Rockwell 6S

Brivniki/britvice od a do ž...
Odgovori
Uporabniški avatar
G_man
Prispevkov: 709
Pridružen: 03 Maj 2015, 23:34

Rockwell 6S

Odgovor Napisal/-a G_man » 21 Jul 2017, 23:06

Hellou,

ja, končno sem se spravil pisat review tega brivnika, ki mi je od vseh brivnikov povzročal največ veselja in gorja. Morda sem ravno zato toliko časa odlašal s tem zapisom ;)
Tu pa tam ga bom primerjal s Feather AS-D2, ker sta oba brivnika stainless steel in oba nežna do kože. Je pa res, da je Rockwell skoraj pol cenejši.

Najprej nekaj zgodovine. Brivnik je Rockwell Razors podjetje predstavilo na Kickstarter-ju in to je bil njihov prvi brivnik, če se ne motim (pišem po spominu). Ker je šlo za SS brivnik in je bila cena normalna (100 USD) je bilo veliko naročil, ampak naredili so napako v dizajnu. Brivnik namreč britvice ni vpel po celi dolžini, le na robovih, zato se je ta upogibala in britje je bilo menda katastrofa. Nekje sem tudi bral, da finiš ni bil dober, saj jih je takratni izdelovalec malo nategnil in "pozabil" na kontrolo kakovosti.
Internet je bil tako poln negodovanja in slabih review-jev. Ampak fantje so v vzgled vsem ostalim mladim podjetjem našli novega izdelovalca, izboljšali dizajn (nov model, v2 vpne britvico po celi dolžini) in sami ročno preverjali kakovost izdelkov. Prav tako so vsem kupcem verzije 1 brezplačno zamenjali z verzijo 2 brivnika.

Tule je primerjava stare (v1, levo) in izboljšane (v2, desno) verzije:
Slika
Ker je base plate obojestranski, lahko na sliki vidite, kako stari model (levo) ni imel dobrega kontakta z britvico.

V glavnem, s to potezo so za 180° spremenili mnenje uporabnikov, nova verzija je bila prava uspešnica.

Brivnik deluje tako, da v kompletu dobiš ročko, top cap in 3 base plate-e. Le-ti so obojestranski, vsaka stran ima drugačno agresivnost (oziroma izpostavljenost britvice). Se pravi imamo 6 stopenj, kjer je 6 najbolj in 1 najmanj agresivna. Base plate-i so 1-3, 2-4 in 5-6.
Slika

Zdaj pa moje mnenje:
zaenkrat mi je najljubša nastavitev 2-4. 4 uporabim za prvi WTG prehod, za XTG pa potem 4 in 2, ali pa obakrat 2. 1-3 je preveč blaga, 5-6 pa je super za malo daljše kocine, ne pa za vsakodnevno britje (YMMV, seveda).
Ko sem brivnik dobil, sem takoj ugotovil, da dokaj močno upogne britvico, tako da je kot britja malo drugačen kot pri večini drugih (mojih) brivnikov. Se pravi ročka mora biti bližje položaju, kjer je vzporedna s površino obraza. Ampak britvica ravno zaradi te usločenosti lepo nadaljuje ukrivljenost top cap-a in tako učinkovito reže dlake ter ne praska po koži. To je največja odlika tega brivnika. Sam sem takoj opazil, da s tem brivnikom skoraj ne morem pridelati iritacije (tudi na vratu ne :)), tako dobro je zasnovan.
Prilagam dve sliki.
Base plate 2:
Slika

Base plate 4:
Slika

Zdaj pa pridejo na vrsto stvari, zaradi katerih mi je brivnik povzročal preglavice :x
1) Premaz je takšen, da čudno drsi po koži. Tega sploh ne znam opisat, ne gre za to, da bi se zatikal, ali da ne bi gladko drsel. Čudno drsi :) Kot da se drsnost spreminja med vlečenjem. :? Ampak to ni moteče, le navaditi se je treba. Po drugi strani tega nihče ne omenja, tako da obstaja možnost, da sem jaz čuden.
2) Druga težava je bila ta, da se je brivnik zelo mučil z mojimi trdimi dlakami pod nosom in na bradi. Ni imel moči za odrezati. Recimo pod nosom je kar odskakoval in moral sem ga pritisniti, da je res odrezal. Zato sem včasih zaradi tega pridelal iritacijo, ali kakšno rdečo pikico. Tega problema nisem razumel, spet ga nobeden po tujih forumih ni omenjal, potem pa sem nekje zasledil post (mislim, da na badger&blade) o t.i. blade shimming. To je postopek, kjer pod obstoječo britvico v brivniku daš še eno, ki si ji porezal robove (mogoče 1mm od roba). S tem trikom rešiš problem netoge oz. netrde britvice. In ravno to je problem tega brivnika! Britvico vpne predaleč stran od roba, zato je ta "v zraku" in ob močnih dlakah nima rezalne moči in odskakuje, se upogiba.
Takoj sem šel gledat Feather AS-D2 brivnik, ki kosi skozi dlake brez karšne koli težave in odkril, seveda, da vpne britvico skoraj pri rezilu. To je po moje ena od bistvenih odlik Featherja in razlog, zakaj dobro deluje z večino britvic.

Evo, primerjava (z rdečo je označeno mesto vpenjanja britvice):
Slika

Ko sem zdaj uporabil dodatno britvico, je brivnik pridobil na moči (in ohranil prizanesljivost do kože) in se zavihtel na 1 mesto mojih brivnikov!! Pred AS-D2 na drugem mestu in Merur Slant 37 na tretjem mestu.
Zamerim mu edino to, da out of the box ni optimalen, ampak okej, nihče ni popoln.

Aja, pa še to. Kupil sem ga pri eni angleški spletni trgovini in top cap (kljub sicer odlični izdelavi) ni bil popolnoma simetričen. Na eni strani je en konec britvice malenkost upognil. Vidno je bilo s prostim očesom na fotografiji pa skoraj ne. Zato sem pisal kar fantom iz Rockwell razors in javil se je Gareth, ki mi je velikodušno poslal nov top cap (tokrat brezhiben) in bil pripravljen zamenjati tudi karkoli drugi del brivnika.

Skratka, odličen izdelek, odlična podpora s strani proizvajalca!

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5105
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Rockwell 6S

Odgovor Napisal/-a miha » 21 Jul 2017, 23:52

Zelo lepo napisano, predvsem pa ugotovitve ki so zelo originalne in bi po moje (ta glede vpenjanja) znale priti prav celo proizvajalcu (ce bo uporabil google translate ;) ), super test, post!! Predvsem danes primanjkuje tudi dobre podpore, ki jo prevec proizvajalcev in prodajalcev zal podcenjuje.
britev.si ruleeees :)

Odgovori