Da bo Prešerno - Varjenje pive

Za vse teme ki nimajo blage veze s klasičnim britjem..
kavka
Prispevkov: 360
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Da bo Prešerno - Varjenje pive

Odgovor Napisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 10:36

Za praznični dan sem se odločil, da si skuham ene 30l domačega zvarka.
Najprej mletje
mlinček.jpg
mlinček.jpg (92.6 KiB) Pogledano 2999 krat
5kg pale ale
1kg munich
1kg caramel 120
LP Gorazd

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2084
Pridružen: 05 Nov 2014, 23:59

Re: Da bo Prešerno

Odgovor Napisal/-a olly » 08 Feb 2017, 11:02

Oho, tole bo pa še zanimivo!

Shark
Prispevkov: 17
Pridružen: 15 Sep 2016, 11:58

Re: Da bo Prešerno

Odgovor Napisal/-a Shark » 08 Feb 2017, 11:44

Gorazd, delaš praznični IPA? Katere kvasovke boš uporabil - US05?
Kaj pa hmelj? :)

kavka
Prispevkov: 360
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno

Odgovor Napisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 12:10

Medtem, ko se greje voda
lonec.jpg
lonec.jpg (76.8 KiB) Pogledano 2990 krat
cca40l (pisker ima 75L )
čas za najpomembnejšo opravilo
lonec.jpg
lonec.jpg (76.8 KiB) Pogledano 2990 krat
Dezinfekcija vsega kar pride v stik z ohlajeno pivino.
LP Gorazd
Priponke
oxi.jpg
oxi.jpg (93.77 KiB) Pogledano 2990 krat

kavka
Prispevkov: 360
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno

Odgovor Napisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 14:27

Drozganje cca 65 *C 75 minut
drozganje.jpg
drozganje.jpg (87.3 KiB) Pogledano 2985 krat
Sledi hmeljenje 100 *c 75 min za grenkobo, zadnjih 15 min pa dodam še hmelj za okus.
hmelj.jpg
hmelj.jpg (90.13 KiB) Pogledano 2985 krat
hmeljenje.jpg
hmeljenje.jpg (84.94 KiB) Pogledano 2985 krat
Hmelj na fotki je Savinjska Celeia dodan za grenkobo, počasi bom dodal pa še Auroro za okus.
LP Gorazd

Uporabniški avatar
olly
Prispevkov: 2084
Pridružen: 05 Nov 2014, 23:59

Re: Da bo Prešerno

Odgovor Napisal/-a olly » 08 Feb 2017, 15:16

Krasen foto dnevnik dogajanja, z veseljem sledim!

kavka
Prispevkov: 360
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno

Odgovor Napisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 15:34

Zadnjih 15 min dodam hmelj za okus, v lonec gre pa še hladilnik pivine (da se prevre in dezinficira)
hladilnik (1).jpg
hladilnik (1).jpg (80.19 KiB) Pogledano 2980 krat
Po koncu vretja se skozi hladilnik spusti voda, da se pivina čim hitreje ohladi. S tem se zmanjša možnost "okužbe" z napačnimi bakterijami.
kvasovke (1).jpg
kvasovke (1).jpg (88.64 KiB) Pogledano 2980 krat
pivina.jpg
pivina.jpg (95.5 KiB) Pogledano 2980 krat
Kvasovke "zbudimo" tako, da jih namočimo za 15 min v 25-30 *c toplo vodo.
(velja za kvasovke "visokega" vretja)
Zadnje merjenje 10 brix po izračunu da 5,2 VOL
refraktomer.jpg
refraktomer.jpg (72.58 KiB) Pogledano 2980 krat
Sledi samo še zapiranje fermentatorja in postavitev vrelne vehe.
vrelna veha.jpg
vrelna veha.jpg (76.42 KiB) Pogledano 2980 krat
THE END (za cca en teden)
LP Gorazd
PS zraven seveda sodi pivo

kavka
Prispevkov: 360
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno

Odgovor Napisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 15:41

Samo še to mi manjka :mrgreen:
dozator.jpg
dozator.jpg (74.12 KiB) Pogledano 2979 krat
Ravno danes novo na FT
LP Gorazd

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5153
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Da bo Prešerno

Odgovor Napisal/-a miha » 08 Feb 2017, 17:58

Odlicna temo, si pravi pir majster, cestitke!
britev.si ruleeees :)

kavka
Prispevkov: 360
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno - Varjenje pive

Odgovor Napisal/-a kavka » 26 Feb 2017, 16:13

Fermentacija končana. Tri dni je vrelna veha "mirovala" in gostota se ni več spreminjala.
Včeraj sem imel pranje in dezinfekcijo steklenic, danes pa polnenje.
pivo.jpg
pivo.jpg (86.1 KiB) Pogledano 2949 krat
Rezultat (nefiltrirano in brez CO2)
LP Gorazd
PS še 14dni cca pa bo

Odgovori