britje, najprej sicer z kartušami, ko sem našel ta forum pa takoj kar na DE, in sem vesel da :D

Odgovori