Da bo Prešerno - Varjenje pive

Za vse teme ki nimajo blage veze s klasičnim britjem..

Da bo Prešerno - Varjenje pive

OdgovorNapisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 10:36

Za praznični dan sem se odločil, da si skuham ene 30l domačega zvarka.
Najprej mletje
mlinček.jpg
mlinček.jpg (92.6 KiB) Videno 507 krat

5kg pale ale
1kg munich
1kg caramel 120
LP Gorazd
kavka
 
Prispevkov: 291
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno

OdgovorNapisal/-a olly » 08 Feb 2017, 11:02

Oho, tole bo pa še zanimivo!
Uporabniški avatar
olly
 
Prispevkov: 1666
Pridružen: 05 Nov 2014, 23:59

Re: Da bo Prešerno

OdgovorNapisal/-a Shark » 08 Feb 2017, 11:44

Gorazd, delaš praznični IPA? Katere kvasovke boš uporabil - US05?
Kaj pa hmelj? :)
Shark
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 15 Sep 2016, 11:58

Re: Da bo Prešerno

OdgovorNapisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 12:10

Medtem, ko se greje voda
lonec.jpg
lonec.jpg (76.8 KiB) Videno 498 krat

cca40l (pisker ima 75L )
čas za najpomembnejšo opravilo
lonec.jpg
lonec.jpg (76.8 KiB) Videno 498 krat

Dezinfekcija vsega kar pride v stik z ohlajeno pivino.
LP Gorazd
Priponke
oxi.jpg
oxi.jpg (93.77 KiB) Videno 498 krat
kavka
 
Prispevkov: 291
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno

OdgovorNapisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 14:27

Drozganje cca 65 *C 75 minut
drozganje.jpg
drozganje.jpg (87.3 KiB) Videno 493 krat

Sledi hmeljenje 100 *c 75 min za grenkobo, zadnjih 15 min pa dodam še hmelj za okus.
hmelj.jpg
hmelj.jpg (90.13 KiB) Videno 493 krat

hmeljenje.jpg
hmeljenje.jpg (84.94 KiB) Videno 493 krat

Hmelj na fotki je Savinjska Celeia dodan za grenkobo, počasi bom dodal pa še Auroro za okus.
LP Gorazd
kavka
 
Prispevkov: 291
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno

OdgovorNapisal/-a olly » 08 Feb 2017, 15:16

Krasen foto dnevnik dogajanja, z veseljem sledim!
Uporabniški avatar
olly
 
Prispevkov: 1666
Pridružen: 05 Nov 2014, 23:59

Re: Da bo Prešerno

OdgovorNapisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 15:34

Zadnjih 15 min dodam hmelj za okus, v lonec gre pa še hladilnik pivine (da se prevre in dezinficira)
hladilnik (1).jpg
hladilnik (1).jpg (80.19 KiB) Videno 488 krat

Po koncu vretja se skozi hladilnik spusti voda, da se pivina čim hitreje ohladi. S tem se zmanjša možnost "okužbe" z napačnimi bakterijami.
kvasovke (1).jpg
kvasovke (1).jpg (88.64 KiB) Videno 488 krat

pivina.jpg
pivina.jpg (95.5 KiB) Videno 488 krat

Kvasovke "zbudimo" tako, da jih namočimo za 15 min v 25-30 *c toplo vodo.
(velja za kvasovke "visokega" vretja)
Zadnje merjenje 10 brix po izračunu da 5,2 VOL
refraktomer.jpg
refraktomer.jpg (72.58 KiB) Videno 488 krat

Sledi samo še zapiranje fermentatorja in postavitev vrelne vehe.
vrelna veha.jpg
vrelna veha.jpg (76.42 KiB) Videno 488 krat

THE END (za cca en teden)
LP Gorazd
PS zraven seveda sodi pivo
kavka
 
Prispevkov: 291
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno

OdgovorNapisal/-a kavka » 08 Feb 2017, 15:41

Samo še to mi manjka :mrgreen:
dozator.jpg
dozator.jpg (74.12 KiB) Videno 487 krat

Ravno danes novo na FT
LP Gorazd
kavka
 
Prispevkov: 291
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Re: Da bo Prešerno

OdgovorNapisal/-a miha » 08 Feb 2017, 17:58

Odlicna temo, si pravi pir majster, cestitke!
britev.si ruleeees :)
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
 
Prispevkov: 4713
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Da bo Prešerno - Varjenje pive

OdgovorNapisal/-a kavka » 26 Feb 2017, 16:13

Fermentacija končana. Tri dni je vrelna veha "mirovala" in gostota se ni več spreminjala.
Včeraj sem imel pranje in dezinfekcijo steklenic, danes pa polnenje.
pivo.jpg
pivo.jpg (86.1 KiB) Videno 457 krat

Rezultat (nefiltrirano in brez CO2)
LP Gorazd
PS še 14dni cca pa bo
kavka
 
Prispevkov: 291
Pridružen: 21 Jan 2016, 20:48

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron