2015-01 Kaj sem kupil ta mesec

Objave stvari ki smo jih kupili (če se le da s fotografijami)
Odgovori
Timotej
Re: 2015-01 Kaj sem kupil ta mesec

Odgovor Napisal/-a Timotej » 10 Jan 2015, 12:29

@Bajkman evo lepših slik ne boš dobil :D

Uporabniški avatar
miha
Site Admin

Odgovor Napisal/-a miha » 10 Jan 2015, 12:35

tako kot si rekel bajkman,.. makro nacin, oz en dober makro objektiv, svetloba stranska, lahko vec flashev ce se komu da igrati, ozadje crno
britev.si ruleeees :)

Bajkman

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 10 Jan 2015, 12:39

Timotej napisal/-a:@Bajkman evo lepših slik ne boš dobil :D
S temi slikami nisem zadovoljen. niso dovolj jasne, da bi bil siguren, kakšno je realno stanje.

iii
Kraj:Bil .... nekje v Savinjski dolini...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a iii » 10 Jan 2015, 12:57

Se bom drugič bolj potrudil, sam fotoaparata nimam :(
Aja... Pa čopič je bil 2,88€ (ja-dvaoseminosemdeset!!)
Nekje v Savinjski dolini...

Bajkman

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 10 Jan 2015, 12:58

Hvala!

Tudi s telefonom zna biti veliko bolje na pravi dnevni svetlobi.

LP

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 11 Jan 2015, 18:39

Bajkman napisal/-a:Po možnosti slikane s fotoaparatom (ne telefonom) zunaj na prostem v oblačnem vremenu ali pa v senci. Morda najbolje v makro načinu.
Mislim da imamo tudi fotografe in bi morda znali dati nasvet, kako priti do čim bolj realne slike.
miha napisal/-a:tako kot si rekel bajkman,.. makro nacin, oz en dober makro objektiv, svetloba stranska, lahko vec flashev ce se komu da igrati, ozadje crno
Makro način oz. makro objektiv pomoje ni dobra ideja, premalo globinske ostrine je. Zanima nas cel čopič, ne pa tistih par sredinskih dlak, ki so v fokusu.

Zunaj zdajle ni smiselno slikat, ker je res zanič vreme in slaba svetloba.

Jaz sem uporabil 50 mm objektiv, ker sem prepričan, da takšno goriščnico premore skoraj vsak, ki ima DSLR - če že takega s fiksno goriščnico nima, ima pa vsaj kakšen "zoom" objektiv, ki dela v tem območju.

Zaslonko sem zaprl, ker hočem, da je več globinske ostrine na objektu, ki ga fotografiram. Svetloba je stranska, kakor je že @miha svetoval. Fotografiral sem pri navadni luči v dnevni sobi, uporabil pa flash, ki sem ga usmeril v zid. Ker sem imel dokaj slabo svetlobo, sem fotografiral pri višji ISO nastavitvi in uporabil sem krajši čas. Skratka, za tistega, ki bi se s tem igral, tule so nastavitve, s katerimi sem jaz delal in naredil spodnji fotografiji Omege 10065: objektiv EF 50mm f/1.4, 580 EX II, 1/1000 sec, f/7.1, ISO-1600. Fotorgafiral sem iz roke, nisem uporabil stativa.

Slika

Slika

Bajkman

Odgovor Napisal/-a Bajkman » 11 Jan 2015, 19:29

Verjetno je jasno, pa vseeno moram vprašati:
To si uporabil iste nastavitve za obe sliki?

Tudi meni bi pogosto prav prišel Flash, katerega bi lahko usmeril vstran, recimo v strop, a kaj ko imam kompakta, kateri mi to ne omogoča. Pri zviševanju ISO dobim zrnatost in ni teorije, da na 1600 dobim lepo sliko.

Zato se poslužjem metode, da slikam zunaj in najlepše, z najlepšimi detajli mi uspe, kadar je vreme oblačno. Ni senc, zato s strani ni zatemnjeno itd...

Preseneča me, da je pri drugi sliki ozadje zamegljeno, čeprav si iskal ostrino. Najbrž DSLR faktor, pri kompaktu je pogosto kar težko megliti. Pošteno rečeno nisem vedel, da je pri makru večja zamegljenost.
Verjetno to pri kompaktu ne bi bil problem. Bolj bi me pri makru skrbela popačenost. pač preblizu objektiv.

Sta pa ti dve sliki res uspeli in se dobro vidi, kakšna je tvoja Omega in tudi njeno stanje, stanje konic..

Hvala

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 11 Jan 2015, 19:37

Iste nastavitve so bile za obe fotografiji, uporabljam ročne nastavitve.

Strinjam se, s kompaktom je tole nemogoče naredit, ker ima fiksen flash, ki ga ni mogoče obračat, pa tudi šum se prehitro pokaže pri zviševanju ISO nastavitve.

Zamegljeno ozadje pri drugi fotografiji ni presenečenje. Čopič stoji pokonci, razdalja do oazdja je večja, kot v primeru ležečega čopiča.

Pri makru je majhna globinska ostrina, ker je fokusiran na majhno področje.

Uporabniški avatar
miha
Site Admin

Odgovor Napisal/-a miha » 11 Jan 2015, 21:23

malo razjasnitve pojmov..

vecji senzor v aparatu (ala DSLR ohisje), manjsa globinska (ker je tudi goriscnica vecja,, namrec pri kompaktu je 50 mm dejansko kakih 8mm, ostalo pa crop faktor senzorja doprinese)

jaz sem razumel da zeli Bjakman videti kaksne so dlake, zato sem imel v glavi (ocitn onapacno) da ni treba celega copica, ni treba vseh dlak, je pa treba videti detajle dlak,.. torej makro,.. pri makro objektivih je res nizja glbinska ostrina (ker so ponavadi daljse goriscnice, imajo krajso delovno razdaljo), a ponavadi se makro slika pri zaprtih zaslonkah (recimo jaz na mojem 105mm koso obrocki gor zaprem na f18), je pa za te hece treba imeti flash,.. ponavadi je to makro flash da se ne dela senca od objektiva,.. ter da osvetli iz 2 (ali vec strani) kjer ponavadi lahko rekuliras jakos posameznega makro fleska (ki so del celega makro flesa)..

ce se vrnem na copic... da se na sliki vidijo detajli rabis sence,.. da se vidijo sence je treba imeti usmerjeno trdo svetlobo s strani (oz ne direktno, ker se v tem primeru sence skrijejo za objekt in na fotki niso vidne),.. ce usmeris flash v strop ali zid snop flasha razbijes in dobis mehkejso oz bolj difiuzno svetlobo, ki bo imela mehkejse sence oz jih ne bo, posledicno bo manj detajlov videti na objektu..

sicer mehka svetloba naredi lepso sliko (ala softbox kamor radi ljubitelji britja po forumih vtikajo svoje DE brivnike, tam je dejansko posksano doseci da bi bil osvetljen objekt iz vseh strani, s skrajno difuzno svetlobo, kjer sploh ni senc (oz so te zanemarljive), vendar, ce zelimo videti teksturo, detajle itd itd mora biti svetloba trsa,...

samo moje mnenje :)
britev.si ruleeees :)

Uporabniški avatar
olly

Odgovor Napisal/-a olly » 12 Jan 2015, 07:19

Ma saj je tudi pri moji kameri APS-C razreda crop faktor 1.6 in zaradi tega goriščnica 80 mm pri 50 mm objektivu (50 x 1,6), ampak vse to nima veze, ker sem hotel samo pokazati, da je "navaden" in v bistvu najbolj razširjen 50 mm objektiv več, kot dovolj, da pofotografiraš čopič z dovolj detajli, predvsem pa tako, da je na fotki cel čopič in ne le njegov manjši del.

Še enkrat - makro objektiv - pa govorim o tapravem makro objektivu z razmerjem povečave 1:1, ima globinske ostrine samo pol centimetra pri zaslonki, zaprti na vrednost 16. Za brivski čopič je to popolnoma neuporabno, če pa že brodim po teh vodah, pa marsikomu tudi nedosegljivo. Poglej. Rabiš za pol studia robe: makro objektiv, makro flash, vsaj še dva studijska flasha, tirnice za ostrenje, lightbox, softbox, luči, pa še kaj sem pozabil. Da o količini vloženega časa sploh ne govorim. Za en čopič pofotografirat z vso to opremo v pravih pogojih bi porabil najmanj pol ure - upoštevajoč, da scene še nimaš postavljene in svetlobnih pogojev ne naštudiranih.

Jaz sem tisti dve fotki zgoraj naredil iz roke s 50 mm objektivom v par sekundah - čopič sem postavil na mizo, dvakrat škljocnil in voilà!

Ne strinjam se s tabo, ko praviš, da za prikaz detajlov na čopiču rabiš sence. Studijske fotografije, narejene v lightboxu so polne detajlov in brez odvečnih senc, res pa je, da dajejo vtis sploščenosti in stroge dvodimenzionalnosti.

Malo si se zmotil, verjetno si mislil lightbox. Softbox je tole.

Odgovori