Juniorji se brijejo/mo - začetek je težak

..za vse kar ne spada drugam in je povezano z britjem :)!
Odgovori
blaz
Re: Juniorji se brijejo/mo - začetek je težak

Odgovor Napisal/-a blaz » 18 Maj 2016, 12:43

kakšen moj nasvet? :) kdo pa sem jaz, da bi komu svetoval? si niti ne upam ha-ha-ha

blaz

Odgovor Napisal/-a blaz » 22 Maj 2016, 09:36

Nevem kaj sem počel tisti, dan ko sem se obril v nulo s kombinacijo brivnika in shavette. Po dveh poskusih s shavetto enostavno ne gre.
Šola današnjega jutra. Ne brij se s shavetto če nisi razpoložen ---> rahel urez v brado. In druga šola, feather je zame preoster.
Tako, da podarim 4 žiletke feather, še raje bi jih menjal za polsilver.

blaz

Odgovor Napisal/-a blaz » 27 Maj 2016, 09:00

Ne gre na boljše. Če gledam za nazaj, k večjemu na slabše. Open comb merkur, polsilver žiletka. Najmanj iritacije sem imel na samem začetku mojega pohoda. Očitno ima koža polni K. žiletke in hoče kartušo. Čeprav ni logike. Pa tudi po obazu me ne prijetno peče. sončen dan pokvarjen. :evil:

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=57CB9582

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 27 Maj 2016, 09:35

Blaž, ti imaš 100% težave z milom.

Ali umiješ kožo pred britjem? To je najpomembnejši korak, ker z umivanjem s kože odstraniš staro maščobo, ki duši brivnik in mu ne omogoča drsenja. In če poleg tega še uporabljaš brivsko milo s slabimi drsnimi lastnostmi, potem imaš odličen recept za neuspeh.

Poskusi sledeče: namoči obraz z vodo in ga namili z navadnim trdim milom za roke. Kožo temeljito namili in očisti, kot bi recimo poskušal izprati kakšno trdovratno reč, recimo saje. Uporabljaj vodo normalne temperature, rajši malo hladnejšo kot toplejšo. Ko se ti bo zdelo, da je koža dobro očiščena stare maščobe, pusti peno na obrazu, ne izmivaj je. Bilo bi super, če bi imel na voljo kakšno 'slinasto' milo, kakršno je recimo alepsko milo, ali pa vsaj kakšno glicerinsko. Če nimaš, je tudi vsako drugo trdo milo čisto v redu. Jaz sem recimo ugotovil, da svojo nalogo odlično opravlja L'Occitanovo "Črno milo za ravnovesje", ki na koži naredi slinast film, kateri se odlično ujame z brivskim milom, ki ga nanesem čez. Odlično je tudi Biobazino črno milo z ogljem - tega ti pravzaprav priporočam v nakup, mislim, da se ga dobi v vsakem Müllerju.

Naredi si peno z brivskim milom in čopičem, nanesi jo čez milo, ki ga že imaš na obrazu in se loti britja. Potrudi se, da bo milo dovolj vlažno. Če imaš pri roki Arko, bi bilo to super, ker to milo res odlično drsi. Pozabi na to, ko pravijo, da izsušuje kožo. Nekaterim jo, nekaterim (meni) jo ne, ampak tebe zdaj skrbi uspešno britje, ne pa rahlo zategnjena koža, ki jo zlahka odpraviš s kakšnim blagim balzamom, alojo vero, hidrolatom smilja, skratka, čimerkoli, kar je brez alkohola. Lahko uporabiš tudi navadno olivno olje, vsako gospodinjstvo ga skoraj zagotovo ima.

Najprej naredi WTG prehod in pri tem se niti malo ne trudi, da bi pobril vse oz. da bi že tu dosegel popolno gladkost. Ne pritiskaj. Izogibaj se želji, da bi imel BBS. BBS je nepotreben, precenjen in nasploh le butasta domislica zanesenjakov, ki ga v resnici nikoli ne dosežejo, ne da bi pri tem preveč poškodovali povrhnjico. Naj te ne moti, ker bo po prvem prehodu ostalo še polno nepobritih dlak. Te boš pobril v nadaljevanju.

Izmij obraz z vodo in ponovno nanesi peno. Poskrbi, da ne bo presuha.

Loti se britja, ampak tokrat z buffing tehniko z veliko občutka in nič pritiska. S to tehniko greš lahko po koži v vseh smereh, kar bo strup za tvoje dezorientirane dlake. Takšne imamo pravzaprav vsi, sploh po vratu in na čeljustih, pod ušesi. Ne skrbi glede buffinga, ni ga težko izvajat, pomembno je le, da delaš z občutkom. Če se kje hoče britvica malo zataknit, preskoči. Ne trudi se, da bi to odrezal, ker se boš zagotovo porezal. Preskoči in ponovi gib, v naslednjem, ali naslednjih poskusih boš tisto trmasto dlačico zagotovo odstranil.

Jaz delam buffing celo s Cobro, dosegam neverjetne rezultate in nikoli ne pridelam niti drobne pikice.

Če ti po vsem tem ne rata, potem bo res bolje, da si nabaviš kar tisti ženski vosek in steklenico viskija. Kar najcenejšega vzemi, itak ne boš niti čutil, kaj piješ :mrgreen: :mrgreen:

blaz

Odgovor Napisal/-a blaz » 27 Maj 2016, 09:55

tnx za vse nasvete
najprej, kaj je to buffing?

ok moj opis poteka britja

oprema
milo: hasslinger ovčje in cella (rdeča posodica)
merkur open comb, polsilver
omega 10048 al kaj je že, v glaven prašičje kocine, se namaka vsaj 10min v zelo topli vodi,
birvnik se tudi namaka v topli vodi nekje 3min. Tisti čas ko delam peno

postopek
Stestiral sem slednje postopke predpriave
1. splošno tuširanje in umivanje obraza res z zelo toplo vodo. Ker meni itak topla-vroča voda paše.
2. umivanje obraza z bolj toplo vodo in hasslinger milom. Res je da milo izperem in nanesem cello ali hasslinger. Ponavdi cello, ker ostane dlje časa "vlažna" in tako bolj drsi. Niti mi ne dela belega filma na vrhu brivnika, ki štopa drsenje
3. z vročo brisačo 2x30-40 sek.

Ponavadi začnem z wtg in že tukaj sem v bistvu clean obrit (na pogled). Potem XTG od brade proti ušesom. Torej je že to delni ATG. in potem never ending ATG in popravljanje . In v nedogled brisanje rok in vlaženje obraza. Da drsi brivnik in seveda lahko kožo napnem.

V predelu adamovega jabolka sem opazil, da imam "kurjo kožo" in te mešičke por seveda porežem, drugače ne gre in pride do iritacije. Pa še zmeraj kup črnih pik.
Potem pa nanesem fajn gor NIVEO balm oz. Loccitane CADE brin. Po kakšni uri mirovanja, potem kolikor toliko izgledam za med ljudi.

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 27 Maj 2016, 10:31

Buffing --> KLIK

Haslingerjeva ovca je odlično milo. Drži se ga!

Prašiček se ne rabi namakat tako dolgo, nikakor pa ne v vroči vodi. Natoči toplo vodo, nekje med toplo/mlačno, 3 minute zadostuje, tudi 5 je OK. Več je že izguba časa. Jaz ga ne namakam niti toliko. Ponavadi minuto-dve, se dlake čisto spodobno namočijo in zmehčajo.

Brivnik se ne rabi namakat, ampak OK, škodi ne. Jaz ga odložim v lonček z vodo le med umivanjem obraza med prehodi, da se pena in maščoba, ki sta mogoče ostali na rezilu, še odstranita.

Izogibaj se tretiranja obraza z vročo vodo. Koža se preveč zmehča, pore se preveč odprejo. Tako 'pripravljena' koža je za britje neprimerna, ker je premehka in prevlažna. Koža mora biti pri britju čvrsta in čista. Izogibaj se 'savnanju' s pokladanjem brisač. Tega britje ne rabi.

WTG pobere večino dlak, vendar vseeno ostane dosti nepobritih. Kot sem prej napisal - ne trudi se s prvim WTG prehodom, ker se z njim le na grobo obriješ, rezultate dosegaš kasneje.

Ne drgni brivnika po koži v nedogled. S tem boš le poškodoval povrhnjico.

Si poskusil že kdaj se po britju izognit nanašanju česarkoli? Naša koža se zna sama spravit v red in to zelo hitro.

blaz

Odgovor Napisal/-a blaz » 27 Maj 2016, 10:36

torej sem imel zmotno mišljenje, ker sm mislil, da je kocina tista, ki rabi dosti časa in toplo vodo, da se zmehča in je bolj voljna za odrezat?
To, da nisem po britju ničesar uporabil, tega nisem nikoli prakticiral. Ker se mi zdi, da je ravno to pika n i in poanta užitka britja. Vsaj pri meni.
Je svojevrsten užitek dišeča in mehka koža po britju. :)

Uporabniški avatar
G_man

Odgovor Napisal/-a G_man » 27 Maj 2016, 10:56

olly napisal/-a:Izogibaj se tretiranja obraza z vročo vodo. Koža se preveč zmehča, pore se preveč odprejo. Tako 'pripravljena' koža je za britje neprimerna, ker je premehka in prevlažna. Koža mora biti pri britju čvrsta in čista. Izogibaj se 'savnanju' s pokladanjem brisač. Tega britje ne rabi.
@olly, jaz sem pred časom eksperimentiral s predpripravo, ki je vključevala (samo) namakanje kocin z mlačno vodo in čiščenjem, ravno s tem namenom, da kože ne bi že pred britjem razdražil z vročo vodo.
Ampak nisem nikakor uspel dovolj zmehčati mojih zelo trdih dlak. Sem poskušal z različnimi kombinacijami brivnikov/žiletk (polsilver SI, permasharp..), menjeval mila. Ampak vedno se je brivnik zatikal pri WTG prehodu in če sem želel dlake obriti, sem moral pritisniti. Ob tem sem seveda izgubil občutek in pridelal iritacijo - oz. temelje zanjo postavil že pri WTG prehodu :(
Zdaj namakanje brade časovno omejim na 3 min, ampak uporabim vročo brisačo. Dlake so definitivno mehkejše in pri WTG se brivnik (skoraj) nič ne zatika. Med prehodi pa nujno izpiram s mlačno/hladno vodo.

Se drugače strinjam s tabo, da vroča voda kožo preveč zmehča, ampak nimam pojma, kako naj drugače ukrotim moje dlake? Pod nosom sem recimo ugotovil, da se brivnik ne zatika edino tako, da pri WTG uporabim gillette slide tehniko.

vostok

Odgovor Napisal/-a vostok » 27 Maj 2016, 12:58

Pozdravljeni!

Kot je napisal olly, milo za roke in ne pretiravat z vročo vodo. Meni tudi pomaga, če izpustim en prehod in se v prvem obrijem nekaj med WTG in XTG, potem pa samo še v drugo ATG poberem ostanke. Za število prehodov 4+ uporabljaš relativno agresiven brivnik.
Kože naj pri SE in DE britju nebi preveč napenjal, to spada k britvanju. Malo pomaga, če z RAHLIM napenjanjem kože izravnaš neravnine okrog adamovega jabolka in na bradi, vendar se moraš tam potem briti ZELO previdno, ker na napeti koži z britvico hitro pridelaš ureznine.

Ugotovitev zadnjih 14 dni: milo za roke za čiščenje obraza pred nanosom brivske pene pomaga k bolj gladkemu rezultatu britja in manj iritacije. Pri tem pridelam kakšno urezninico več. Če pred brivsko peno nanesem še jojoba olje (ali preshave kremo), je rezultat britja za odtenek manj gladek, vendar se izognem urezninicam. Razlika v gladkosti je komaj zaznavna na otip, vizuelno je oboje BBS.

Poskusi se obriti v dveh prehodih, brez popravkov, ne glede na gladkost. Če bo iritacija še vedno prisotna, potem ti verjetno ne ustreza milo ali after shave. Če iritacije ne bo več, pomeni, da jo običajno pridelaš z britvico (kot/pritisk/število prehodov).

Lp, G
Shaven haven. Respect!!

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 29 Maj 2016, 21:40

blaz napisal/-a:Je svojevrsten užitek dišeča in mehka koža po britju. :)
Ker ti tega še ne dosegaš, se najprej posveti britju samemu, da bo le-to učinkovito in koža neprizadeta. Aftershave zna situacijo poslabšat.

Odgovori