Naravni brusni kamni

Vse o britvah: katere imamo, katere bi radi imeli, kaksne smo naredili, kaj bi radi vedeli,...
Odgovori
Uporabniški avatar
stick
Prispevkov: 24
Pridružen: 20 Mar 2018, 14:10
Kraj: Velenje

Naravni brusni kamni

Odgovor Napisal/-a stick » 28 Mar 2018, 13:07

Pozdravljeni,

Zanimajo me vaše izkušnje glede uporabe naravnih brusnih kamnov. Jaz trenutno uporabljam dva kamna, ki sta mi najljubša. Belgijski Coticule in japonski Kyoto. Oba sta (vsaj za mene) zaključna kamna pri procesu brušenja in oba mi omogočata prijetno britje. Vsak kamen ima svoje lastnosti o katerih se lahko kasneje še razpišem, če se tema razvije.

Naj povem, da po zaključenem brušenju s kamni ne uporabljam nič drugega kot enega od dveh usnjenih pasov, ki jih uporabljam. V preteklosti sem uporabljal vse od polirne paste, CrOx, itd., vendar sem vse to opustil, ker mi rezilo na britvi nikoli ni odgovarjalo (več razlogov..)
Po brušenju na kamnih naredim cca 20 ciklov na lan in cca 50 ciklov na usnje to je to..

Na slikah spodaj so prikazani (v zaporedju);
- Britev Wade & Butcher
- Brusni kamen Coticule
- Brusni kamen Kyoto
- Slika rezila z uporabo Coticule
- Slika rezila z uporabo Kyoto kamna

Ker sem se odločil, da omenjeni britvi zamenjam rezilo brušeno z Coticule za rezilo brušeno z japonskim kamnom je odlična priložnost, da to dokumentiram in malo predstavim na forumu.

Naj še poudarim, da sem slike posnel samo zato, ker pač imam možnost in ker vem, da jih radi pogledate :D
V nobenem primeru slika ne pove nič o sami »kvaliteti« rezilnega roba britve. Je samo slika, iz katere se vidi površina ki nastane ob uporabi ustreznega brusnega kamna.
Ne brijemo se z slikami rezil, ampak dejansko je treba vsako rezilo testirati v praksi, da se lahko kasneje ugotovi, kaj deluje in kaj ne.. (za vsakega posameznika posebej seveda)

Pa še to.. slikati rezilo je kar precej obširna tema. Z vpadanjem svetlobe pod različnimi koti se vidi različna slika rezila. Namerno sem uporabil isti kot pri obeh slikah spodaj. Hotel pa sem prikazati kako izgleda rezilo pod kotom, pri katerem se površina na rezilu ne sveti. Lahko bi poslikal rezilo pod takšnim kotom, da bi se videlo zelo spolirano površino, ki spominja na steklo, ampak takšna slika samo lepo izgleda, hkrati pa ne dopušča, da bi videli brazde v jeklu.
Na rezilu sem z črnim markerjem označil točko, da sem lahko na istem mestu naredil slike za primerjavo (zato se vidi črni madež na rezilu).

Toliko na kratko, upam, da je tema zanimiva :P


Veselo britje :D
Nejc
Priponke
Britev.jpg
Britev.jpg (38.2 KiB) Pogledano 6454 krat
Coticule.jpg
Coticule.jpg (33.1 KiB) Pogledano 6454 krat
JNAT.jpg
JNAT.jpg (30.26 KiB) Pogledano 6454 krat
Coticule - bevel.jpg
Coticule - bevel.jpg (44.46 KiB) Pogledano 6454 krat
JNAT - bevel.jpg
JNAT - bevel.jpg (47.41 KiB) Pogledano 6454 krat
Veselo britje :D
Nejc

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5833
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Naravni brusni kamni

Odgovor Napisal/-a miha » 28 Mar 2018, 19:44

vsekakor super tema :). Od naravnih kamnov imam jaz:
- Coticule: me ni nikoli prvec navdusila, mislim da sem probal parkrat, ali samo kot finisher, ali kor brusni kamen od zacetka do konca s progresivnim razredcevanjem slurryja. Kdaj ko bom pri volji mogoce spet poskusim. Velikost kamna ni najvecja.
- Ozuku Asagi: s 4 kamni za slurry, ko sem ga prvic probal me je res prijetno presenetil (sem misli lda bo mogoce malo boljsi rob, ostalo pa da je fama.. no izkazalo se je da je bilo res smooth rezilo, britje, skratka presenetil me je v pozitivnem smislu. Je pa treba racunati za vsak slurry par 100 potegov, kar prides na 2 ali par tisoc potegov samo za finish (ta kamen je finisher, ostalo naredim ponavadi s kamni Naniwa (Superstone) 1-3-5-8-10k grit)..
Past tudi jaz ne uporabljam, enako ponavadi par potegov po lanu (manj kot 20, recimo 4) ter potem na usnju (cca 100)..

Glede slik rezil: vem da svetloba nared isvoje, ce prav razumem (iz slik, glede na to da so bili isti svetlobni pogoji, kot ipd) je JNAT (japanese natural stone) dal lepsi finish, oz tudi verjetno bolj smooth obcutek pri britju (smooth rezanja, ne smooth koze po britju) ?
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
stick
Prispevkov: 24
Pridružen: 20 Mar 2018, 14:10
Kraj: Velenje

Re: Naravni brusni kamni

Odgovor Napisal/-a stick » 29 Mar 2018, 09:27

Ja, trenutno mi bolj paše rezilo od japonskega kamna.
Morem pa reč, da če bi imel samo coticule kot edini kamen, bi bil več kot zadovoljen. Vedno brije super.. vsaj mene..
Kot sem napisal, niso slike ravno relavantne pri določanju kako bo neka britev brila.. Zanimivo je dejstvo, da recimo če brusim na Naniwa 10K, mi rezilo sploh ne odgovarja nekako..glede na to, da je super fin in je površina bevel-a spolirana u nulo, sem še vedno dobil boljše britje z Coticulo, ki pa kot veš
izgleda kot žaga pod mikroskopom :?: :D
Zanimivo je tole brušenje.. dalo bi se razglabljat o tem, važno je pa v bistvu samo to, kako deluje zadeva pri vsakem posamezniku.
Pri britju z klasičnimi britvami obstaja toliko različnih faktorjev ki vplivajo na končno izkušnjo britja, da je kar neverjetno.
Kot začetnik sem vedno spremenil najmanj 3 spremenljivke, potem pa nisem vedel kaj je delovalo in kaj ne. Kasneje sem se osredotočil na eno stvar posebej in tako ugotovil, kaj pomaga in kaj ne.

Kar se pa tiče brušenja 1-3-5-8-10K...
Tudi sam sem prakticiral to, ampak... ugotovil, da lahko začnem z 4k kamnom (za bevel set) potem pa direktno na naravni finisher.
To je vse kar uporabljam zaenkrat in sem se tukaj ustalil. Če je britev vsaj malo v normalnem stanju ko jo kupim, vzamem že na začetku 4k in postavim bevel. In to je najbolj pomemben del. Vse drugo je šminka... To vzame največ časa ampak kamen ki ga imam tako hitro brusi, da ni problema. potem vzamem enega od dveh kamnov, naredim slurry, uporabim na začetku krožne gibe v obe smeri (malo večja moč), potem pa delam klasične potege, recimo 50 da se slurry razredči. Potem sprem kamen in še kakšnih 50 potegov na čistem kamnu (samo voda) in je to to. Naj omenim da uporabljam predvsem rolling x potege, če veš kaj mislim. Večina britev ki jih uporabljam ima smyle edge - rezilo rahlo zakrivljeno v obliki nasmeška. Ko pogledam z lupo (majhna priročna lupa mislim da 30X) se lepo vidi kje sem in če je še treba na kakšnem delu rezila kaj popravit.
Mikroskop uporabljam le za primere ko hočem kakšno sliko naredit oz, če je kaj res posebnega na rezilu. BTW, mikroskop imam že od prej, ker sem ga uporabljal za druge hobije.

Malo za razmislek...
Ali ste že imeli forumaši kakšno srečanje glede britja..?? Bi mogoče v prihodnosti organizirali kaj takega? Samo ideja..
Ljudje se zberejo, prinesejo s sabo razne stvari, se pogovarja, brusi, brije.. itd..
To bi bilo res super, če bi bila možnost. Ampak ok, vse lepo počasi. Mogoče se pa najde kakšna priložnost v prihodnosti.
Veselo britje :D
Nejc

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5833
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Naravni brusni kamni

Odgovor Napisal/-a miha » 29 Mar 2018, 18:29

Se absolutno strinjam da je potavljanje bevela najbolj pomembno in najbolj dolgo(casno).Ja ce ni bevela oz ce je bila britev zelo slaba je tudi 1000 velikokrat premalo, potem grem na 600 ali se nizje (to pa na diamantne plosce), nato spet gor.

Tudi jaz brusim ponavadi na rolling x, oz premikam rezilo glede na to kaksna je britev, saj ce je nova in vse bp itak vse gre, ponavadi pa so te ki jih dobim za rihtati precej boge in moram posledicno precej improvizirati.

Ce na 10k ne dobis dobrega rezalenga roba bo mogoca kaksna od spodnjih idej pomagala, csito mogoce je da vse to ze delas, ves, ampak vseeno:
- a je kamen dober (torej da je res 10 000 grit)
- a je raven
- mogoce da overhonas, eni zagovarjajo da na umetnih kamnih ne smes na zadnjem finisherju (cca 10000= vec kot 20x (oz manj) vsake strai potegniti ker pride od efekta overhonanja... tega se tudi jaz drzim, busim s cim blazjimi potegi, brez pritiska.

Kar hitro ti gre tole brusenje glede na stevilo potegov po kamnih :shock: :ugeek: .

Druzenje: te temo sem ze parkrat startal pa se nekako nismo nikoli dobili v vecjem stevilu, najveckrat se dobiva 2, najvecje stevilo tistih ki smo se dobili pa je bilo po moje 3 (cca 5x do zdaj)..
Ce je interes se seveda lahko dobimo, pa tudi vreme bo zdaj kmalu bolj naklonjeno taksnim zadevam..
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
stick
Prispevkov: 24
Pridružen: 20 Mar 2018, 14:10
Kraj: Velenje

Re: Naravni brusni kamni

Odgovor Napisal/-a stick » 30 Mar 2018, 15:58

Jaz bi bil takoj za srečanje. Seveda bi se bilo treba uskladiti itd ampak ja. Ni pomembno število ljudi. Itak mi je vse jasno kako je s tem v Sloveniji.
Zelo malo nas je kateri se brijemo z klasično britvijo.. V glavnem če bo kdaj kakšna ideja/interes se lahko pridružim to je glavno :)

Ja, mi kar gre brušenje, morem potrkat na les...
Ozuko Asagi praviš.. noro.. A potem imaš vse 4 nagure? Botan, tenju, mejiro, koma.. ??
Daj kakšno sliko pripni če bo možnost :P

Jaz imam še poleg teh dveh tudi Dragons tongue slate iz anglije in Yelowlake Lynnmelinlyn al karkoli že je. Nista finisherja za britve uradno, ampak tudi s tema dvema kamnoma sem se že prav lepo obril.. kdo bi si mislil..
Ljudje na drugih forumih so že celo znanost naredili iz teh dveh kamnov + welsh green slate.. ampak meni so ok (za to kar predstavljajo) za "slate"
To je to kar se tiče naravnih kamnov. Vse drugo so sintetični umetni kamni.. ampak tudi ti so super, ker jih pač uporabljam za bevel ali vmesno brušenje. Aja, imel sem še chinese 12K ampak SEM GA IZGUBIL ??? WTF?? Še danes ne vem kje je :?: :x :cry:

Kdo izgubi brusni kamen?? Živemu človeku se vse zgodi pravijo.. no ja, vsaj pogrešam ga ne preveč, čeprav je bil dober kamen. Jaz nisem imel probleme z njim.

Načeloma še nisem naletel na slab kamen. Slab kamen bi bil samo, če bi pričakoval od njega več kot lahko nudi.
Ljudje po mojem preberejo nekaj o teh kamnih kar ni resnica ali pa je neznanje nekoga in potem ko sami probajo kamen ni to kar so prebrali.
Nekako se držim načela, da tudi kamne sprobam kakšni so in njihove lastnosti, potem jih pa uporabljam kadar rabim takšen kamen za trenutno delo.
Veselo britje :D
Nejc

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5833
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Naravni brusni kamni

Odgovor Napisal/-a miha » 30 Mar 2018, 17:12

evo sem odprl temo za srecanje da vidimo ce je interes.... ti si pa pooblascenec za propagando za srecanje :)

KLIK


Ozuku Asagi,. evo slika...
IMG_5915.jpg
IMG_5915.jpg (26.51 KiB) Pogledano 6420 krat

imama 4 nagure.. (od zgoraj dol: botan, mejiro, tenjou, tomonagura)
IMG_5914.jpg
IMG_5914.jpg (21.52 KiB) Pogledano 6420 krat
britev.si ruleeees :)

Odgovori