Stran 1 od 3
Da bo Prešerno - Varjenje pive
Objavljeno: 08 Feb 2017, 09:36
Napisal/-a kavka
Za praznični dan sem se odločil, da si skuham ene 30l domačega zvarka.
Najprej mletje

- mlinček.jpg (92.6KiB)Pogledano 10090 krat
5kg pale ale
1kg munich
1kg caramel 120
LP Gorazd
Re: Da bo Prešerno
Objavljeno: 08 Feb 2017, 10:02
Napisal/-a olly
Oho, tole bo pa še zanimivo!
Re: Da bo Prešerno
Objavljeno: 08 Feb 2017, 10:44
Napisal/-a Shark
Gorazd, delaš praznični IPA? Katere kvasovke boš uporabil - US05?
Kaj pa hmelj?

Re: Da bo Prešerno
Objavljeno: 08 Feb 2017, 11:10
Napisal/-a kavka
Medtem, ko se greje voda

- lonec.jpg (76.8KiB)Pogledano 10081 krat
cca40l (pisker ima 75L )
čas za najpomembnejšo opravilo

- lonec.jpg (76.8KiB)Pogledano 10081 krat
Dezinfekcija vsega kar pride v stik z ohlajeno pivino.
LP Gorazd
Re: Da bo Prešerno
Objavljeno: 08 Feb 2017, 13:27
Napisal/-a kavka
Drozganje cca 65 *C 75 minut

- drozganje.jpg (87.3KiB)Pogledano 10076 krat
Sledi hmeljenje 100 *c 75 min za grenkobo, zadnjih 15 min pa dodam še hmelj za okus.

- hmelj.jpg (90.13KiB)Pogledano 10076 krat

- hmeljenje.jpg (84.94KiB)Pogledano 10076 krat
Hmelj na fotki je Savinjska Celeia dodan za grenkobo, počasi bom dodal pa še Auroro za okus.
LP Gorazd
Re: Da bo Prešerno
Objavljeno: 08 Feb 2017, 14:16
Napisal/-a olly
Krasen foto dnevnik dogajanja, z veseljem sledim!
Re: Da bo Prešerno
Objavljeno: 08 Feb 2017, 14:34
Napisal/-a kavka
Zadnjih 15 min dodam hmelj za okus, v lonec gre pa še hladilnik pivine (da se prevre in dezinficira)

- hladilnik (1).jpg (80.19KiB)Pogledano 10071 krat
Po koncu vretja se skozi hladilnik spusti voda, da se pivina čim hitreje ohladi. S tem se zmanjša možnost "okužbe" z napačnimi bakterijami.

- kvasovke (1).jpg (88.64KiB)Pogledano 10071 krat

- pivina.jpg (95.5KiB)Pogledano 10071 krat
Kvasovke "zbudimo" tako, da jih namočimo za 15 min v 25-30 *c toplo vodo.
(velja za kvasovke "visokega" vretja)
Zadnje merjenje 10 brix po izračunu da 5,2 VOL

- refraktomer.jpg (72.58KiB)Pogledano 10071 krat
Sledi samo še zapiranje fermentatorja in postavitev vrelne vehe.

- vrelna veha.jpg (76.42KiB)Pogledano 10071 krat
THE END (za cca en teden)
LP Gorazd
PS zraven seveda sodi pivo
Re: Da bo Prešerno
Objavljeno: 08 Feb 2017, 14:41
Napisal/-a kavka
Samo še to mi manjka

- dozator.jpg (74.12KiB)Pogledano 10070 krat
Ravno danes novo na FT
LP Gorazd
Re: Da bo Prešerno
Objavljeno: 08 Feb 2017, 16:58
Napisal/-a miha
Odlicna temo, si pravi pir majster, cestitke!
Re: Da bo Prešerno - Varjenje pive
Objavljeno: 26 Feb 2017, 15:13
Napisal/-a kavka
Fermentacija končana. Tri dni je vrelna veha "mirovala" in gostota se ni več spreminjala.
Včeraj sem imel pranje in dezinfekcijo steklenic, danes pa polnenje.

- pivo.jpg (86.1KiB)Pogledano 10040 krat
Rezultat (nefiltrirano in brez CO2)
LP Gorazd
PS še 14dni cca pa bo