Priprava usnjenega pasa za britev

Vse o britvah: katere imamo, katere bi radi imeli, kaksne smo naredili, kaj bi radi vedeli,...

Priprava usnjenega pasa za britev

OdgovorNapisal/-a danimorgen4 » 09 Nov 2013, 16:31

Pas za glajenje rezila je nuja za vsakega lastnika britve. Pasovi ( ang. Strop ) pa postajajo zelo popularni tudi pri uporabnikih nožev.
Ko kupite novo goveje usnje je večinoma še togo in nekako robustno za uporabo. Pri nožih to večinoma ni tak problem, pri britvi pa zna biti problem. Britev ima zelo prefinjeno rezilo. Eden od starih in preverjenih načinov za 'kultiviranje' novega usnja je steklena steklenica. Če imate viseč usnjen pas za stropping ga enostavno na eni strani vpnete ( recimo cev radijatorja )...na drugi strani napnete z roko. Z drugo roko primete steklenico in jo vlečete čez napet usnjen pas ...naprej-nazaj. Po novem pasu sprva vlečemo steklenico počasi in malo močneje....cca 10-15 minut. Te intervale večkrat ponovimo odvisno od debeline, togosti in stanja usnja. Ko se začne usnje po občutku lepše ( bolj gladko in homogeno ) podajati steklenici povečamo hitrost glajenja do velike hitrosti. Stanje usnja sproti preverjajte z dlanjo in prsti. Pri veliki hitrosti glajenja se usnje zelo segreje, postane mehkejše in se bolj podaja pritisku.
Pas lahko postavite tudi na radijator ali pa ga segrejete s fenom za lase. Kljub temu bo trajalo kar nekaj mesecev redne uporabe pasu ( in tretmaja s steklenico ), da bo postalo usnje tisto pravo.
Na koncu bo voljno, nežno in se bo 'lepilo' na rezilo. Britvi bo dalo perfekten 'bris'.
Pas uporabljajte samo za britev. Za nože si nabavite pas posebej.
danimorgen4
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 02 Okt 2013, 11:00

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

OdgovorNapisal/-a miha » 09 Nov 2013, 17:35

pozdravljen danimorgen4, super za tale prispevek,.. razne nepravilnosti na pasu res znajo biti problematicne oz skodljive za britev.. in uporaba flase je kar domiselen nacin za "udelati" pas.... pri tem bi samo se dodal da za britve se ponavadi uporablja trdo, debelo usnje, za razna orodja (ala dleta, sekire) pa kolikor vem mehkejse, da bolj zaokrozijo rob...

vec o stropanju najdete na spodnjem linku (v anglescini)

KLIK za link

prilagam se sliko (iz zgodnje povezave) pravilnega in nepravilnega stroppanja,.. oz nepravilnega efekta ce je usnje premehko ali ce ga ne napnemo dovolj,... govorimo o usnjenem pasu brez dodanih raznih abrazivnih past (ala kromov oksid, diamantne paste)..


Slika

se animacija kako stropanje poteka ;)
Slika
britev.si ruleeees :)
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
 
Prispevkov: 5027
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

OdgovorNapisal/-a blaz_ » 15 Nov 2013, 19:19

Mene pa zanima kaj je fora tega stroppinga, mislm na kakšen način tole sploh zgladi britev al karkoli že naredi? Je mar britev mehkejša od materiala pasu?
blaz_
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 15 Nov 2013, 16:39

Re: Priprava usnjenega pasa za britev

OdgovorNapisal/-a miha » 15 Nov 2013, 19:29

material na pasu je usnje,.. nekateri dodajajo, oz lahko dodajas abrazivne paste (npr krom oksid ali diamantne paste ipd)

usnje seveda ni trse od jekla, malo pa n jeklo le vpliva in sicer (kot jaz razumem) deluje zgolj kot dodatno glajenje rezila (za razliko od brusob oz abrazivov ki odvzemajo kovino iz rezila), to delas ponavadi vsakic pred britjem, da se "rob osvezi", po britju je tudi priporocljivo parkrat potgniti da se rob res osusi... po brusenju pas prispeva h temu da britev ni preve agresivna, da brije mehkejse oz ce gledava sam rob malo pobere ti spico ki nastane pri brusenju...

v kolikro se pasu doda abraziv (ki ga potem naceloma ne moremo kar tako spraviti iz pasu) deluje pas kot neke vrste brus, oz kot recejo na nekaterih tujih forumih mehki brus.... uporablja pa se za "touch up" torej ali po brusenju na kamnu za dodatno izboljsanja roba, ali pa na drugi strani, sam stropping ne osvezuje roba zadovoljivo ga lahko z abrazivom "pozivimo" da dalj casa ni treba na kamen
britev.si ruleeees :)
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
 
Prispevkov: 5027
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28


Vrni se na Britve

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost