Stran 1 od 3

Da bo Prešerno - Varjenje pive

Objavljeno: 08 Feb 2017, 09:36
Napisal/-a kavka
Za praznični dan sem se odločil, da si skuham ene 30l domačega zvarka.
Najprej mletje
mlinček.jpg
mlinček.jpg (92.6KiB)Pogledano 8542 krat
5kg pale ale
1kg munich
1kg caramel 120
LP Gorazd

Re: Da bo Prešerno

Objavljeno: 08 Feb 2017, 10:02
Napisal/-a olly
Oho, tole bo pa še zanimivo!

Re: Da bo Prešerno

Objavljeno: 08 Feb 2017, 10:44
Napisal/-a Shark
Gorazd, delaš praznični IPA? Katere kvasovke boš uporabil - US05?
Kaj pa hmelj? :)

Re: Da bo Prešerno

Objavljeno: 08 Feb 2017, 11:10
Napisal/-a kavka
Medtem, ko se greje voda
lonec.jpg
lonec.jpg (76.8KiB)Pogledano 8533 krat
cca40l (pisker ima 75L )
čas za najpomembnejšo opravilo
lonec.jpg
lonec.jpg (76.8KiB)Pogledano 8533 krat
Dezinfekcija vsega kar pride v stik z ohlajeno pivino.
LP Gorazd

Re: Da bo Prešerno

Objavljeno: 08 Feb 2017, 13:27
Napisal/-a kavka
Drozganje cca 65 *C 75 minut
drozganje.jpg
drozganje.jpg (87.3KiB)Pogledano 8528 krat
Sledi hmeljenje 100 *c 75 min za grenkobo, zadnjih 15 min pa dodam še hmelj za okus.
hmelj.jpg
hmelj.jpg (90.13KiB)Pogledano 8528 krat
hmeljenje.jpg
hmeljenje.jpg (84.94KiB)Pogledano 8528 krat
Hmelj na fotki je Savinjska Celeia dodan za grenkobo, počasi bom dodal pa še Auroro za okus.
LP Gorazd

Re: Da bo Prešerno

Objavljeno: 08 Feb 2017, 14:16
Napisal/-a olly
Krasen foto dnevnik dogajanja, z veseljem sledim!

Re: Da bo Prešerno

Objavljeno: 08 Feb 2017, 14:34
Napisal/-a kavka
Zadnjih 15 min dodam hmelj za okus, v lonec gre pa še hladilnik pivine (da se prevre in dezinficira)
hladilnik (1).jpg
hladilnik (1).jpg (80.19KiB)Pogledano 8523 krat
Po koncu vretja se skozi hladilnik spusti voda, da se pivina čim hitreje ohladi. S tem se zmanjša možnost "okužbe" z napačnimi bakterijami.
kvasovke (1).jpg
kvasovke (1).jpg (88.64KiB)Pogledano 8523 krat
pivina.jpg
pivina.jpg (95.5KiB)Pogledano 8523 krat
Kvasovke "zbudimo" tako, da jih namočimo za 15 min v 25-30 *c toplo vodo.
(velja za kvasovke "visokega" vretja)
Zadnje merjenje 10 brix po izračunu da 5,2 VOL
refraktomer.jpg
refraktomer.jpg (72.58KiB)Pogledano 8523 krat
Sledi samo še zapiranje fermentatorja in postavitev vrelne vehe.
vrelna veha.jpg
vrelna veha.jpg (76.42KiB)Pogledano 8523 krat
THE END (za cca en teden)
LP Gorazd
PS zraven seveda sodi pivo

Re: Da bo Prešerno

Objavljeno: 08 Feb 2017, 14:41
Napisal/-a kavka
Samo še to mi manjka :mrgreen:
dozator.jpg
dozator.jpg (74.12KiB)Pogledano 8522 krat
Ravno danes novo na FT
LP Gorazd

Re: Da bo Prešerno

Objavljeno: 08 Feb 2017, 16:58
Napisal/-a miha
Odlicna temo, si pravi pir majster, cestitke!

Re: Da bo Prešerno - Varjenje pive

Objavljeno: 26 Feb 2017, 15:13
Napisal/-a kavka
Fermentacija končana. Tri dni je vrelna veha "mirovala" in gostota se ni več spreminjala.
Včeraj sem imel pranje in dezinfekcijo steklenic, danes pa polnenje.
pivo.jpg
pivo.jpg (86.1KiB)Pogledano 8492 krat
Rezultat (nefiltrirano in brez CO2)
LP Gorazd
PS še 14dni cca pa bo