Domače milo

Za vse teme ki nimajo blage veze s klasičnim britjem..
Odgovori
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Re: Domače milo

Odgovor Napisal/-a miha » 22 Dec 2013, 16:52

@Robert: to je torej oljni del ce prav razumem, oz "%" razdeljuje del olj,.. kaj pa ostalo (NaOH ali kaj drugega, razmerja; ce ni skrivnost seveda?)
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
robert

Odgovor Napisal/-a robert » 22 Dec 2013, 17:07

veliiika skrivnost! ;)

v https://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php ali http://www.brambleberry.com/Pages/Lye-Calculator.aspx ali http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp ali pa kar v vse in primerjaš rezultat, vneseš željeno končno težo olja, vneseš delež v % ali težo olj in klikneš gumb Calculate.

Z raznimi dodatki (eterična olja, barvila, zelišča,... ) pa nimam izkušenj, ker sem milo naredil šele 3x.

Primorec

Odgovor Napisal/-a Primorec » 22 Dec 2013, 17:54

Samo še ena moja opazka, ko delate milo je treba fino zmešat, jaz uporabim palični mešalnik in lis nisem opazil. Tistih 5% viška olja pa mora obvezno biti da zreagira ves NaOH, res je treba pazit da natančno stehtaš vse skupaj. Še zadnja stvar: eterična olja se vedno vmeša zadnja, par trenutkov preden gre vseskupaj v kalup. To pa zato da ta olja ne saponificirajo, ker drugače ne dišijo več, oziroma dosti manj. Tako sem se jaz čudil kje je vonj, ko sem zmešal eterično olje skupaj z drugimi olji in ga je NaOH 'razdelal'.. Enkrat sem se uštel in dal preveč olja pa je bilo milo malo premastno..

Še podvprašanje, kje dobite NaOH taprave čistoče, jaz ga nimam več, veliko spletnih trgovin pa ga ne pošilja po pošti, imam namreč skoraj litro starega olivnega olja in pol litre kakavovega za spravit v milo

Uporabniški avatar
miha
Site Admin

Odgovor Napisal/-a miha » 22 Dec 2013, 18:13

Hvala :)

Bajkman

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 22 Dec 2013, 19:57

Odgovor za @Primorca

Eterčna olja res čisto na koncu, ampak še vedno se bodo saponificirala, ampak manjši delež. Takrat, ko milo začne puščati sled, še vedno ni reagiral ves NaOH

Primorec

Odgovor Napisal/-a Primorec » 22 Dec 2013, 20:22

@bajkman: tile ga ne pošiljajo po pošti..

Bajkman

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 22 Dec 2013, 21:11

Ups... :lol:

Jaz sem res tukaj kupil kar direkt. Torej tisti iz mavrice naj ne bi bil dovolj čist? Cena je praktično enaka. Vem da mi je prodajalec v Mavrici rekel, da to ful kupujejo za mila.
Pa še v neki trgovini v Novi Gorici sem spraševal, kjer jih veliko kupuje za delanje mila.

Bajkman

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 23 Dec 2013, 02:18

@Primorec, kako vedeti, če ima tale primerno čistočo?

Slika

Slika

Uporabniški avatar
miha
Site Admin

Odgovor Napisal/-a miha » 23 Dec 2013, 02:22

@Bajkman: iz tega ni razvidna cistoca, to moras vprasati uvoznika da ti povejo, mi je cudno da ne pise, pri nas ponavadi pise kaj je se lahko noter (za laboratorijsko rabo), za katere stvari, necistoce te pa skrbi da so noter, kaksne sturpene ali kaksne ki motijo saponifikacijo?

Bajkman

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 23 Dec 2013, 02:24

Predvsem to, da bi motilo saponifikacijo. v tem primeru bi bilo potrebno vedeti, kolikšen delež je efektiven za saponifikacijo. Se pravi, da bi odtehtal toliko več...
Če uvoznik ne bo imel kolektivca, se me bo jutri po telefonu naveličal.. :D

Odgovori