Merkur FUTUR

Del foruma , ki obsega naše delo / restavriranje britev, brivnikov in ostale stvari iz delavnic :)
Odgovori
vostok
Prispevkov: 328
Pridružen: 09 Mar 2016, 09:07

Merkur FUTUR

Odgovor Napisal/-a vostok » 10 Feb 2017, 18:38

Kot je iz današnjega SOTD razvidno, mi je danes FUTUR po britju padel na tla. Priletel je naravnost na glavo in se pri tem nadvse uspešno izognil kopalniški preprogi.
FUTUR 1.jpg
FUTUR 1.jpg (124.49 KiB) Pogledano 3094 krat
Takoj po "nezgodi" je imel brivnik pokrov glave očitno nagnjen glede na spodnji del. Ko sem brivnik razstavil, se je izkazalo, da je poškodovan samo pomični srednji del, ki skrbi za nastavljivost odprtine med safety barom in pokrovom glave (drugi kos z leve, med pokrovom in vzmetjo). Namenil sem se vse skupaj naravnati, vendar sem pri iskanju idej na internetu naletel na tole stran:

www.techichishave.com

Del je že naročen. Med tem, ko čakam dostavo iz Čezlužja, bom vseeno poskusil popraviti poškodovani del.

Lp, G
Shaven haven. Respect!!

Uporabniški avatar
miha
Site Admin
Prispevkov: 5724
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Merkur FUTUR

Odgovor Napisal/-a miha » 10 Feb 2017, 18:49

:( a tega si zvil,... ti nic ne zavidam...
tole ravnat je po moje precej nevarno, po moje je zlitina...
kaj ce bi pogrel in potem zvil (bo pa precej grsi potem)?
britev.si ruleeees :)

vostok
Prispevkov: 328
Pridružen: 09 Mar 2016, 09:07

Re: Merkur FUTUR

Odgovor Napisal/-a vostok » 10 Feb 2017, 19:46

Še dve fotografiji..
FUTUR 2.jpg
FUTUR 2.jpg (140.49 KiB) Pogledano 3087 krat
FUTUR 3.jpg
FUTUR 3.jpg (125.8 KiB) Pogledano 3087 krat
@miha, verjetno imaš prav, poškodovan kos je narejen iz zlitine in imam kar dobre možnosti, da ga med ravnanjem dodatno poškodujem. Glede segrevanja bom še premislil. Po eni strani bi to zmanjšalo verjetnost razpok, po drugi bi kos spremenil izgled. Je sicer tudi res, da je od vseh sestavnih delov, z izjemo vzmeti, najmanj viden.
Kakorkoli že, rezervni del iz Jamerike je naročen in, kot vse kaže, sem dobil zadnji kos, ker je sedaj out of stock. Naj se (štrajkajoča) pošta izkaže.

Lp, G
Shaven haven. Respect!!

vostok
Prispevkov: 328
Pridružen: 09 Mar 2016, 09:07

Re: Merkur FUTUR

Odgovor Napisal/-a vostok » 02 Jun 2017, 16:30

Še en dolg za nazaj; pred časom je iz Jamerike prispel nadomestni bridge plate za mojega Futurja. Brivnik sem sestavil in se takoj naslednje jutro z njim obril. Sicer se mi je že med nameščanjem britvice zdelo, da je sicer precej agresiven blade gap še večji, a sem se zadovoljil z nastavitvijo 1. Britje je bilo, milo rečeno, porazno. Novi bridge plate je bil izdelan v drugem kompletu in, kot sem kasneje ugotovil, na drugačne tolerance. Imel je daljše distančnike, ki stabilizirajo top plate ("pokrovček"), ki je zato sedel nekoliko višje ter postal nestabilen. Istočasno je imel daljše tudi distančnike na spodnji strani, ki skrbijo za oddaljenost britvice od base plate-a oziroma safety bar-a in posledično določajo najmanjšo agresivnost na nastavitvi 1.
Brivnik sem, razočaran nad vsem skupaj, za kak teden ali dva pospravil v predal. Vseeno mi ni dal miru, zato sem čez čas izvedel natančno primerjavo (kljunasto merilo) nadomestnega bridge plate-a s poškodovanim originalom. Izkazalo se je, da so odstopanja konsistentna na obeh straneh (nove tolerance novega kompleta izdelave) in, da so prisotna na mestih, kjer jih je mogoče odpraviti.
Popravila sem se lotil z vodobrusnim papirjem granulacije 1000, ker material odvzema dovolj počasi, da je mogoče proces kontrolirati in hkrati pusti za sabo dovolj gladko površino. Odvzeti je bilo potrebno skupaj 0,5mm materiala, razdeljeno med zgornji in spodnji del bridge plate-a oziroma distančnike.
Nadomestni del mi je uspelo na stičnih mestih zbrusiti na dimenzije originala, znotraj 0,01mm, nato sem raziglil novonastale robove, da je vpenjanje in odstranjevanje top plate-a zopet gladko :D
FUTUR 4.jpg
FUTUR 4.jpg (46.48 KiB) Pogledano 2850 krat
FUTUR 5.jpg
FUTUR 5.jpg (41.87 KiB) Pogledano 2850 krat
FUTUR 6.jpg
FUTUR 6.jpg (32.63 KiB) Pogledano 2850 krat
Po popravilu je vpenjanje in odstranjevanje glave zopet gladko, sama glava z britvico je stabilna in izpostavljenost britvice vrnjena na vrednosti pred nezgodo. Britje je zopet v užitek in, kot vedno, nekoliko bolj na "moški" strani, kot nalašč za dvo ali več dnevno brado.

Lp, G
Shaven haven. Respect!!

Odgovori