Stran 1 od 1

Izdelava ročaja britve

Objavljeno: 08 Jul 2016, 18:33
Napisal/-a vostok
Pozdravljeni!

Po dveh odličnih britvanjih z medicinsko Inox britvijo, katere šibka točka je težak, pločevinast ročaj, je dozorela odločitev o menjavi le tega. Zopet gre za projekt, ki je hkrati učenje nove veščine. Do sedaj sem si ogledal že kar nekaj "how to" videov na YouTube-u in danes naročil namensko kladivo, nakovalo in pilo.
Za material kovic oziroma "pin-ov" se še odločam, prav tako je material za ročaj na poiskanju. Kot vedno, vsi namigi in nasveti nadvse dobrodošli.

kladivo

nakovalo

Lp, G

Re: Izdelava ročaja britve

Objavljeno: 08 Jul 2016, 19:24
Napisal/-a bregargasper
Uf si si pa privoščil orodje...nakovalo bi lahko celo sam naredil, edino kalot bi ga moral znat, drugače imaš pa na youtube kanalu Lewis razors lep primer nakovala za kovičenje britev.
Samo kot idejo ti predlagam karbonski ročaj

Re: Izdelava ročaja britve

Objavljeno: 08 Jul 2016, 19:43
Napisal/-a miha
Vostok, po moje bo dobra varinata, bo zadostovala namenu, kladivo in nakovalo mogoce se dodatno spoliraj, ce ni mirror polish..

kaksen les si pa mislil uporabiti?

Re: Izdelava ročaja britve

Objavljeno: 03 Sep 2016, 13:43
Napisal/-a vostok
Pozdravljeni!

V poletni sezoni, ko so nadure v polnem teku, mi je končno uspelo ukrasti eno popoldne in eno jutro. Lotil sem se izdelave svojega prvega ročaja britve in projekt je nekje na sredini, morda malce čez.
Do sedaj je potekal nekako takole: Najprej sem razstavil inox medicinsko britev s kovinskim ročajem. Preprosto sem z Dremel orodjem in nastavkom za rezanje kovine odstranil kovico, ki je združevala rezilo in kovinski ročaj.
Rezilo sem nato obrisal na trši papir in okrog rezila izrisal nov ročaj. končno obliko ročaja sem nato s škarjani izrezal in jo prekopiral na (verjetno temnjena bukev) 4mm debelo leseno ploščico. Obliko sem izrezal iz ploščice (2x) z nastavkom za rezanje lesa (Dremel). Obe polovici sem nato zlepil skupaj z dvostranskim lepilnim trakom in ročaj grobo obrusil z rotacijskim brusnim nastavkom. S tem sem dosegel približno končno obliko in simetrijo obeh polovic. Fino brušenje in glajenje sem nadaljeval z vodobrusnim papirjem gradacije 320 in 600, dokler nisem bil zadovoljen z obliko in gladkostjo. Za tem sem s svedrom 1mm prevrtal oba ročaja na mestih za kovice. Luknjo na mestu pritrditve rezila sem nato povečal na 2mm, kolikor znaša premer luknje v rezilu, medtem ko je luknja na strani klina ostala nespremenjena.
Sledila je izdelava klina; primerno obliko sem izrezal iz ostankov lesa za ročaj in jo grobo obrusil z rotacijskim nastavkom ter zgladil in dokončno oblikoval ročno z vodobrusnim papirjem. V luknji za kovice sem nato vstavil dva svedra ustreznega premera za poravnavo in klin z montažnim vodoodpornim lepilom prilepil med polovici ročaja ter vse skupaj spel za 20 minut.
Ko se je lepilo posušilo, sem svedra odstranil in tu je trenutno stanje projekta:
Ročaj 1.jpg
Ročaj 1.jpg (76.32 KiB) Pogledano 5088 krat
Ročaj 2.jpg
Ročaj 2.jpg (50.55 KiB) Pogledano 5088 krat
Ročaj 3.jpg
Ročaj 3.jpg (42.86 KiB) Pogledano 5088 krat
Jutri me čaka še brušenje odvečnega materiala klina in dokončno glajenje z vodobrusnim papirjem gradacije 600. Če bo še kaj časa, bo sledilo oljenje v vsaj 4 nanosih z vmesnim brušenjem in nazadnje še pritrjevanje rezila s kovicami.

Sporočim.

1Lp, G

Re: Izdelava ročaja britve

Objavljeno: 03 Sep 2016, 14:43
Napisal/-a miha
Odlocno! Vsekakor cakamo koncni rezultat, ki je pred vrati...

Re: Izdelava ročaja britve

Objavljeno: 22 Nov 2017, 20:50
Napisal/-a vostok
Sem vas/se pustil malo čakati.
Ročaj sem kmalu po zadnji objavi dokončno obrusil in večkrat naoljil. Bil sem sredi dela, ko je takrat še štiri letni sin po pisarni/delavnici in "našel" rezilo britve brez ročaja. K sreči brez posledic za sina in britev, razen, da sem britev nato pospravil na varno mesto in nato na vse skupaj pozabil. Tako uspešno, da sem rezilo britve pogrešal do danes popoldne, ko sem ga odkril po pomoti, med iskanjem nečesa tretjega :roll: .
V izogib ponovni izgubi sem britev takoj vstavil v ročaj. Sendvič gre takole: medeninasta kovica, podložka, les, podložka, rezilo britve, podložka, les ročaja, podložka, kovica. Kovice iz medeninaste žice sem po zgledu Lewisa (YouTube) odščipnil na primerno dolžino, jih popilil do ravnega in se nato lotil tapkanja s kladivom z okroglo glavo. Tapkanje je vzelo vsaj pol ure na kovico, morda več, sem pa z rezultatom, sploh za prvič, zelo zadovoljen.
Britev sem nato še nabrusil. Test jutri.
Med Inox rocaj2.jpg
Med Inox rocaj2.jpg (79.55 KiB) Pogledano 3860 krat
Med Inox rocaj3.jpg
Med Inox rocaj3.jpg (77.76 KiB) Pogledano 3860 krat
Med Inox rocaj5.jpg
Med Inox rocaj5.jpg (64.62 KiB) Pogledano 3860 krat
Lp, G

Re: Izdelava ročaja britve

Objavljeno: 22 Nov 2017, 21:16
Napisal/-a miha
Lepo si naredil, zakovice so za 5ko, se vidi da si si vzel cas :)! A rezilo se lepo centrira?

Re: Izdelava ročaja britve

Objavljeno: 24 Nov 2017, 13:31
Napisal/-a vostok
Rezilo se centrira ok, ni pa popolno. Pri odprti britvi je super, ob zapiranju pa del ročaja britve med kovico in rezilom pritisne rezilo iz centra za kak milimeter, vendar ne toliko, da bi rezilo zadelo v ročaj. Opazi se samo ob natančnem pregledu.

Lp, G