Stran 8 od 8

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 25 Okt 2020, 10:44
Napisal/-a JaV
Torej na bistvo. Čilije smo posejali, presadili in jih pridno zalivali med poletnimi dnevi...v jeseni se plodove kakopak potrga. Vprašanje kaj z njimi?
1. opcija: se jih posuši. Pri temu se pazi, da se bolj mesnate sorte/ plodove prereže na polovice ali četrtine (da ne zgnijejo),
2. opcija: vloži v kozarce. Na Gorenjskem to delamo s kisom, nekje v Sloveniji tudi v slani vodi, slišal sem, da nekatera plemena po Evropi za to uporabljajo tudi sladkor :?
3. opcija: pekoče omake ali salse- stvar današnje teme :)

Že nekaj let uporabljam spodnji recept:
- 3 do 4 srednje velike čebule prepražim na olivcu,
- 1 glavo česna prav tako prepražim,
vse skupaj dam v lonec, kjer pridodam še:
- 3-5 paradižnikov (narezane na kocke),
- 2-3 jabolka (olupljena in narezana),
- 3 jušne žlice sojine omake,
- 3 žlice sladkorja,
- 1 žlica soli,
- 1,5dl kisa in še najpomembneje:
- 10-15 kosov čilijev (za človeka kompromisov- kot sem sam, kakšno sorto jalapena, za tiste bolj "jeklene" pa nuklearne od 500.000SHU naprej...stvar percepcije)
vse skupaj prekuham, zmiksam s paličnjakom in takoj prelijem v kozarce (slika spodaj)

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 25 Okt 2020, 17:17
Napisal/-a miha
Sline se cedijo :)! JaV dela superske omake :)!!

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 25 Okt 2020, 18:26
Napisal/-a olly
Kje imaš cenik, @JaV?

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 25 Okt 2020, 20:53
Napisal/-a JaV
Nimam ga...to je moj hobi. Poleg britja, da se razumemo ;)

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 02 Nov 2020, 18:01
Napisal/-a miha
Evo, zdanjic sem dobil eno ketno feferonov, danes vzel JaV-ov recept, dodal nekaj cilijev ipd in voila :).. jaV super recept :)!
5F58A8FF-E13E-490F-9137-9F0EC1E9AE1D.jpeg
5F58A8FF-E13E-490F-9137-9F0EC1E9AE1D.jpeg (197.72KiB)Pogledano 12317 krat

87331FB7-A9EE-489A-B43A-050A55BCF9C1.jpeg
87331FB7-A9EE-489A-B43A-050A55BCF9C1.jpeg (162.14KiB)Pogledano 12317 krat

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 02 Nov 2020, 18:02
Napisal/-a miha
Za konc pa se fora na temo...
B10AE2AA-F940-477A-810F-E619DEA3AE0D.jpeg
B10AE2AA-F940-477A-810F-E619DEA3AE0D.jpeg (157.57KiB)Pogledano 12315 krat

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 02 Nov 2020, 19:55
Napisal/-a JaV
Miha, pozabil pri receptu dodati še to: kuhalnice morajo biti posebej označene za pripravo pekočih omak! v nasprotnem primeru se lahko pomotoma ista kasneje uporabi pri kuhi marmelade, katera bo imela ohlajena... tako, bolj intenziven okus. Algoritem po tem je pa znan...porušen socialni mir, negativna energija v hiši, prepoved približevanja kuhinji ipd.

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 03 Nov 2020, 17:07
Napisal/-a miha
Hehe, smo ze imeli parkrat podobno situacijo, samo je po moje ostalo na ponvi (sem 2x, na roke pomil pa je izgleda da kaj kje ostalo)

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 01 Nov 2021, 19:31
Napisal/-a miha
Letosnja kuha: White Fatali cili, feferoni, eni drugi ciliji (ne poznam imena :)
11D68695-B9EE-4D41-A603-CCA0CECCD54F.jpeg
11D68695-B9EE-4D41-A603-CCA0CECCD54F.jpeg (176.85KiB)Pogledano 10389 krat


Pa se malo snopcka z white fatali in malo medu :).. btw ce je ze kdo delal, koliko casa ste namakali?
D69E53DE-0551-4E6C-8954-619C29A35D6C.jpeg
D69E53DE-0551-4E6C-8954-619C29A35D6C.jpeg (100.8KiB)Pogledano 10389 krat