Stran 2 od 3

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 24 Dec 2015, 10:43
Napisal/-a brico
praviš da je preveč dobrih....daj nas malo pouči, iz lastnih izkušenj...kaj je dober kuhinjski nož?...univerzalen....mogoče kaka fotka in firma...mene konkretno zanima deba...samo deba ni klasičen nož in verjetno treba veliko potrpljenja in treninga z njo...Bourdain v svoji knjigi omenja firmo Global...ugodno price + performance....kaj vi uporabljate?...a "režete" z "družbeno lastnino", ali imate vsak svoje "orodje"...

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 24 Dec 2015, 11:14
Napisal/-a ecofst
Zame je dober kuhinjski noz tak, da ima dovolj teze, ki pomaga pri samem rezanju. Mora pa rezilo biti tudi dovolj visoko, da je lahko prislonjeno na clenke med reznjem pa tudi dovolj visok, da ko je celotno rezilo na deski, s clenki roke s katero drzis noz ne pridejo do deske in dolzina rezila je meni osebno najbolj tam nekje od 240 do 280mm. Po obliki je to deba, gyuto...je pa spet odvisno za kaj se ga uporablja. To nej bi bili nekako univerzalni nozi za pripravo vecine zivil. Je pa tu odvisno tudi od debeline samega rezila, ki ti nekako omeji debeline rezov pri dolocenih stvareh. V vecini primerov mi je pa tudi vsec, da je uporabljeno jeklo precej trdo.
Pol je tut npr.oblika ala yanagiba-dolg in nizek je super za filiranje rib in porcioniranje le-teh. Super je tudi za rezanje npr.pecenk medtem ko za rezanje svezega mesa ni ravno prva izbira ravno zaradi nizkega rezila, ki ob najmanjsi nepazljivosti odreze posevno.
Tako da je vecinoma izbira noza(oblike/tipa) odvisna od zivila ter koncnega ucinka, ki ga zelis doseci.

Firme pa jao.. :) malo morje jih je. V kuhinji imamo vecino od Paderno, ki ima zadeve se kar uredu, ni pa to to. Mogoce dva izstopata-en je moj oseben, ki je po obliki bolj na yanagiba strani, drugi je pa bolj ala gyuto-chefs knife-ima dolzino, teza je skoraj dovolj velika, malo mu pa zmanjka visina. In ja, uporabljamo komunsko orodje kar privede velikokrat do slabe volje-predvsem moje, ko vidim kako odpirajo razne vrecke in skatle z nozi, ki temu niso namenjeni, ali pa se reze brez deske ker je kao sila :o a za noz spodobno nabrusit porabim okoli ene ure-nozev je pa nekaj cez 20..you do the math :D
Ko bom kupoval svoje, bojo definitivno japonski rocno kovani. Bo pa se precej casa preteklo preden bo do tega prislo saj se cene zacnejo pri 500-700eur in je trenutno prioriteta dokoncati stvari pri hisi.

Zanimivo to z rocaji za tiste harpune..tudi sam sem pomislil na smolo vendar imam poliestersko, ki pa je po dodajanju trdilca roza... :D tako da raje lak in lep les ;)

P.s. slike bom dodal kasneje, ko bo vec casa za resize in podobne gluposti, da je vse na enem mestu in ni treba po linkih skakat...

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 24 Dec 2015, 18:59
Napisal/-a miha
Edit:

Sem dal slike v loceno temo o japonskih nozih, da bomo imeli stvari urejene ko bo kdo kaj iskal. Temo o japonskih nozih najdete na linku spodaj ;)

http://britev.si/viewtopic.php?f=14&t=834

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 28 Dec 2015, 00:06
Napisal/-a ecofst
Evo ga..ročaj je končan, nož pa nabrušen ;)
Je brez kovinskih obročkov ker sem poizkusil na drugem "testnem" ročaju in bi mi vzelo preveč časa, da bi jih upasal v ročaj-pa tudi dalo se mi ni :) premazan je pa s tremi nanosi laka; pred zadnjim nanosom sem še zadnjič zbrusil in sicer s papirjem granulacije 1200 in je kot šipa gladek finiš.

V svojem naravnem okolju
Slika

V elementu in seveda cimtanjši rez za preizkus ostrine ;)
Slika

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 28 Dec 2015, 00:16
Napisal/-a miha
:D :shock:, kapo dol!

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 29 Dec 2015, 09:44
Napisal/-a ecofst
Hvala lejpa :) a to za brusenje ali rocaj? Ker mi je namrec sele sedaj vklopilo, da bi se spodobilo rocaj poslikati bolj od blizu... :D imam pa rahlo tezavo pri nalaganju slik, ki mi ni jasna-kljub temu, da so slike pomanjsane na 800 sirine mi jih z desne strani, ko so nalozene na forum, odreze en del. Ali se komu sanja zakaj?

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 29 Dec 2015, 12:17
Napisal/-a miha
Ostrino :). Rocaj seveda tudi ni svoh, ce bi sam izbiral bi ga oljil s tungovom oljem. Za slike ne vem, kdaj jenomejeno z resolucijo ki ti jo brskalnik da.

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 29 Dec 2015, 14:37
Napisal/-a brico
ecofst napisal/-a:Hvala lejpa :) a to za brusenje ali rocaj? Ker mi je namrec sele sedaj vklopilo, da bi se spodobilo rocaj poslikati bolj od blizu... :D imam pa rahlo tezavo pri nalaganju slik, ki mi ni jasna-kljub temu, da so slike pomanjsane na 800 sirine mi jih z desne strani, ko so nalozene na forum, odreze en del. Ali se komu sanja zakaj?
meni ih navidezno odreže na starem laptopu z XP...na novem (novejšem) je vse OK...

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 29 Dec 2015, 17:18
Napisal/-a ecofst
@brico aha..ja pol pa upam, da vam vecini prikazuje pravilno. Naprimer pri prvi sliki noza na deski bi morala biti vidna tudi konica torej cel noz. Uporabljam pa telefon tako da je mogoce to krivo, da sam ne vidim celih slik..

@miha res bi veliko lepse izpadlo, ce bi naoljil vendar, kot sem ze zapisal, raje lak v izogib nevsecnostim pri higienskih standardih ;) Bom pa pri kaksnem nozu za domaco uporabo naoljil. Kar se pa ostrine tice..upam da ko pridem do britev mi ne bojo delale prevelikih preglavic pri doseganju ustrezne ostrine ;)

Re: Izdelava ročaja za nož

Objavljeno: 29 Dec 2015, 19:12
Napisal/-a miha
Po moje jih bos ze ugnal :), sicer je cisto malo drugace a toliko spet ne. Ko bos probal pa bomo se kaksno na to rekli ce bodo tezave.