Stran 2 od 8

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 17 Sep 2016, 14:15
Napisal/-a bregargasper
Hm..zanimivo se sliši miha ampak ta učinkovina skoraj sigurno ni kapsicin...poskusi se pošpricati s policijskim pepper sprejem pa boš videl da ni ravno prijeten občutek

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 17 Sep 2016, 18:40
Napisal/-a miha
Ne, bo kar drzalo ;).. spodaj kopiram iz wikipedie

Capsaicin is used as an analgesic in topical ointments, nasal sprays (Sinol-M), and dermal patches to relieve pain, typically in concentrations between 0.025% and 0.1%.[37] It may be applied in cream form for the temporary relief of minor aches and pains of muscles and joints associated with arthritis, backache, strains and sprains, often in compounds with other rubefacients.

It is also used to reduce the symptoms of peripheral neuropathy such as post-herpetic neuralgia caused by shingles.[37] Capsaicin transdermal patch (Qutenza) for the management of this particular therapeutic indication (pain due to post-herpetic neuralgia) was approved as a therapeutic by the U.S. FDA,[38] but a subsequent application for Qutenza to be used as an analgesic in HIV neuralgia was refused.[39]

Although capsaicin creams have been used to treat psoriasis for reduction of itching,[37][40][41] a review of six clinical trials involving topical capsaicin for treatment of pruritus concluded there was insufficient evidence of effect.[42]

There is insufficient clinical evidence to determine the role of ingested capsaicin on a variety of human disorders, including obesity, diabetes, cancer and cardiovascular diseases.[37]

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 17 Sep 2016, 18:46
Napisal/-a bregargasper
Sem preračunal koncentracijo kapsicina....čisti kapsicin ima na Scovillovi lestvici okoli 15.000.000 enot, se pravi, jih imajo te kreme od 3.750 do 15.000....enostavneje je da se namažeš s Tabascom in še malo niva kreme čez :p
Mogoče sem pa dobil kakšno slabo idejo :lol:

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 18 Sep 2016, 09:55
Napisal/-a GilletteBBoy
Imaš prav @Puskin. Mislim da bo res bolje, da začnem s kakšnimi nežnejšimi sortami in sproti pridobivam izkušnje. En grmiček nage pa vseeno pride v poštev :P . Glede paprike tudi ne bo problem, saj je imamo vsako leto (pre)več (po mojem mnenju, ne maminem) :lol:

Tole o analgetskih lastnostih se sliši zanimivo.

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 18 Sep 2016, 10:33
Napisal/-a bregargasper
Zgleda imaš enak problem kot pri nas doma..vsako leto več zelenjave :D vse lepo in prav dokler meni ni treba nekaj neizmerno pomagat pri predelavi...sem si našel svojo nišo (čiliji) in se tam ustavil

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 18 Sep 2016, 12:22
Napisal/-a Puskin
Kapsaicin pomaga pri marsičem.
Ja Miha kr resno...Recept je sila preprost, vzameš najmočnejši čili ki si ga upaš, si ga zatlačiš v usta. Vseskupaj z zobmi zmelješ in pogoltneš. Pekočina v ustih je zanemarljiva v primerjavi s šokom ki sledi! :twisted:

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 18 Sep 2016, 15:02
Napisal/-a bregargasper
Puskin a se ti je že kdaj kolcalo zaradi feferona?

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 18 Sep 2016, 15:12
Napisal/-a Puskin
Meni se še ni, a se je kolegom. Jaz samo par minut nisem vedel kaj bi sam s sabo. :D

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 18 Sep 2016, 15:14
Napisal/-a bregargasper
hahaha :D zaenkrat jaz takih namenov še nimam

Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM

Objavljeno: 15 Okt 2016, 15:55
Napisal/-a bregargasper
Kar nekaj časa je že minilo od objave tele teme in od takrat mi je uspelo že vse čilije predelati v omake :D Obe omaki sta letos zelo okusni in veliko boljši od lanske serije... Ena je narejena na osnovi domače vrste feferonov (potomci bolivian rainbow) v kombinaciji s kisom, suhimi slivami in čokolado, druga pa je le na hitro pogreta mešanica čilijev Chocolate Bhut Jolokia, Naga Jolokia, Habanero in Moruga Scorpion. Sednja je bila skuhana ravno danes in je res konkretno pekoča + zelo lepo paše k različnim sirom, sploh k feti :D
IMG_20161015_153523.jpg
IMG_20161015_153523.jpg (69.91KiB)Pogledano 8146 krat
Leva steklenička vsebuje mojo najbolj pekočo omako do sedaj
IMG_20161015_105243.jpg
IMG_20161015_105243.jpg (148.67KiB)Pogledano 8146 krat