Juniorji se brijejo/mo - začetek je težak

..za vse kar ne spada drugam in je povezano z britjem :)!
Odgovori
Uporabniški avatar
olly
Re: Juniorji se brijejo/mo - začetek je težak

Odgovor Napisal/-a olly » 29 Maj 2016, 21:46

G_man napisal/-a:@olly, jaz sem pred časom eksperimentiral s predpripravo, ki je vključevala (samo) namakanje kocin z mlačno vodo in čiščenjem, ravno s tem namenom, da kože ne bi že pred britjem razdražil z vročo vodo.
Ampak nisem nikakor uspel dovolj zmehčati mojih zelo trdih dlak. Sem poskušal z različnimi kombinacijami brivnikov/žiletk (polsilver SI, permasharp..), menjeval mila. Ampak vedno se je brivnik zatikal pri WTG prehodu in če sem želel dlake obriti, sem moral pritisniti. Ob tem sem seveda izgubil občutek in pridelal iritacijo - oz. temelje zanjo postavil že pri WTG prehodu :(
Zdaj namakanje brade časovno omejim na 3 min, ampak uporabim vročo brisačo. Dlake so definitivno mehkejše in pri WTG se brivnik (skoraj) nič ne zatika. Med prehodi pa nujno izpiram s mlačno/hladno vodo.

Se drugače strinjam s tabo, da vroča voda kožo preveč zmehča, ampak nimam pojma, kako naj drugače ukrotim moje dlake? Pod nosom sem recimo ugotovil, da se brivnik ne zatika edino tako, da pri WTG uporabim gillette slide tehniko.
Vem, o kakšnem zatikanju govoriš. Sem se srečal s tem pri svojih začetkih in pri uporabi closed comba, točneje, Mühlejevega R89. Zelo hitro sem ga prodal in od takrat z zatikanjem nisem imel več nikoli težav.

Imam trde dlake in jih na britje nikakor ne pripravljam. Moj standardni postopek je že opisano umivanje obraza, puščanje mila na njem, nanašanje brivske pene in zaporedje WTG, ATG in včasih, če še kaj malega ostane, XTG ali buffing. Uporabljam pa izključno brivnike tipa open comb, Cobro in Featherjev AS-D2, ki je v moji zbirki edini closed comb, ostale sem prodal.

Predlagam ti, da poskusiš na dlake pred britjem nanesti conditioner oz. regenerator za lase in ga pusti učinkovat kakšne 3 minute.

Lahko poskusiš na dlake nanesti pred britjem tudi pre-shave. Pošlji mi na ZS svoj naslov, pa ti pošljem vzorec Vitosovega in boš poročal, kako se ti obnese.

Uporabniški avatar
G_man

Odgovor Napisal/-a G_man » 30 Maj 2016, 11:21

olly napisal/-a: Vem, o kakšnem zatikanju govoriš. Sem se srečal s tem pri svojih začetkih in pri uporabi closed comba, točneje, Mühlejevega R89. Zelo hitro sem ga prodal in od takrat z zatikanjem nisem imel več nikoli težav.

Imam trde dlake in jih na britje nikakor ne pripravljam. Moj standardni postopek je že opisano umivanje obraza, puščanje mila na njem, nanašanje brivske pene in zaporedje WTG, ATG in včasih, če še kaj malega ostane, XTG ali buffing. Uporabljam pa izključno brivnike tipa open comb, Cobro in Featherjev AS-D2, ki je v moji zbirki edini closed comb, ostale sem prodal.

Predlagam ti, da poskusiš na dlake pred britjem nanesti conditioner oz. regenerator za lase in ga pusti učinkovat kakšne 3 minute.

Lahko poskusiš na dlake nanesti pred britjem tudi pre-shave. Pošlji mi na ZS svoj naslov, pa ti pošljem vzorec Vitosovega in boš poročal, kako se ti obnese.
Praviš da bi open comb pomagal pri tem? Nisem nikoli sistematično primerjal open comb vs close comb pri različnih predpripravah, tako da moram (še) probat. Imam namreč dva Gillette New.. Eden sploh je odličen brivnik. Katere open comb uporabljaš?

Mogoče je boljša beseda za moj problem "cukanje". Ne gre za problem "požiranja" pene. Recimo, če dlak ne zmehčam dovolj z vročo vodo, mi dlake brivnik odreže, ampak zelo boli, ker jih vleče, preden jih odreže. Veliko razliko naredi ostra žiletka (kakšen Voskhod recimo odpade, ker bi kričal od bolečine :)).

Regenerator za lase sem enkrat probal, vendar mi ni pomagal. Je pa res, da sem ga prehitro odstranil (po kaki minuti) in najbrž ni deloval dovolj časa. Bom še potestiral.
Že nekaj časa pa razmišljam o kakšni pre-shave kremi. Zelo bom hvaležen za vzorček, se ti javim na ZS. :)

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 30 Maj 2016, 11:37

Pravim, da je meni pomagalo. Če bo tebi, ne vem. Jaz uporabljam Merkurjeve open combe in Fatipa ter Phoenixa in Gillette Norfolk.

Vem, o kakšnem cukanju govoriš. Britvica se enostavno zatakne za dlako in je ne odreže. Kot sem napisal - isti problem sem imel tudi sam. Upal bi ciljati celo na slabo peno, ne le na brivnik oz. zanič britvico. Pa še nekaj bi utegnilo delati težave - nepravi kot brivnika - preveč pravokotno ga morda tiščiš ob kožo. Povečaj kot, poskusi tako, da top plate brivnika nasloniš na kožo, potem pa brivnik zarotiraj navzdol zares minimalno, le toliko, da boš dobil stik britvice s kožo. Govorim o WTG potezah.

Uporabniški avatar
G_man

Odgovor Napisal/-a G_man » 30 Maj 2016, 11:59

olly napisal/-a:Upal bi ciljati celo na slabo peno, ne le na brivnik oz. zanič britvico. Pa še nekaj bi utegnilo delati težave - nepravi kot brivnika - preveč pravokotno ga morda tiščiš ob kožo. Povečaj kot, poskusi tako, da top plate brivnika nasloniš na kožo, potem pa brivnik zarotiraj navzdol zares minimalno, le toliko, da boš dobil stik britvice s kožo. Govorim o WTG potezah.
Tu si pa zadel v nulo! :)
Kar se pene tiče, sem jo res dolgo časa delal narobe. Nisem dovolj aktiviral delcev mila (premalo časa sem mešal) in pena ni imela prave drsnosti. Pred nedavnim sem tehniko naštudiral in zdaj delam neprimerno boljše pene.
Tudi kot brivnika sem imel premajhen in je rezilo po koži preveč praskalo in premalo rezalo. Bom še bolj popravil kot.
Oboje sem tudi sam pri sebi opazil, ampak šele pred kratkim, predpriprave pa nisem spreminjal. Tako da bom upošteval vse to in testiral z manj vročo vodo..

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 30 Maj 2016, 12:09

Peno se vedno dela z dobro namočenim in temeljito ožetim čopičem!

Milo ti samo pokaže, kdaj imaš premalo vode - čopič se začne leno vleči po milu. Na tej točki je treba namočiti prste v vodo in z njimi potresti nad milom, da na ta način natančno dodaš vodo, ki je manjka. In kasneje spet, ko vidiš, da se čopič spet vleče. In mila nikakor ne šparaš. Če ti je dražjega vseeno škoda, da bi višek spral v umivalnik, pač po končanem britju peno ožameš s čopiča in jo vrneš v posodico, kjer jo pustiš 2-3 dni, da se posuši.

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 30 Maj 2016, 12:21

Mimogrede, kot dokaz, da so vsakršne eksotične in bogsigavedi kakšne še predpriprave za dober rezultat popolnoma nepotrebne, je moje današnje britje.

Potrebuješ samo kvaliteten brivnik, preizkušeno britvico in milo z odličnimi drsnimi lastnostmi. Tuširal sem se včeraj pred spanjem, danes pred britjem nisem obraza nič umival, niti ga kakorkoli drugače pripravljal.

Uporabil sem namreč Arko, za britje Cobro s KAI britvico in po britju Afroditin alkoholni aftershave. Razen brivnika nisem uporabil nič luksuznega, posebnega, ali karkoli zvenečega, pa je moj obraz zdajle popolnoma gladek, brez ene same urezninice ali pikice, koža pa je mehka, voljna in le rahlo dišeča - točno takšna, po kakršni hrepeni @blaz.

Že ves čas trdim: čim manj komplicirat. Tako s predpripravami, kot z raznoraznimi tehnikami, softverom in hardverom. Najpomembnejše je troje: brivnik, britvica in milo, ki dobro drsi. To je vsa umetnost.

caus24
Kraj:Velenje

Odgovor Napisal/-a caus24 » 30 Maj 2016, 13:51

olly strinjam se z tabo.
Bi pa dodal še eno stvar katero sem sam opazil. Zadnje čase sem probal kar nekaj razičnih brivnikov in sem opazil da britje samo več ni bilo takšno kot bi si želel oziroma sem moral malo več popravljat da se dosegel želeno. Poleg nasveta čim manj komplicirat bi dodal izberite si en setup in pri njemu vztrajite nekaj časa. Vsak brivnik je malo drugače, vsaka britviac prav tako. Na začetku probaš kakšno stvar več da vidiš kaj ti približno paše pol pa pri tem vztrajaš in se navadiš na nek setup.

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 30 Maj 2016, 15:16

Se strinjam, caus - zastaviti si je treba nek setup in pri njem vztrajati. S tem se izloči večina spremenljivk in pri obstoječem lažje ugotavljaš, kaj ne štima.

Jaz recimo težav s setupi nimam. Kjer sem jih imel, sem jih trajno odpravil - ali se znebiš brivnika, ali nikoli več ne posežeš po britvici, katera popolnoma razočara, ali pa se izogibaš milu, ki se je izkazalo za slabo.

Nočem posploševati, ampak jaz sem pri sebi spremenil samo dvoje - znebil sem se Mühle closed comba in Merkur closed comba in Prorasovih mil in od tu naprej sem se vedno lepo bril.

Uporabniški avatar
G_man

Odgovor Napisal/-a G_man » 30 Maj 2016, 15:17

Ne bom preveč pameten, ker imata vidva veliko več izkušenj in kilometrine.
Ampak vseeno ponižno oporekam v eni točki :twisted: :twisted: ...predpriprava! Upam, da se motim in če/ko to ugotovim, se bom z veseljem posipal s pepelom! Ker bi tudi jaz rad skrajšal čas predpriprave na minimum.

Kar hočem povedati je to, da vseeno imamo različno kožo in kocine. Pa da ne bo pomote, nočem tekmovati v smislu kdo ima najtrše dlake (takoj podpišem za mehkejše... ;) ).
Bom dal primer iz prakse. Preden sem začel z mokrim britjem, sem se bril s kombinacijo kartuše (Mach3, Gillette fusion) in električnim brivnikom. Ko se pogovarjam z ljudmi okrog sebe, se vsi brez nekih posebnosti obrijejo s kartušami in peno/gelom v piksni (ali celo samo z vodo :shock:). Pustimo zdaj ob strani slabosti kartuš, kot so vraščene dlake, cena, iritacija. Ampak pri kartušah je vedno pravilen kot, rezila so ostra in gel v piksni je načeloma precej spolzek. No, mene je tudi kartuša grozno cukala! Tako da mora biti nekaj na teh prekletih dlakah..

Ampak kot je že @Olly omenil nekaj postov nazaj, bi bilo najbrž smiselno najti drugi način mehčanja kocin (conditioner, pre-shave krema; hej, mogoče celo probam z lenorjem! :lol: ).

Puskin

Odgovor Napisal/-a Puskin » 30 Maj 2016, 15:45

G_man...puti Lenor na miru! Če je zrezek trd ga po navadi namlatiš s kladvom, ne? :D

Vidim da je dobri stari BBS že passe! Zdaj je očitno v modi: TTPKHB :D :D :D
Nothing less...than BBS

Odgovori