Priprava usnjenega pasa za britev

Vse o britvah: katere imamo, katere bi radi imeli, kaksne smo naredili, kaj bi radi vedeli,...
Odgovori
danimorgen4
Prispevkov: 1
Pridružen: 02 Okt 2013, 11:00

Priprava usnjenega pasa za britev

Odgovor Napisal/-a danimorgen4 » 09 Nov 2013, 15:31

Pas za glajenje rezila je nuja za vsakega lastnika britve. Pasovi ( ang. Strop ) pa postajajo zelo popularni tudi pri uporabnikih nožev.
Ko kupite novo goveje usnje je večinoma še togo in nekako robustno za uporabo. Pri nožih to večinoma ni tak problem, pri britvi pa zna biti problem. Britev ima zelo prefinjeno rezilo. Eden od starih in preverjenih načinov za 'kultiviranje' novega usnja je steklena steklenica. Če imate viseč usnjen pas za stropping ga enostavno na eni strani vpnete ( recimo cev radijatorja )...na drugi strani napnete z roko. Z drugo roko primete steklenico in jo vlečete čez napet usnjen pas ...naprej-nazaj. Po novem pasu sprva vlečemo steklenico počasi in malo močneje....cca 10-15 minut. Te intervale večkrat ponovimo odvisno od debeline, togosti in stanja usnja. Ko se začne usnje po občutku lepše ( bolj gladko in homogeno ) podajati steklenici povečamo hitrost glajenja do velike hitrosti. Stanje usnja sproti preverjajte z dlanjo in prsti. Pri veliki hitrosti glajenja se usnje zelo segreje, postane mehkejše in se bolj podaja pritisku.
Pas lahko postavite tudi na radijator ali pa ga segrejete s fenom za lase. Kljub temu bo trajalo kar nekaj mesecev redne uporabe pasu ( in tretmaja s steklenico ), da bo postalo usnje tisto pravo.
Na koncu bo voljno, nežno in se bo 'lepilo' na rezilo. Britvi bo dalo perfekten 'bris'.
Pas uporabljajte samo za britev. Za nože si nabavite pas posebej.

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5815
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

Odgovor Napisal/-a miha » 09 Nov 2013, 16:35

pozdravljen danimorgen4, super za tale prispevek,.. razne nepravilnosti na pasu res znajo biti problematicne oz skodljive za britev.. in uporaba flase je kar domiselen nacin za "udelati" pas.... pri tem bi samo se dodal da za britve se ponavadi uporablja trdo, debelo usnje, za razna orodja (ala dleta, sekire) pa kolikor vem mehkejse, da bolj zaokrozijo rob...

vec o stropanju najdete na spodnjem linku (v anglescini)

KLIK za link

prilagam se sliko (iz zgodnje povezave) pravilnega in nepravilnega stroppanja,.. oz nepravilnega efekta ce je usnje premehko ali ce ga ne napnemo dovolj,... govorimo o usnjenem pasu brez dodanih raznih abrazivnih past (ala kromov oksid, diamantne paste)..


Slika

se animacija kako stropanje poteka ;)
Slika
britev.si ruleeees :)

blaz_
Prispevkov: 4
Pridružen: 15 Nov 2013, 15:39

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

Odgovor Napisal/-a blaz_ » 15 Nov 2013, 18:19

Mene pa zanima kaj je fora tega stroppinga, mislm na kakšen način tole sploh zgladi britev al karkoli že naredi? Je mar britev mehkejša od materiala pasu?

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5815
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

Odgovor Napisal/-a miha » 15 Nov 2013, 18:29

material na pasu je usnje,.. nekateri dodajajo, oz lahko dodajas abrazivne paste (npr krom oksid ali diamantne paste ipd)

usnje seveda ni trse od jekla, malo pa n jeklo le vpliva in sicer (kot jaz razumem) deluje zgolj kot dodatno glajenje rezila (za razliko od brusob oz abrazivov ki odvzemajo kovino iz rezila), to delas ponavadi vsakic pred britjem, da se "rob osvezi", po britju je tudi priporocljivo parkrat potgniti da se rob res osusi... po brusenju pas prispeva h temu da britev ni preve agresivna, da brije mehkejse oz ce gledava sam rob malo pobere ti spico ki nastane pri brusenju...

v kolikro se pasu doda abraziv (ki ga potem naceloma ne moremo kar tako spraviti iz pasu) deluje pas kot neke vrste brus, oz kot recejo na nekaterih tujih forumih mehki brus.... uporablja pa se za "touch up" torej ali po brusenju na kamnu za dodatno izboljsanja roba, ali pa na drugi strani, sam stropping ne osvezuje roba zadovoljivo ga lahko z abrazivom "pozivimo" da dalj casa ni treba na kamen
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
stick
Prispevkov: 24
Pridružen: 20 Mar 2018, 14:10
Kraj: Velenje

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

Odgovor Napisal/-a stick » 22 Mar 2018, 09:39

Zdravo,
Jaz sem uporabljal že več pasov v preteklosti. Morem reč da pri nobenem nisem rabil uporabljati karkoli drugega kot glajenje z roko ob uporabi.
Sicer ne vem katere pase se tu upošteva oz. katere pase ste uporabljali ampak naj nekaj povem čisto iz svojih izkušenj. Vaše lahko odstopajo in to je ok..

Ljudje znajo narediti celo znanost iz britja in vsega povezanega s tem. Sploh o pasovih.
Nekdo nekje nekdaj je prebral da je treba pas "vpeljat" ali kakorkoli.. pri tem so začele padati razne variante kako to narediti in vsak ko je imel idejo, jo je nekje napisal in iz tega naredil celo diplomsko nalogo :D
Vse to kompliciranje je samo posledica neizkušenosti/neznanja ali premalo kilometrine pri zadevi, tudi neučakanosti.

Če je usnjen pas gladek, brez nekih pretiranih izboklin ali ureznin je čisto primeren za uporabo.
Če ni pretirano trd in če se z glajenjem ali stropanjem prilega britvi je čisto primeren za uporabo.

Novi pasovi so (če so prodajani od priznanih proizvajalcev) pripravljeni za takojšno uporabo.
Vse to glede vpeljave pasa je to, kar se bo s časom tako samo uredilo. Pas se bo z glajenjem z roko sam s časom zmehčal in na površini dobil rečmo "glazuro" ki jo lahko dobi le z uporabo.
V tem je ravno čar, kako se s časom vsaka stvar ki se uporablja prilagodi, vpelje ali kakorkoli želite temu reč, angleži uporabljajo izraz (break in).. :roll:

Ker sem sam bil na isti poti pred leti, sem imel precej problemov izluščit informacije ki so prave, zato sem imel same probleme in konstantna vprašanja, ki vodijo nikamor :D
Upam, da nisem preveč natvezil glede tega ampak hotel sem samo podati svoje mnenje. Čisto možno je, da bo v prihodnosti nekdo ki bo iskal informacije naletel na ta post in želim da novim "britvašem" podam mnenje, ki bi si ga sam želel ko sem začel s tem hobijem. Ja, jaz mu pravim hobi :D

Naj še enkrat povdarim, da je to samo moje mnenje in vsak ima svojega kar je ok in to tudi podpiram.
Najdi, kar deluje zate in to prakticiraj. Ista zadeva morda ne deluje najbolje za koga drugega.
Izkušnje so najpomembnejše. Naredi, testiraj, analiziraj, popravi, testiraj, uživaj :mrgreen:

Veselo britje :D
Nejc
Veselo britje :D
Nejc

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5815
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

Odgovor Napisal/-a miha » 22 Mar 2018, 16:49

Se podpisem :)... edino se nekaj, moj prvi strop je naredil usnjar in je precej trd (vsekakor je boljse ce je mehkejsi), ni vec v uporabi za britve ampak za noze... ampak bril sem se s tako postropanimi britvami ravvno tako (verjetno malo slabse kot danes, kar je sestevek veliko stvari)
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
stick
Prispevkov: 24
Pridružen: 20 Mar 2018, 14:10
Kraj: Velenje

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

Odgovor Napisal/-a stick » 23 Mar 2018, 08:34

miha napisal/-a:Se podpisem :)... edino se nekaj, moj prvi strop je naredil usnjar in je precej trd (vsekakor je boljse ce je mehkejsi), ni vec v uporabi za britve ampak za noze... ampak bril sem se s tako postropanimi britvami ravvno tako (verjetno malo slabse kot danes, kar je sestevek veliko stvari)
Ja, se strinjam.
Mogoče sem preveč posplošeno napisal glede trdote. Se bom popravil :D
Nekateri pasovi so res precej togi/trdi, vendar imajo površino gladko, ki deluje "mehko-smooth" na rezilni rob britve.
Hotel sem opisati še, da je razlika med novim pasom in starim...
Imam starinski pas doma, ki je deloval zelo "trdo" na britev, v smislu, da je bil presušen in poln majhnih razpokic. Kupil sem ga za mislim da 10€ in ga poskušal obnoviti/zmehčati.
Uspelo mi je nekje 50% toliko da sem mu vrnil malo čistoče in flexibilnosti. Glede površine je pa tu še veliko dela, ampak se da urediti - počasi s časom. No, ravno tu pa bi lahko prišla prav kakšna varianta glajenja z recimo steklenico.
V bistvu sem hotel že v prvem odgovoru na temo napisati glede tega, kdaj uporabiti steklenico ali kaj podobnega, pa sem pozabil :P
Hvala za popravek in razumevanje.

Veselo britje :D
Nejc
Veselo britje :D
Nejc

Uporabniški avatar
brico
Prispevkov: 2601
Pridružen: 25 Jan 2015, 18:10

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

Odgovor Napisal/-a brico » 23 Mar 2018, 13:24

usnje se da pobrusiti s šmirglom....lako ga tudi namažeš z kvalitetno impregnacijsko mažo za čevlje...npr. DocMartens....
...is a good man without a good knife really a good man ?

Odgovori