Stripi

Za vse teme ki nimajo blage veze s klasičnim britjem..
Uporabniški avatar
brico
Prispevkov: 2573
Pridružen: 25 Jan 2015, 18:10

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a brico » 06 Mar 2015, 12:40

puf pant, puf pant...lih sem prebral na striparna.com da obstaja srbska izdaja...in govore o 400tih številkah...ta prav AF je itak do 76 št. ko je Magnus stegnil papke...še kakih 100 zna bit zanimivih...medtem in potem risbe zgubljajo rapidno na kvaliteti...
...is a good man without a good knife really a good man ?

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2480
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a olly » 06 Mar 2015, 20:12

brico napisal/-a:2 leti nazaj je bila kompletna kolekcija (+ original talijanska), 750 kom. na prodaj na Bolhi za 2500 euriča...
Madona, pa to je več, kot moja zbirka srebrnikov in zlatnikov!

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2480
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a olly » 06 Mar 2015, 21:02

@brico, glede na to, da si med nami očitno najboj zagret ljubitelj Alana Forda, bi ti tole verjetno prišlo prav --> KLIK

In še kot zanimivost, ki je mene begala - vprašal sem se, kaj mladina bere danes.
  • Na zmanjšanje zanimanja za to publikacijo pa je po njegovih besedah vplivalo tudi dejstvo, da mlajši od 25 let večinoma ne razumejo več srbohrvaščine, medtem ko smo v Sloveniji glede na ponudbo še vedno večinsko vezani na to tržišče. »Mladi so bili vsaj deset let brez stripa. To pomeni eno generacijo. Tisti, ki ne začne s stripom kot otrok, ga bo pozneje zelo težko sprejel, ker ga preprosto ne razume,« še ugotavlja.

    Glavni kupci so tako po njegovih besedah starejši od 40 let, šele v zadnjem času po stripe prihajajo tudi osnovnošolci. K temu je po njegovih besedah največ pripomogla bralna značka. »Pred dvema, tremi leti nam je uspelo spraviti strip v bralno značko. Tudi v osnovni šoli so očitno ugotovili, da otroci nočejo brati, medtem ko je strip neki vezni člen,« je ocenil.
Moram priznati, da mi je žal, ker to berem. V času mojega otroštva je bilo branje stripov zame in za marsikaterega kolega vrhunec zabave, smisel življenja, tista pika na 'i'. Danes pa vsa mladina sedi za računalniki, po rokah pa vlači tablice in pametne telefone.

Kakšna škoda ...

Uporabniški avatar
Omega
Prispevkov: 305
Pridružen: 30 Jun 2014, 20:58

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a Omega » 06 Mar 2015, 22:41

še jaz sem bral (in berem) stripe. Spomnim se, kako sem tistih par evrov ki sem jih dobil vsak mesec dal za miki miške, doma sem prebral vse mikijeve zabavnike in miki mustre od staršev, v šoli je pa tudi zmanjkalo asteriksa in obeliksa :lol:
Nisem pa nikoli bral Alan forda, saj nisem našel nobene izdaje... zdaj sem pa preklopil na japonske stripe (manga), večinoma zaradi tega, ker ni prav veliko drugih stripov..
Po ravici povedano pa tudi mene žalosti, da večina mladih sploh ne zdrži dneva brez telefona :(
Up spirits!

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2480
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a olly » 06 Mar 2015, 22:58

O, to je pa dobra novica! Še je upanje za tamlade :)

Ampak saj dobiš v skoraj vsaki trgovini, ali trafiki Zagorja, Bleka, komandanta Marka in podobno. Verjetno je jezik problem?

Mang pa jaz nisem nikoli bral, niso me potegnile.

Velika škoda je, ker mladina izgublja čas in potencial z elektroniko. Ravno pred kratkim sem bral o tem, kako risanke in zasloni vplivajo na možgane. Dokazano je namreč, da se možgani danes drugače razvijajo kot nekoč, da se celice drugače povezujejo, da ustvarjajo drugačne možganske strukture. S pomočjo elektronike otroci veliko prezgodaj že vse vidijo in doživijo, nič jim ne ostane skritega, skrivnostnega. Posledično imamo generacije najstnikov, ki so pri 14. in 15. letih naveličani vsega, iztrošeni in notranje prazni. V njih ni več hrepenenja, radoživosti in veselja do prihodnosti. Albert Einstein je nekoč izjavil, da je pogoj za genialnost domišljija in ne inteligenčni kvocient. Domišljija pa je obzorje notranjega sveta, kreativnosti in ustvarjalnosti, ki jo z zasloni prej ko slej zadušimo.

Uporabniški avatar
brico
Prispevkov: 2573
Pridružen: 25 Jan 2015, 18:10

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a brico » 07 Mar 2015, 01:06

veš kako je v življenju...so stvari ki ti spremenijo pogled na življenje...filozofija, muska, film, strip, ...ali pa dobiš usmeritev....moja ajfonica je z veseljem brala AF in prešaltala na mange....in kaj sad...še riše ih....v živo sem doživel evforično branje mang na japonskem v trafikah....tako da ne bi rad bil arbiter ali sodnik...jezik je v današnjem času lahko ovira ampk smo vsi (starejši) simultani prevajalci....
@olly@, imaš prav, mladina izgublja čas z elek....ampak na tej kurče.. elektroniki najdejo vse stripe ki jih sami iščemo po bolšjakih leta in leta...pa jih ni...
osebno...,o tem smo se pogovarjali o Dictum katalogu,...raje imam katalog v roki kot net pdf katalog na računalniku...
...in tako kot sem danes bil deležen prijetnega mitinga z Mihom ob kavici in hitrem chatu abut britvah, ne zamenja nobeden mail ali fotografija....
...cheers...dobra noč....
...is a good man without a good knife really a good man ?

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2480
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a olly » 07 Mar 2015, 08:11

Ne dobiš le usmeritve, temveč razširjeno obzorje. Vsaj jaz. Strip mi ni dal le zabave in neko prikrito pripadnost subkulturi stripa, temveč mi je približal zgodovino, pomagal mi je razviti jezik, razvil veselje do branja in me pravzaprav naučil brati. Hecno, vendar risb pri branju stripov nisem nikoli kaj prida registriral. Bolj me je vlekla zgodba in sam tekst, kot ilustrirana scena.

Jaz sem isti kot ti - ne morem in ne morem 'listati' po elektronskih knjigah in katalogih. Enostavno moram prijeti v roke papir in obračat strani.

Jasno, osebni stik je neprecenljiv. Elektronska 'socializacija' je le slab približek, usmerjen zgolj na možganski nivo. Manjka vse, kar paše zraven, da bi stimuliralo čute in čustva. Računalnik je dvodimenzionalen, mrtev medij, ki nas počasi, a zanesljivo, otopi.

Predlani sva z ženo enkrat okrog božiča prejela po pošti neugledno ovojnico. Vsebovala je sveženj fotografij, ki so prikazovale vsakdanje stvari - verando, lončnico, mačko, copate, vrt, detajl na mizi, skratka, pošiljatelj nama je poslal ujete trenutke iz svojega vsakdanjika in jih spremenil v voščilnice - vsaka fotografija je imela na hrbtni strani natisnjeno hrbtno stran voščilnice - samo dopišeš prejemnika, napišeš sporočilo in pošlješ.

Svežnju fotografij je bil priložen še listič z rokopisom, ki je sporočal: "Računalniki so nas odtujili. Tokrat vama želim vesel božič na stari, pozabljeni način, ki nas je nekoč združeval, danes pa že skoraj izginil in odnesel s seboj svoj čar."

V množici božično-novoletnih daril je ta neugledna ovojnica zasijala kot pravi dragulj.

V spominu bo ostala za vedno.

Jurbanowski
Prispevkov: 123
Pridružen: 05 Apr 2014, 20:39
Kraj: Poland Alkoholand

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a Jurbanowski » 07 Mar 2015, 20:18

Iskreno povedano stripov nisem bral kaj preveč. Edino celo kolekcijo Asterixa, ki jo je ponujala osnovnošolska knjižnica. Potem sem si na Poljskem kupil še ena dva stripa, ki ju ni bilo v Sloveniji.
Spomnim se tudi, da sem bral Alana Forda, nekaj stripov, ki mi jih je nekoč v osnovni šoli posodil kolega. Sošolec v srednji je imel Miki Mustra, ampak mislim da sem tisto prebral zelo bežno...

Se nekako strinjam da vse te elektronske knjige nimajo takega čara kot fizična knjiga. Čeprav svoj čitalec elektronskih knjig štejem za enega boljših nakupov. :)

mango
Prispevkov: 139
Pridružen: 02 Sep 2014, 01:01

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a mango » 07 Mar 2015, 21:09

Tudi sam sovražim elektronske pdf-je, nemogoče jih je brati, kaj šele ko se moram kaj naučiti iz prebranega... Takrat najraje natisnem zadevo pa ciao.
Žalostno je, da mi je kolega zadnjič povedal, da zdaj že v PRVEM razredu dobivajo tablice v roke med poukom. Saj to ni normalno, otroci še pisat niti računat ne znajo, pa majo že tablice v rokah. Jaz osebno bi prepovedal vso elektroniko v osnovnih šolah, telefone bi pa zjutraj pobral, ob odhodu pa vrnil.

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2480
Pridružen: 05 Nov 2014, 22:59

Re: Stripi

Odgovor Napisal/-a olly » 07 Mar 2015, 22:12

No, pa nas vendarle je nekaj, ki smo zrasli ob dogodivščinah Bleka, Marka, Mikija in Zagorja - @brico, @chrom, @miha, @Primorec in moja malenkost. Ni tako slabo, moram reči!

Ja, elektronske knjige so dvorezen meč. Po eni strani sem tudi jaz zadovoljen, ker so nam dane in če ni drugega za dobit, jih tudi jaz hvaležno primem v roke, toda če izbira je, rajši s sabo nakoli nosim knjigo formata telefonskega imenika, kot da bolščim v zaslon in si poskušam prebrano tudi zapomnit. Ne znam si razložit tega fenomena, toda dejansko si snov iz fizične knjige lažje zapomnim kot če jo prebiram v elektronski obliki.

Je pa res, da mi elektronska različica ponuja nekaj, česar mi klasična ne more - iskanje po obsežni vsebini. Za to bom pa vedno hvaležen in v papirni obliki bom to vedno pogrešal.

Ne, ni prav, da se prvošolčkom elektroniko rine v roke! Žalostno je, ker s tem, ko danes otroku poskušaš omejiti dostop do elektronike, da ga s tem dejansko izoliraš in izobčiš iz družbe. Težko je otroka pri tem omejiti, hkrati pa si želeti, da bi šel v korak s trendi.

Priznam, te dileme sam pri sebi ne znam razrešit. Ne vem, kako bom ravnal, ko se bom moral odločat, kaj naj storim pri svoji deklici, ki še prehitro raste. Vem, da ji bom že kmalu potisnil v roke Mikijev zabavnik, potem pa nadaljeval z Miki Mustrom. Toda ko bo trčila ob elektroniko, pa ne vem, kaj bom ...

Odgovori