Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Objavljeno: 25 Okt 2020, 10:44
Torej na bistvo. Čilije smo posejali, presadili in jih pridno zalivali med poletnimi dnevi...v jeseni se plodove kakopak potrga. Vprašanje kaj z njimi?
1. opcija: se jih posuši. Pri temu se pazi, da se bolj mesnate sorte/ plodove prereže na polovice ali četrtine (da ne zgnijejo),
2. opcija: vloži v kozarce. Na Gorenjskem to delamo s kisom, nekje v Sloveniji tudi v slani vodi, slišal sem, da nekatera plemena po Evropi za to uporabljajo tudi sladkor
3. opcija: pekoče omake ali salse- stvar današnje teme
Že nekaj let uporabljam spodnji recept:
- 3 do 4 srednje velike čebule prepražim na olivcu,
- 1 glavo česna prav tako prepražim,
vse skupaj dam v lonec, kjer pridodam še:
- 3-5 paradižnikov (narezane na kocke),
- 2-3 jabolka (olupljena in narezana),
- 3 jušne žlice sojine omake,
- 3 žlice sladkorja,
- 1 žlica soli,
- 1,5dl kisa in še najpomembneje:
- 10-15 kosov čilijev (za človeka kompromisov- kot sem sam, kakšno sorto jalapena, za tiste bolj "jeklene" pa nuklearne od 500.000SHU naprej...stvar percepcije)
vse skupaj prekuham, zmiksam s paličnjakom in takoj prelijem v kozarce (slika spodaj)
1. opcija: se jih posuši. Pri temu se pazi, da se bolj mesnate sorte/ plodove prereže na polovice ali četrtine (da ne zgnijejo),
2. opcija: vloži v kozarce. Na Gorenjskem to delamo s kisom, nekje v Sloveniji tudi v slani vodi, slišal sem, da nekatera plemena po Evropi za to uporabljajo tudi sladkor
3. opcija: pekoče omake ali salse- stvar današnje teme
Že nekaj let uporabljam spodnji recept:
- 3 do 4 srednje velike čebule prepražim na olivcu,
- 1 glavo česna prav tako prepražim,
vse skupaj dam v lonec, kjer pridodam še:
- 3-5 paradižnikov (narezane na kocke),
- 2-3 jabolka (olupljena in narezana),
- 3 jušne žlice sojine omake,
- 3 žlice sladkorja,
- 1 žlica soli,
- 1,5dl kisa in še najpomembneje:
- 10-15 kosov čilijev (za človeka kompromisov- kot sem sam, kakšno sorto jalapena, za tiste bolj "jeklene" pa nuklearne od 500.000SHU naprej...stvar percepcije)
vse skupaj prekuham, zmiksam s paličnjakom in takoj prelijem v kozarce (slika spodaj)