Zame je dober kuhinjski noz tak, da ima dovolj teze, ki pomaga pri samem rezanju. Mora pa rezilo biti tudi dovolj visoko, da je lahko prislonjeno na clenke med reznjem pa tudi dovolj visok, da ko je celotno rezilo na deski, s clenki roke s katero drzis noz ne pridejo do deske in dolzina rezila je meni osebno najbolj tam nekje od 240 do 280mm. Po obliki je to deba, gyuto...je pa spet odvisno za kaj se ga uporablja. To nej bi bili nekako univerzalni nozi za pripravo vecine zivil. Je pa tu odvisno tudi od debeline samega rezila, ki ti nekako omeji debeline rezov pri dolocenih stvareh. V vecini primerov mi je pa tudi vsec, da je uporabljeno jeklo precej trdo.
Pol je tut npr.oblika ala yanagiba-dolg in nizek je super za filiranje rib in porcioniranje le-teh. Super je tudi za rezanje npr.pecenk medtem ko za rezanje svezega mesa ni ravno prva izbira ravno zaradi nizkega rezila, ki ob najmanjsi nepazljivosti odreze posevno.
Tako da je vecinoma izbira noza(oblike/tipa) odvisna od zivila ter koncnega ucinka, ki ga zelis doseci.
Firme pa jao..
malo morje jih je. V kuhinji imamo vecino od Paderno, ki ima zadeve se kar uredu, ni pa to to. Mogoce dva izstopata-en je moj oseben, ki je po obliki bolj na yanagiba strani, drugi je pa bolj ala gyuto-chefs knife-ima dolzino, teza je skoraj dovolj velika, malo mu pa zmanjka visina. In ja, uporabljamo komunsko orodje kar privede velikokrat do slabe volje-predvsem moje, ko vidim kako odpirajo razne vrecke in skatle z nozi, ki temu niso namenjeni, ali pa se reze brez deske ker je kao sila
a za noz spodobno nabrusit porabim okoli ene ure-nozev je pa nekaj cez 20..you do the math
Ko bom kupoval svoje, bojo definitivno japonski rocno kovani. Bo pa se precej casa preteklo preden bo do tega prislo saj se cene zacnejo pri 500-700eur in je trenutno prioriteta dokoncati stvari pri hisi.
Zanimivo to z rocaji za tiste harpune..tudi sam sem pomislil na smolo vendar imam poliestersko, ki pa je po dodajanju trdilca roza...
tako da raje lak in lep les
P.s. slike bom dodal kasneje, ko bo vec casa za resize in podobne gluposti, da je vse na enem mestu in ni treba po linkih skakat...