Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Za vse teme ki nimajo blage veze s klasičnim britjem..
Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2467
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a olly » 03 Mar 2020, 17:15

Brez zamere, ampak v zmoti si.
Habanero je prepražen, odvzeta mu je vlaga, kapsaicin in olje sta konzervansa, omaka mi po par letih še drži kot nova.
V času pisanja sem jo šel po par letih odpret in še vedno je čudovita, sralna odiseja me pa po dveh dneh še ni doletela.
Kaj pa olive v olivnem olju? Tudi tem ne zaupaš? Olive v času konzerviranja z oljem vsebujejo veliko vlage, pa v olju vseeno preživijo.

JaV
Prispevkov: 50
Pridružen: 11 Feb 2019, 16:58

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a JaV » 03 Mar 2020, 17:26

Ok, ti verjamem, ne bom pa probaval tega doma ;) O tem piše v neki knjigi o gojenju čilijev kjer avtor omenja neko žival pod imenom Clostridium botulinum?! (zadevo sem seveda prepisal iz strani 88 :) ). Baje da te ta zadeva lahko tudi pohladi...

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2467
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a olly » 03 Mar 2020, 17:38

O botulizmu je toliko nabijanja v povezavi z nesegretim medom, da bi po vseh pravilih vsi otroci, ki smo jih hranili in zdravili z njim, že zdavnaj morali biti med angelčki.
Pa niso.
Spore bacila, ki izloča nevrotoksin, se nahajajo v tleh. Zato so zanj zelo dovzetni plodovi, ki rastejo in dozorijo v zemlji. Recimo, česen in raznorazne korenovke. Teh res ne bi surovih vlagal v olje. Toplotno obdelanih in v sterilnih pogojih stekleničenih pa se ne bi nič branil.
Kaj hočem reči ...
Ni za verjeti vsakemu ljubiteljskemu gojitelju česarkoli, ki za piko na i natipka knjigo, vire pa brez ustreznega predznanja nabira po knjižnicah in iz njih filtrira povzetke, ker pač rabi balast, da z njim pridobi na volumnu.

JaV
Prispevkov: 50
Pridružen: 11 Feb 2019, 16:58

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a JaV » 03 Mar 2020, 17:58

Olly, prepričal si me...sedaj si samo še v znak moje kapitulacije morava izmenjati DIY pekoči omaki. Moja zadnja serija je iz februarja 2020 :)

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2467
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a olly » 03 Mar 2020, 18:05

Hehe :-)
Jaz jih sploh ne kuham več, tisto je bil poskus, ob katerem sem se pošteno opekel. Dobesedno :-)
Habanero sem obdeloval brez rokavic, kapsaicin se mi je zavlekel pod nohte in tam povzročal tako neverjetno pekočo bolečino, da se mi je hotelo zmešati :-)
Sicer pa imam od vsega najrajši suhe čilije, zalite z oljem. Nobena omaka mojim brbončicam ne pride bližje, kot to olje.
Še @vostok je pohvalil enega teh olj, ki sem mu ga dal zadnjo steklenico, še nerabljeno.
Moram v kratkem spet kaj z oljem zalit ... :-)

JaV
Prispevkov: 50
Pridružen: 11 Feb 2019, 16:58

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a JaV » 03 Mar 2020, 18:13

Pionirske napake...latex je zakon ja. Tudi jaz imam podobne izkušnje. Že misliš, da si čist...pol se pa spomniš z zakasnitvijo ko potegneš vodo na WC ;)
...in Olly, nama kaj kali sedaj?

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2467
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a olly » 03 Mar 2020, 18:16

:lol: :lol:
Nak, jaz sem prelen za vrtnarjenje in v bloku je to težko izvajat.
Kar lepo tašči prepustim.
In se režim, ko gre ona potem delat ajvar iz jolokie :lol:

JaV
Prispevkov: 50
Pridružen: 11 Feb 2019, 16:58

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a JaV » 03 Mar 2020, 18:30

...ni blok izgovor za to. Je samo ultimativna lenoba :D lepo 10l teglne, pa gas!
A tašča to z gasmasko kuha?!

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2467
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a olly » 03 Mar 2020, 18:32

Priznam, len sem!
Težko najdem čas za vse ostalo, s čimer bi se rad ukvarjal, zato mi je vrtnarjenje res na zadnjem mestu.
Hehe, ne sprašuj, kako ji je to uspelo skuhati v ajvar, ampak ko je predme zložila nekaj kozarcev ajvarja, ki ga ne more nihče jesti, sem samo bruhnil v krohot :)

JaV
Prispevkov: 50
Pridružen: 11 Feb 2019, 16:58

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Odgovor Napisal/-a JaV » 04 Mar 2020, 19:37

Po Mihovem navodilu, poglavje za izdelavo pekočih omak

TEMA 1. Pridelava osnovnega materiala
Sajenje čilijev, feferonov in pekočih paprik (OPOZORILO: zadeve niso absolutne in so plod mojih izkušenj, spoznanj, prakse in navad, ki jih izvajam na geografski dolžini in širini SZ Slovenije)

Predpriprava semen: semena stresem na papirnato brisačko ali vato in izvedem triažo. Vse, ki so črne ali sive barve (možnost plesni), drugačnih oblik kot večina in vidno presušeni odstranim. Pokrijem z drugo papirnato brisačo in prelijem z ohlajenim, blagim kamiličnim čajem (antiseptik) za ne več kot 24h in deponiram v temen prostor sobne temperature.
sajenje: šotne tablete (izogibam se kokosovih) ali šotne lončke (obvezno napolnjene z zemljo za sajenje) zložim v kalilnik in natopim z vodo. Počakam, da se šotne tablete napihnejo na končni volumen in v vsako posadimo 3-5 semenc, nekako 5 mm do max 10mm v globino in prekrijem nazaj z zemljo. Pokrijem kalilnik in ga dam na sončno okensko polico, kjer je še radiator.
Čas sajenja: kot sem pisal že včeraj: "nuklearci" v času Božiča, ta "mehki" v prvi polovici februarja. Ker sem vraževeren, poškilim še na setveni koledar za primeren dan- plod.

OPOMBA: Sicer nisem pristaš kakršne koli Evgenike in Darvinizma...pa vendar: 3-5 semen v šotni tableti je preveč za njen volumen in tu je trik. Ko semena vzklijejo, začnejo tekmovati med seboj v rasti, tako da med presajanjem kilave evtanaziram, močne pa posadim v večje lončke. O presajanju pa čez kake dva tedna, ko lahko pošljem še kak sliko.

Odgovori