A veš, da nisem delal raziskave, katero črnilo je slabše kvalitete.
Morda te lažje navdušim za nakup kvalitetnega (in s tem dražjega) črnila, če napišem, da je dragega nalivnega peresa škoda za neko slabo črnilo, ki ga bo zapacalo, zamašilo, morda splesnelo, ali celo poškodovalo dele peresa do te mere, da ga uniči. Enostavno ni vredno, ko pa so boljša črnila dovolj poceni, da si jih lahko privošči kdorkoli. Jaz sem za
Montblancova črnila v 60 ml stekleničkah plačal okrog 15 € po steklenički, za
J. Herbin Edition Anniversaire 1670 rdeče barve sem na Amazonu plačal malo manj kot 20 €. Črnila je v taki steklenički dovolj, da ti bo trajalo nekaj let, če ravno ne pišeš romanov.
Sicer pa pazi, da ne boš v nalivna peresa nalival kaligrafskih črnil kljub temu, da proizvajalec jamči, da so primerna tudi za nalivna peresa. Kaligrafska črnila so pigmentirana, se pravi, obarvana s trdnimi delci in ne z raztopljenimi barvili. Trdni delci, ki plavajo v tekoči osnovi, pa seveda mašijo zelo ozke špranje v nalivnih peresih, česar si ne želimo. Kaligrafska pisala so narejena za pomakanje v črnilo, črnila v nalivnih peresih pa potujejo po sistemu kanalov in rež od hranilnika črnila do konice.