Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Brez zamere, ampak v zmoti si.
Habanero je prepražen, odvzeta mu je vlaga, kapsaicin in olje sta konzervansa, omaka mi po par letih še drži kot nova.
V času pisanja sem jo šel po par letih odpret in še vedno je čudovita, sralna odiseja me pa po dveh dneh še ni doletela.
Kaj pa olive v olivnem olju? Tudi tem ne zaupaš? Olive v času konzerviranja z oljem vsebujejo veliko vlage, pa v olju vseeno preživijo.
Habanero je prepražen, odvzeta mu je vlaga, kapsaicin in olje sta konzervansa, omaka mi po par letih še drži kot nova.
V času pisanja sem jo šel po par letih odpret in še vedno je čudovita, sralna odiseja me pa po dveh dneh še ni doletela.
Kaj pa olive v olivnem olju? Tudi tem ne zaupaš? Olive v času konzerviranja z oljem vsebujejo veliko vlage, pa v olju vseeno preživijo.
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Ok, ti verjamem, ne bom pa probaval tega doma O tem piše v neki knjigi o gojenju čilijev kjer avtor omenja neko žival pod imenom Clostridium botulinum?! (zadevo sem seveda prepisal iz strani 88 ). Baje da te ta zadeva lahko tudi pohladi...
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
O botulizmu je toliko nabijanja v povezavi z nesegretim medom, da bi po vseh pravilih vsi otroci, ki smo jih hranili in zdravili z njim, že zdavnaj morali biti med angelčki.
Pa niso.
Spore bacila, ki izloča nevrotoksin, se nahajajo v tleh. Zato so zanj zelo dovzetni plodovi, ki rastejo in dozorijo v zemlji. Recimo, česen in raznorazne korenovke. Teh res ne bi surovih vlagal v olje. Toplotno obdelanih in v sterilnih pogojih stekleničenih pa se ne bi nič branil.
Kaj hočem reči ...
Ni za verjeti vsakemu ljubiteljskemu gojitelju česarkoli, ki za piko na i natipka knjigo, vire pa brez ustreznega predznanja nabira po knjižnicah in iz njih filtrira povzetke, ker pač rabi balast, da z njim pridobi na volumnu.
Pa niso.
Spore bacila, ki izloča nevrotoksin, se nahajajo v tleh. Zato so zanj zelo dovzetni plodovi, ki rastejo in dozorijo v zemlji. Recimo, česen in raznorazne korenovke. Teh res ne bi surovih vlagal v olje. Toplotno obdelanih in v sterilnih pogojih stekleničenih pa se ne bi nič branil.
Kaj hočem reči ...
Ni za verjeti vsakemu ljubiteljskemu gojitelju česarkoli, ki za piko na i natipka knjigo, vire pa brez ustreznega predznanja nabira po knjižnicah in iz njih filtrira povzetke, ker pač rabi balast, da z njim pridobi na volumnu.
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Olly, prepričal si me...sedaj si samo še v znak moje kapitulacije morava izmenjati DIY pekoči omaki. Moja zadnja serija je iz februarja 2020
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Hehe
Jaz jih sploh ne kuham več, tisto je bil poskus, ob katerem sem se pošteno opekel. Dobesedno
Habanero sem obdeloval brez rokavic, kapsaicin se mi je zavlekel pod nohte in tam povzročal tako neverjetno pekočo bolečino, da se mi je hotelo zmešati
Sicer pa imam od vsega najrajši suhe čilije, zalite z oljem. Nobena omaka mojim brbončicam ne pride bližje, kot to olje.
Še @vostok je pohvalil enega teh olj, ki sem mu ga dal zadnjo steklenico, še nerabljeno.
Moram v kratkem spet kaj z oljem zalit ...
Jaz jih sploh ne kuham več, tisto je bil poskus, ob katerem sem se pošteno opekel. Dobesedno
Habanero sem obdeloval brez rokavic, kapsaicin se mi je zavlekel pod nohte in tam povzročal tako neverjetno pekočo bolečino, da se mi je hotelo zmešati
Sicer pa imam od vsega najrajši suhe čilije, zalite z oljem. Nobena omaka mojim brbončicam ne pride bližje, kot to olje.
Še @vostok je pohvalil enega teh olj, ki sem mu ga dal zadnjo steklenico, še nerabljeno.
Moram v kratkem spet kaj z oljem zalit ...
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Pionirske napake...latex je zakon ja. Tudi jaz imam podobne izkušnje. Že misliš, da si čist...pol se pa spomniš z zakasnitvijo ko potegneš vodo na WC
...in Olly, nama kaj kali sedaj?
...in Olly, nama kaj kali sedaj?
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Nak, jaz sem prelen za vrtnarjenje in v bloku je to težko izvajat.
Kar lepo tašči prepustim.
In se režim, ko gre ona potem delat ajvar iz jolokie
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
...ni blok izgovor za to. Je samo ultimativna lenoba lepo 10l teglne, pa gas!
A tašča to z gasmasko kuha?!
A tašča to z gasmasko kuha?!
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Priznam, len sem!
Težko najdem čas za vse ostalo, s čimer bi se rad ukvarjal, zato mi je vrtnarjenje res na zadnjem mestu.
Hehe, ne sprašuj, kako ji je to uspelo skuhati v ajvar, ampak ko je predme zložila nekaj kozarcev ajvarja, ki ga ne more nihče jesti, sem samo bruhnil v krohot
Težko najdem čas za vse ostalo, s čimer bi se rad ukvarjal, zato mi je vrtnarjenje res na zadnjem mestu.
Hehe, ne sprašuj, kako ji je to uspelo skuhati v ajvar, ampak ko je predme zložila nekaj kozarcev ajvarja, ki ga ne more nihče jesti, sem samo bruhnil v krohot
Re: Od izdelave britev k pekočim ČILI OMAKAM
Po Mihovem navodilu, poglavje za izdelavo pekočih omak
TEMA 1. Pridelava osnovnega materiala
Sajenje čilijev, feferonov in pekočih paprik (OPOZORILO: zadeve niso absolutne in so plod mojih izkušenj, spoznanj, prakse in navad, ki jih izvajam na geografski dolžini in širini SZ Slovenije)
Predpriprava semen: semena stresem na papirnato brisačko ali vato in izvedem triažo. Vse, ki so črne ali sive barve (možnost plesni), drugačnih oblik kot večina in vidno presušeni odstranim. Pokrijem z drugo papirnato brisačo in prelijem z ohlajenim, blagim kamiličnim čajem (antiseptik) za ne več kot 24h in deponiram v temen prostor sobne temperature.
sajenje: šotne tablete (izogibam se kokosovih) ali šotne lončke (obvezno napolnjene z zemljo za sajenje) zložim v kalilnik in natopim z vodo. Počakam, da se šotne tablete napihnejo na končni volumen in v vsako posadimo 3-5 semenc, nekako 5 mm do max 10mm v globino in prekrijem nazaj z zemljo. Pokrijem kalilnik in ga dam na sončno okensko polico, kjer je še radiator.
Čas sajenja: kot sem pisal že včeraj: "nuklearci" v času Božiča, ta "mehki" v prvi polovici februarja. Ker sem vraževeren, poškilim še na setveni koledar za primeren dan- plod.
OPOMBA: Sicer nisem pristaš kakršne koli Evgenike in Darvinizma...pa vendar: 3-5 semen v šotni tableti je preveč za njen volumen in tu je trik. Ko semena vzklijejo, začnejo tekmovati med seboj v rasti, tako da med presajanjem kilave evtanaziram, močne pa posadim v večje lončke. O presajanju pa čez kake dva tedna, ko lahko pošljem še kak sliko.
TEMA 1. Pridelava osnovnega materiala
Sajenje čilijev, feferonov in pekočih paprik (OPOZORILO: zadeve niso absolutne in so plod mojih izkušenj, spoznanj, prakse in navad, ki jih izvajam na geografski dolžini in širini SZ Slovenije)
Predpriprava semen: semena stresem na papirnato brisačko ali vato in izvedem triažo. Vse, ki so črne ali sive barve (možnost plesni), drugačnih oblik kot večina in vidno presušeni odstranim. Pokrijem z drugo papirnato brisačo in prelijem z ohlajenim, blagim kamiličnim čajem (antiseptik) za ne več kot 24h in deponiram v temen prostor sobne temperature.
sajenje: šotne tablete (izogibam se kokosovih) ali šotne lončke (obvezno napolnjene z zemljo za sajenje) zložim v kalilnik in natopim z vodo. Počakam, da se šotne tablete napihnejo na končni volumen in v vsako posadimo 3-5 semenc, nekako 5 mm do max 10mm v globino in prekrijem nazaj z zemljo. Pokrijem kalilnik in ga dam na sončno okensko polico, kjer je še radiator.
Čas sajenja: kot sem pisal že včeraj: "nuklearci" v času Božiča, ta "mehki" v prvi polovici februarja. Ker sem vraževeren, poškilim še na setveni koledar za primeren dan- plod.
OPOMBA: Sicer nisem pristaš kakršne koli Evgenike in Darvinizma...pa vendar: 3-5 semen v šotni tableti je preveč za njen volumen in tu je trik. Ko semena vzklijejo, začnejo tekmovati med seboj v rasti, tako da med presajanjem kilave evtanaziram, močne pa posadim v večje lončke. O presajanju pa čez kake dva tedna, ko lahko pošljem še kak sliko.