Izdelava ročaja britve

Del foruma , ki obsega naše delo / restavriranje britev, brivnikov in ostale stvari iz delavnic :)

Izdelava ročaja britve

OdgovorNapisal/-a vostok » 08 Jul 2016, 18:33

Pozdravljeni!

Po dveh odličnih britvanjih z medicinsko Inox britvijo, katere šibka točka je težak, pločevinast ročaj, je dozorela odločitev o menjavi le tega. Zopet gre za projekt, ki je hkrati učenje nove veščine. Do sedaj sem si ogledal že kar nekaj "how to" videov na YouTube-u in danes naročil namensko kladivo, nakovalo in pilo.
Za material kovic oziroma "pin-ov" se še odločam, prav tako je material za ročaj na poiskanju. Kot vedno, vsi namigi in nasveti nadvse dobrodošli.

kladivo

nakovalo

Lp, G
Shaven haven. Respect!!
vostok
 
Prispevkov: 301
Pridružen: 09 Mar 2016, 10:07

Re: Izdelava ročaja britve

OdgovorNapisal/-a bregargasper » 08 Jul 2016, 19:24

Uf si si pa privoščil orodje...nakovalo bi lahko celo sam naredil, edino kalot bi ga moral znat, drugače imaš pa na youtube kanalu Lewis razors lep primer nakovala za kovičenje britev.
Samo kot idejo ti predlagam karbonski ročaj
If you don´t have a razor, make one
Uporabniški avatar
bregargasper
 
Prispevkov: 506
Pridružen: 22 Jun 2016, 22:37

Re: Izdelava ročaja britve

OdgovorNapisal/-a miha » 08 Jul 2016, 19:43

Vostok, po moje bo dobra varinata, bo zadostovala namenu, kladivo in nakovalo mogoce se dodatno spoliraj, ce ni mirror polish..

kaksen les si pa mislil uporabiti?
britev.si ruleeees :)
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
 
Prispevkov: 4886
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28

Re: Izdelava ročaja britve

OdgovorNapisal/-a vostok » 03 Sep 2016, 13:43

Pozdravljeni!

V poletni sezoni, ko so nadure v polnem teku, mi je končno uspelo ukrasti eno popoldne in eno jutro. Lotil sem se izdelave svojega prvega ročaja britve in projekt je nekje na sredini, morda malce čez.
Do sedaj je potekal nekako takole: Najprej sem razstavil inox medicinsko britev s kovinskim ročajem. Preprosto sem z Dremel orodjem in nastavkom za rezanje kovine odstranil kovico, ki je združevala rezilo in kovinski ročaj.
Rezilo sem nato obrisal na trši papir in okrog rezila izrisal nov ročaj. končno obliko ročaja sem nato s škarjani izrezal in jo prekopiral na (verjetno temnjena bukev) 4mm debelo leseno ploščico. Obliko sem izrezal iz ploščice (2x) z nastavkom za rezanje lesa (Dremel). Obe polovici sem nato zlepil skupaj z dvostranskim lepilnim trakom in ročaj grobo obrusil z rotacijskim brusnim nastavkom. S tem sem dosegel približno končno obliko in simetrijo obeh polovic. Fino brušenje in glajenje sem nadaljeval z vodobrusnim papirjem gradacije 320 in 600, dokler nisem bil zadovoljen z obliko in gladkostjo. Za tem sem s svedrom 1mm prevrtal oba ročaja na mestih za kovice. Luknjo na mestu pritrditve rezila sem nato povečal na 2mm, kolikor znaša premer luknje v rezilu, medtem ko je luknja na strani klina ostala nespremenjena.
Sledila je izdelava klina; primerno obliko sem izrezal iz ostankov lesa za ročaj in jo grobo obrusil z rotacijskim nastavkom ter zgladil in dokončno oblikoval ročno z vodobrusnim papirjem. V luknji za kovice sem nato vstavil dva svedra ustreznega premera za poravnavo in klin z montažnim vodoodpornim lepilom prilepil med polovici ročaja ter vse skupaj spel za 20 minut.
Ko se je lepilo posušilo, sem svedra odstranil in tu je trenutno stanje projekta:

Ročaj 1.jpg
Ročaj 1.jpg (76.32 KiB) Videno 1216 krat


Ročaj 2.jpg
Ročaj 2.jpg (50.55 KiB) Videno 1216 krat


Ročaj 3.jpg
Ročaj 3.jpg (42.86 KiB) Videno 1216 krat


Jutri me čaka še brušenje odvečnega materiala klina in dokončno glajenje z vodobrusnim papirjem gradacije 600. Če bo še kaj časa, bo sledilo oljenje v vsaj 4 nanosih z vmesnim brušenjem in nazadnje še pritrjevanje rezila s kovicami.

Sporočim.

1Lp, G
Shaven haven. Respect!!
vostok
 
Prispevkov: 301
Pridružen: 09 Mar 2016, 10:07

Re: Izdelava ročaja britve

OdgovorNapisal/-a miha » 03 Sep 2016, 14:43

Odlocno! Vsekakor cakamo koncni rezultat, ki je pred vrati...
britev.si ruleeees :)
Uporabniški avatar
miha
Site Admin
 
Prispevkov: 4886
Pridružen: 10 Sep 2013, 10:28


Vrni se na Delavnica

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost